Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!czytałem wasze opinie na temat chip tuning 525tds jedni piszą tak inni inaczej.Postanowiłem zaryzykować i wziąć sie za tuning mojej bemki.

Napoczatku postanowiłem doprowadzic beme do stanu prawie ze wabrycznego.przejechane miałem 200500km.Podstawą była naprawa pompy wtryskowej i wymiana filtrów, filterek powietrza dałem K&N.olejek mobile 1,iwymontowałem katalizator.wymiana pompy wodnej bo miałem problemy z przegrzaniem silnika.efekt na autostradzie wskazówka wachała się miedzy 210 a 220km/h.przyspieszenie 11.5 sek do setki.Dla bardziej wybrednych najlepszym sposobem na przyspieszenie auta jest jego odchudzanie.postanowiłem wymontować koło zapasowe tapicerke tylą kanape srodkową konsole,praktycznie wszystko ze srodka oza fotelem kierowcy i główną konsolą.efekt wagowy 1350kg.bema przyspiesza 10sek do setki i 220km/h. Przyszedł czas na chip tuning. Zan niemieckim ebay znalazłem firme tuningowa sprzedajacą i zakładająca takie chipy za 89euro w berlinie.Założenie i przetestowanie ok 20euro. Efekt 235km/h i 8.5 sek do setki na hamowni.175koników i 320NM.Na drodze to sie inaczej sprawdza rodzaj nawierzchi wiatr itd. przyspieszenie spada zaledwie o pół sekundy.ale można je odzyskać poprzez większy intercooler albo nowy standardowy do bemki.mozna je znalezdz na niemieckim ebayu.założyłem strumienice.Fakt troche kopci ale to diesel,ioleju tez troche wsiaką.teraz mowa defekcie silnika.Od września przejechałem na niej 25000km.Zadnych jaknarazie usterek.Staram sie nieprzekraczac 4000 obrotów i nie smigac ponad 200 nagodzine. I to wystarczy zeby niedojechać silnika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest właśnie turbo-diesel... tak to można z 143 na 175 wskoczyć bez krzyku.

Mam tylko nadzieję, że Twoje auto nie wygląda jak choinka ze spojlerami z biedronki? Jak tak to kaszana :duh: , a jak nie, to RESPECT :modlitwa: .

Pozdrawiam i informuj o dalszych modyfikacjach...

Kai
Opublikowano
Zapomniałem,można troche zwiększyć dawke paliwa.oczywiście żadnych spojlerów nie montowałem.chociaż myślałem nad zderzakiem z szerokim wlotem żeby zasysał wiecej powietrza.Jeżeli chodzi o zawieszenie to amortyzatory gazowe kayaba wraz ze sprężynami.tarcze z klockami ATE.to narazie wszystko.pozdrawiam
Opublikowano

wybacz kolego wlasnie zauważyłem mała pomyłke.chip zamawiał i odbierał mi kumpel z berlina.Ale sprzejaje je firma z koln.wysyłka 5euro.samo założenie chipu nie jest trudne.ale jesli niechcesz sie w to bawić to lepiej zlecić to warsztatowi z hamownią.ja zakładałem w takiej małej miejscowości przed dresden bo niemogłem bliżej znaleźdz hamowni.Zależy ojakie ci chodzi zużycie?Paliwa,oleju,st

anu silnika?jeśli chodzi o spalanie paliwa to jakiej 0,5l spala wiecej na 100.ale ja se zwiekszyłem do 1,5l. i pali mi jakies 9-10litrów na 100 przy 160.oleju tez troszeke wiecej wcina.sprawa kopcenia z rury wydechowej,przy odpalaniu pijawia sie lekki dymek,ale ja tak to juz jest w dieslach bez katalizatora.Ale zato przyspieszenie ma niesamowite.v-max jechałem 235.jeszcze nie to co 530d ale osiagi bardzo zbliżone do niej.Niemam narazie zadnych awarii,przed założeniem chipa warto sprawdzić stan turbiny,pompy wtrykowej,czy ci pompo wtryski nieciekna.sprawdzić czy masz dobre chłodzenie.jezeli chcesz smigac zponad 210km/h to radze sie zaopatreć w lepszy intercooler.

http://cgi.ebay.de/Chiptuning-BMW-325-525-TDS-E36-E34_W0QQitemZ8024278034QQcategoryZ40183QQrdZ1QQcmdZViewItem

jest tez firma z poznania tez sprzedaje chipy ale juz za wieksza kase ale wymienia i sprawdza na hamowni za darmo:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=77625929

Opublikowano
wybacz kolego wlasnie zauważyłem mała pomyłke.chip zamawiał i odbierał mi kumpel z berlina.Ale sprzejaje je firma z koln.wysyłka 5euro.samo założenie chipu nie jest trudne.ale jesli niechcesz sie w to bawić to lepiej zlecić to warsztatowi z hamownią.ja zakładałem w takiej małej miejscowości przed dresden bo niemogłem bliżej znaleźdz hamowni.Zależy ojakie ci chodzi zużycie?Paliwa,oleju,st

anu silnika?jeśli chodzi o spalanie paliwa to jakiej 0,5l spala wiecej na 100.ale ja se zwiekszyłem do 1,5l. i pali mi jakies 9-10litrów na 100 przy 160.oleju tez troszeke wiecej wcina.sprawa kopcenia z rury wydechowej,przy odpalaniu pijawia sie lekki dymek,ale ja tak to juz jest w dieslach bez katalizatora.Ale zato przyspieszenie ma niesamowite.v-max jechałem 235.jeszcze nie to co 530d ale osiagi bardzo zbliżone do niej.Niemam narazie zadnych awarii,przed założeniem chipa warto sprawdzić stan turbiny,pompy wtrykowej,czy ci pompo wtryski nieciekna.sprawdzić czy masz dobre chłodzenie.jezeli chcesz smigac zponad 210km/h to radze sie zaopatreć w lepszy intercooler.

http://cgi.ebay.de/Chiptuning-BMW-325-525-TDS-E36-E34_W0QQitemZ8024278034QQcategoryZ40183QQrdZ1QQcmdZViewItem

jest tez firma z poznania tez sprzedaje chipy ale juz za wieksza kase ale wymienia i sprawdza na hamowni za darmo:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=77625929

Więcej spala?? :shock: Olej bierze?? :shock: No ja nie wiem czy to tak powinno być bo w ojca TDSie (e39) spala mniej o 0,5 l a olej bierze bo turbinka daje pupy troszkę.Po zamontowaniu przez około 2 miechy oleju nic nie brała (ale wtedy stan był perfekt turbiny).

Pozdrawiam.

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano

TEDEESIAK dzięki za wyczerpującą informację,jeszcsze jedno male pytanko

z którego roku jest Twój tds ?Czy musiales podawac nr kompa przy zamawianiu chipa? I co to znaczy ja sobie zwiększylem dawkę paliwa?(chyba zwiększyli mi?).

Pzdr

Syrena z sercem od rekina!

http://img264.imageshack.us/img264/227/resize1yf.jpg

Duże Zdjęcie

Opublikowano
moja bemka jest z 93roku,a posiadam ja od 97r.tak należy podać numer komputera.dawkę paliwa można zwiekszyć poprzez regulacje pompy wtryskowej.jak sie niemyle to ten temat był juz poruszany na forum.Daj znać jak tam efekty poza założeniu chipa.
Opublikowano

mam takie pytanie, może głupie.

Piszesz że dawke paliwa można zwiększyć poprzez przeregulowanie pompy wtryskowej, tutaj pytanie na jakiej podstawie zwiększa się dawke paliwa? tak na oko?