Skocz do zawartości

[E34] Przepływomierz.. jaka może być przyczyna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów!

Postaram się opisać mój problem krótko i na temat, aby znaleźć szybkie rozwiązanie. BMW E34 m20b20, problem dotyczy strzelającego przepływomierza.

Gaz założony w 2002r. bez sekwencji, "BRC". Autko zakupiłem w Sierpniu od znajomego który z góry powiedział mi , że kleił przepływke i będę musiał ją w niedalekim czasie wymienić. Przejeździłem tak 2 miesiące, do momentu wystrzału. 2 tyg temu znajoma posklejała mi przepływomierz na warsztacie i dodała, że będzie działo się tak często

gdyż nie posiadam żadnych systemów anty-wybuchowych. Wczoraj znowu to samo. Dziś pierwszy raz SAM zabrałem się do jego posklejania (silikon) i coś spaprałem.

Beemka na luzie nie schodzi poniżej 1.5 tys obrotów, nie mówiąc już o tym jak dodam gazu to zasysa gumową rure od przepływki idącą do silnika i auto nie ma wgl mocy.

Czy przyczyna leży w tej klapie wewnątrz przepływomierza? Jeżeli tak, w jaki sposób to naprawię?

Oto wykonane zdjęcie :

http://img542.imageshack.us/img542/7840/03112011098.jpg

Będę niezmiernie wdzięczny za odpowiedź!

Opublikowano

Aby gaz 2gen. chodził prawidłowo musisz mieć sprawne świece i przewody WN, i raz na jakiś czas musisz jechać go wyregulować.

Masz szczęście że zrywa tylko dekiel z przepływki.

Opublikowano

No a nie lepiej by bylo zalozyc jakis anty wybuch do tego gazu? Nie bylby to chyba jakis duzy koszt, a oszczedzil bys sobie nerwow itp?

No i najlepiej by bylo wymienic ten przeplywomierz na jakis sprawny a nie go kleic :? No ale to dopiero po zamontowanie tego antywybuchu.

Opublikowano
  • Autor
Aby gaz 2gen. chodził prawidłowo musisz mieć sprawne świece i przewody WN, i raz na jakiś czas musisz jechać go wyregulować.

Masz szczęście że zrywa tylko dekiel z przepływki.

Szczerze mówiąc sam nie wiem która jest to generacja. Nie przypadkiem pierwsza? Również słyszałem, że zapłon w LPG to podstawa. Wymiana kopułki, palca i kabli zapłonowych będzie wskazana.

Co to anty-wybuchów, słyszałem o BLOSIe który ponoć pomaga lecz jest nielegalny. Teraz pytanie... Kupować wszystkie części do zapłonu + przepływke + regulacja gazu (dużo pali) i do tego anty wybuchy, czy

odciąć gaz i dbać dobrze o benzynke ? :)

Opublikowano
Świece i przewody lepiej by było gdybyś wymieniał, palec i kopułkę najpierw sprawdź Przepływomierz jeśli jest sprawny to po co wymieniać. Co do regulacji to najpierw to wszystko sobie ogarnij, zobacz jeszcze w jakim stanie jest filtr powietrza, i gazowy do wymiany
Opublikowano
Ostatnie lata jeżdżę klekotem ale jak miałem gazownie i mi strzeliła to gazownik wstawił zawór zwrotny ale co i gdzie to nie pamiętam ale nigdy więcej już nie strzelał
Opublikowano

Antywybuch to jest taka klapka, ktora podczas strzalu blokuje cofajace sie powietrze co w znacznym stopniu ratuje przeplywomierz (choc nie zawsze).

Ten twoj to juz do wymiany raczej bedzie gdyz oska klapki jest juz krzywa i stawiam na to, ze klapka ociera o obudowe a powinna chodzic luzno.

Opublikowano
  • Autor

Ten twoj to juz do wymiany raczej bedzie gdyz oska klapki jest juz krzywa i stawiam na to, ze klapka ociera o obudowe a powinna chodzic luzno.

