Skocz do zawartości

[E39] 530d Touring Klapa bagażnika/Hydraulika klapy

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
u mnie klapa sama spada na głowę. W sumie to raz trzyma raz nie trzyma? Szyba trzymała (na razie się nie otwiera nie robię tego bo pizga złem na dworze :lol: ) http://allegro.pl/silownik-teleskop-sprezyna-klapy-bmw-5-e39-touring-i4924138323.html te siłowniki mam kupić do klapy :roll: ? Czy są jakieś inne od razu wymienił bym przewody idące do klapy :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to czeka cie wymiana obu siłowników klapy (tych droższych).

Mnie w sumie też, mega droga zabawa :roll:

Ja chyba ruszę temat jak będę hydraulikę zakładał.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie to bardziej wyrabia się sam siłownik niż sprężyna (mimo że ta czasem lubi pękać), także tutaj jak coś to chyba lepiej wymienić wszystko i mieć spokój. :wink:
  • Moderatorzy
Opublikowano
Ja pewnie na wiosnę się za to zabiorę, póki co mam pilniejsze sprawy niż ewentualnie obtłuczona głowa. :D U mnie na zimnie spada klapa, a szyba zawsze, z tym, że szybę będę musiał i tak z ramką wymienić.
Opublikowano
Ja pewnie na wiosnę się za to zabiorę, póki co mam pilniejsze sprawy niż ewentualnie obtłuczona głowa. :D U mnie na zimnie spada klapa, a szyba zawsze, z tym, że szybę będę musiał i tak z ramką wymienić.

Zardzewiała ?. U mnie w sklepie chcą za siłownik febi 150zl to nie ma takiej tragedii też na wiosnę się za to wezmę :) Przy okazji na filmiku widziałem, że idą wiązki z dwóch stron. Czyli jak będę wymieniał przewody to z dwóch stron ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie jest tak, że w lecie klapa jakoś się trzyma w górze i nie opada, więc jak znam życie, to w lecie znowu oleje sprawę a będę płakał kolejnej zimy że mi guza nabiło :mrgreen:
Opublikowano
Wymienię kable z dwóch stron :) wczoraj otwierałem klapę i o dziwo trzymała jak trzeba ;> U mnie zjadło klapę na wylot jak kupiłem swoje e39. Ale klapa została wymieniona. Chciałem robić klapę i kable, a tu rano psikus, błąd poduszek się pojawił i jedziemy wieczorem na kompa do garażu. Zawsze na weekend coś się znajdzie do roboty :roll:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Odgrzeję trochę temat. Mam problem z hydrauliką w sowim touringu, naciskam guzik na pilocie i klapa delikatnie odskakuje, naciskam następny raz, klapa się unosi ale nie do końca i tak jak nacisnę jeszcze z dwa razy to się otworzy do samego końca :/ Pompka chodzi przez ok 3sek może 5sek i wszystko, nie powinna chodzić aż do końca ? :/ Oleju dolałem ale nie tego z serwisu tylko dex czerwonego :(
Opublikowano

powinna chodzic do konca (TZN tylko do calkowitego otwarcia klapy co zajmoje jakies 5s moze wiecej)

wyglada na padniete silowniki w klapie i klapa sama sie nie podniesie a pompa po kilku sec przestanie chodzic to normalne.

sprobuj po nacisnieciu pomuc klapie troche reka jakies 3-5cm az poczujesz ze juz dalej podniesie sie sama.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam serdecznie.

Chciałbym podpiąć się do wątku bo brakuje mi pomysłów...

sytuacja wyglada dość typowo. Zamek puszcza, pompa hydrauliczna pracuje poprawnie ale klapie w pierwszej fazie trzeba „pomoc”. Jeżeli otworze najpierw szybę i wtedy otworze klapę, udaje się.

Wymieniłem olej w pojemniczku przy pompie. Mam wrażenie ze jest pełny. Użyłem AEROSHELL FLUID 41.

Niestety nadal działa równie źle. Nasmarowanem zawiasy i w sumie nie wiem co dalej. Ktoś coś?

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam, i mnie dopadł problem hydraulicznej klapy. Otwierała się ciężko, więc siłowniki do wymiany - to wiem. Natomiast dzisiaj w ogóle jej nie słychać, nie pracuje. Czy ktoś może podpowiedzieć co sprawdzić zanim ją wymienię? Klapa odskakuje, ale nie ma bzyczenia i się nie podnosi. Z przycisku na klapie też się nie zamyka. Bezpiecznik?, przekaźnik?

A i czy siłowniki od klapy i szyby są takie same jak w wersji manualnej?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Siłowniki są takie same.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.