Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio poczytałem trochę forum i jestem pod wrażeniem ogromu wiedzy jaki można tu znaleźć :modlitwa:

Wydaje mi się, że mój problem nie był raczej poruszany, ale do rzeczy.

Dowiedziałem się między innymi, że popielniczki (których nie używam :( bo nie palę :lol: ) powinny być podświetlone. Zabrałem się za demontaż i rzeczywiście - jest do wymiany przepalona żarówka. Tylko, że w drugiej popielniczce, czyli dla osób siedzących z tyłu już nie było ani żarówki, ani wyprowadzonych przewodów.

Moje pytanie jest następujące: Czy mogę wpiąć przewody podświetlenia tylnej popielniczki do przewodów podświetlenia przedniej, czy muszę ciągnąć oddzielną wiązkę? A może jest specjalny trójnik, którym można połączyć się z wyjściem żarówki z przodu czy też trzeba ciąć przewody?

Pozdrawiam

Opublikowano

aha, zapomiałem :duh:

jak próbowałem wyjąć żarówkę z plastikowej obudowy to pękła :mad2: a to co zostało wewnątrz jej nie da się już wyjąć

Podobno nową czyli 1,2W można kupić w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym (cena ok 1 zł) ale z pewnością nie będzie w takiej obudowie. Czy pozostaje mi jedynie udać siędo serwisu i zapłacić pewnie ponad 20 zł za sztukę :(

Opublikowano

Przewód możesz delikatnie naciąć wzdłuż nożem do tapet ( nie rozcinać ), przylutować przewody, zaizolować i podłączyć żaróweczkę do drugiej popielniczki z tym że musisz sobie jakąś oprawkę dla tej żarówki skombinować.....np. ze światełek choinkowych :mrgreen:

Żaróweczki są standardowe do dostania na każdym "CPN-ie".

Ze starej oprawki wydłub resztki żaróweczki i po kłopocie :wink:

Opublikowano
aha, zapomiałem :duh:

jak próbowałem wyjąć żarówkę z plastikowej obudowy to pękła :mad2: a to co zostało wewnątrz jej nie da się już wyjąć

Podobno nową czyli 1,2W można kupić w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym (cena ok 1 zł) ale z pewnością nie będzie w takiej obudowie. Czy pozostaje mi jedynie udać siędo serwisu i zapłacić pewnie ponad 20 zł za sztukę :(

z tego co pamietam, to ta obudowa zarowki koloru bialego jest rozbieralna, tez kiedys mialem taki problem ze mi pekla zarowka z rekach. sprobuj.

Opublikowano

u mnie obudowa żarówki jest koloru czarnego i jest raczej nie rozbieralna :( Wydaje mi się, że nie da się wydłubać środka z obudowy ponieważ widoczne są w niej miejsca lutowania i dlatego podczas wyciągania żarówki pękła

Kiedyś koleś mi tłumaczył, że obudowy żarówek są właśnie czarne lub białe i tylko te białe można rozbierać...

A co do łączenia przewodów to dołączenie jeszcze jednej żarówki nie spowoduje, że będą one świecić słabiej, niż gdyby była jedna? Taki łączenie nie spowoduje jakiś spięć?

A czy te żarówki po naprawie powinny już stale świecić przy włączonych światłach?

Opublikowano

W mojej jest podswietlenie z przodu i z tyłu.A te żarówki wyjmują się z oprawki tylko trzeba je troszkę rozruszać.No ale jak ktoś ma imadło w ręcach... :D i druga sprawa to palą się tylko jak są włączone światła.A ja mam oprawki czarne i żarówki mozna wymieniać :)

Pozdrawiam

Opublikowano

właśnie za poradą artura80 postanowiłem wydłubać pozostały środek. Nie mam imadła w rekach :) więc postanowiłem użyć szczypiec dentystycznych żony i 10 min. trwało aby wyjąć środek :P . Teraz to jestem już całkowicie pewiem, że te czarne wtyczki są nierozbiralne, ale tylko za pierwszym razem :D

Jak włoże nową żarówkę to już teraz bedę mógł ją wymienić jak się przepali.

Opublikowano

No widzisz konradex jak się popieści....... :D trzeba włożyć w to troszkę delikatności :D te autka to nie polonez gdzie bez młotka i przecinaka się nie podchodzi :D

Pozdrowionka

Opublikowano
podlaczam sie do pytania.u mnie w 316i nie znalazlem zadnych przewdow w obu popielniczkach

Mysle ze nie ma reguly, ale moge sie mylic. Ja mam np. tylko z przodu