Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie dotyczace opon na zime, obecnie mam felgi aluminiowe 17 cali z oponami letnimi, myslalem kupic opony o takim samym rozmiarze albo cale kola o rozmiarze 16 cali z oponami zimowymi i nie wiem co zrobic. Czy 17 daja rade zima czy lepiej mniejszy rozmiar i nie niszyc felg aluminiowych zima?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja używam 16 -tek. Po pierwsze znacznie większy wybór opon (rozmiar 205/55/16) i zdecydowanie niższa cena. Z moich obserwacji wynika, że na zimę lepsze są trochę węższe - zresztą 16-tki to właśnie standardowy rozmiar do tego samochodu.
Opublikowano (edytowane)
czyli to ze wezsza opona na zime to nie prawda?

prawda prawda. W zimie na śniegu czy błocie pośniegowym istotny jest nacisk jednostkowy dlatego lepiej wybrać węższe opony niż szersze.

generalnie jestem zdania aby na zime wybrać najwęższą oponę stosowana w danym modelu w danej wersji silnikowej.

najlepiej mieć całe koła na zmiane niz męczyć opony to raz a dwa opony 16" są tańsze niż 17"

Podam przykład: przyzwoite przeciętne opony kosztuje 400 PLN w rozm. 205/55/16 gdzie jeszcze rok temu kosztowały ok 280 PLN (cholernie zimówki podrozały), te same opony w rozm 225/45/17 kosztują 620/szt

Edytowane przez Natek

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Niby kiedyś się mówiło, że węższa lepsza... teraz okazuje się, że szersza lepsza... i tak w koło Macieju ;)

Ja na zimę mam 16" całe koła lato 17" ale co z tego, że koła 16" jak zawiecha niska i brzuchem ryję po śniegu :)

Pzdr.

Opublikowano
Niby kiedyś się mówiło, że węższa lepsza... teraz okazuje się, że szersza lepsza... i tak w koło Macieju ;)

Ja na zimę mam 16" całe koła lato 17" ale co z tego, że koła 16" jak zawiecha niska i brzuchem ryję po śniegu :)

Pzdr.

przecież wielkość felgi nie ma tu znaczenia. Jeśli jest większa felga to jest mniejszy profil opony i sumarycznie wychodzi praktycznie na to samo.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do mnie minimalny rozmiar opon to 225/45R17...i całe szczęście że nie mniejsze.

Na początku żałowałem że nie wchodzą R16 bo miałem komplet z E46 touring, ale w E91 zdecydowanie lepiej wypadają R17 (chodzi mi o jakość prowadzenie, pokonywanie zakrętów, większa stabilność i zdecydowanie mniejsze bujanie auta).

Przy wyborze rozmiaru opon weź też pod uwagę że zimą około 90-95% jazdy odbywa się po niezaśnieżonej i nie oblodzonej drodze, więc węższe opony sprawdzą się lepiej tylko na niektórych odcinkach dróg.

Ja kupiłem używane felgi alu za 1200zł i nowe opony 225/45 za ... za 350 zł szt (połowa ceny rynkowej) - Hankook Winter Icept Evo W310 94V XL (naprawdę polecam, jakość prowadzenie jak na oponach letnich - żadnego pływania i bujania).

Jeśli ktoś decyduje się na opony nie Run On Flat to zdecydowanie niech kupi z oznaczeniem XL - opona sztywniejsza i trudniej ją uszkodzić oraz prowadzenie auta będzie mniej "gumowate".

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
i juz zalatwione, kupilem 16, chcialem na aluminiowych felgach ale niestety nie bylo zalozylem stalowki i wyglada to okropnie :( , ale moze beda mieli w nie dlugim czasie to moge wymienic z doplata bez problemu na aluski :D. Rozmiar opony to 205/55/16, nie zwrocilem uwagi czy jest xl ale nie buja autem, trzyma sie drogi dobrze wiec jak na razie jestem zadowolony, zobaczymy jak bedzie na sniegu. Roznica mniedzy run flat a normalna opona jest kolosalna, teraz nie wali tak na dziurach, na zime normalne a na lato tylko i wylacznie run flat bo wtedy nie jezdze po naszych cudownych drogach :)