Racja. chyba bez wymiany się nie obejdzie.

Świece i przewody lepiej by było gdybyś wymieniał, palec i kopułkę najpierw sprawdź Przepływomierz jeśli jest sprawny to po co wymieniać. Co do regulacji to najpierw to wszystko sobie ogarnij, zobacz jeszcze w jakim stanie jest filtr powietrza, i gazowy do wymiany

Kaylo gdzie znajdę filtr gazowy ?

Opublikowano
  • Autor
Dzieki :) Rozejrze się za nowym przepływomierzem, gdyby ktoś coś słyszał za niewielkie sumy proszę o kontakt :wink:
Opublikowano

Przepływomierz zostaw sobie na koniec, najpierw świece i przewody. Chyba nie chcesz kupować zaraz trzeciej przepływki?

Anty wybuch też nie daje 100% pewności że nie rozwali przepływki. W oplu miałem ten anty wybuch i strzelało, rozwaliło przepływkę, element z przepływki zassało do dolotu i zablokowało mi przepustnice. Problemy skończyły się jak strzelił LPG zerwało rurę z dolotu i ten nieszczęsny anty wybuch, który wpadł pod koło. I okazało się że bez anty wybuchu lata bez strzałów. Jak tylko strzeli to wiem że świece już się kończą lub przewody WN. No i wiadomo że ustawienie LPG to podstawa.

Opublikowano
  • Autor

Kaylo powiedz czy jest sens się bawić w ten gaz... ? Ceny idą w górę, dodam także iż moja instalacja prócz wymiany tych wszystkich rzeczy wymaga porządnej regulacji bo za mniej niż 50 zł - 100 km nie zrobię :cry:

Tocząc się po mieście na tempomacie przy 60-70 km/h wskaźnik spalania pokazuje mi 8l na benzynie :D A jak wiadomo żaden anty-wybuch nie daje 100% gwarancji.. natomiast za rok czasu planuję zmiane jak polepszą sie moje fundusze na coś lepszego.

Opublikowano

Ceny na pewno idą w górę ale LPG najmniej podrożał. Wszystko zależy od Ciebie przelicz sobie czy Ci się opłaci.

Jeśli BP spali 8 czyli 8x5.2 =41,6zł /100km Tylko że te 8l pokazuje ci jak jedziesz ze stałą prędkością, a w sumie średnia wyjdzie 12-13l

LPG powiedźmy 12x2.9 =34,8zł /100km

Gazy powinien palić około 2l więcej, ja Ci pokazałem jak by nawet 4l więcej palił.

Opublikowano
  • Autor
Szczerze mówiąc sam już nie wiem, właściwie masz racje.. tylko gdzie tu znaleźć dobrego gazownika na Śląsku (najlepiej w pobliżu Katowic) który dobrze zaopiekuje się moim gazem i zrobi wszystko tak aby spalanie wyniosło mniej więcej tak jak piszemy ? (dziś ciężko o takich ludzi, wyłudzą, popsują gorzej i tylko nerwy)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Szczerze mówiąc sam już nie wiem, właściwie masz racje.. tylko gdzie tu znaleźć dobrego gazownika na Śląsku (najlepiej w pobliżu Katowic) który dobrze zaopiekuje się moim gazem i zrobi wszystko tak aby spalanie wyniosło mniej więcej tak jak piszemy ? (dziś ciężko o takich ludzi, wyłudzą, popsują gorzej i tylko nerwy)

Ja proponuje jechać do Mysłowic a dokładnie http://www.amir.auto.pl/

solidna firma... i nawet ceny przystępne :cool2:

Opublikowano
  • Autor

Temat do zamknięcia. Kupiona nowa przepływka + klapka anty-wystrzał w tym tygodniu oddaję auto do regulacji gazu :)

DZIĘKI WIELKIE ZA POMOC !!!