Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może opowiem od początku. Nabyłem auto i okazało sie ze coś lata w tłumiku, był to kawałek oderwanego ceramicznego wkładu i latał w katalizatorze.Postanowiłem wymienić. Nabyłem całą pierwszą częśc tłumika łącznie z katalizatorem jednak jest katalizator jest nieco mniejszy i inaczej wygląda niż ori który miałem, ten który kupiłem jest identyczny jak ten w linku:

http://allegro.pl/bmw-e39-2-3-2-5-katalizator-kat-pelen-benzyna-i1892846840.html

Mechanik biorąc sie do wymiany postanowił wyciąć stary i wspawać ten który kupiłem po uprzednim ucięciu go, i tak zrobił. Jednak gdy to zrobił okazało sie, ze gdy odpale auto przez poł minuty "charczy" katalizator a potem cichnie jednak a i tak nie jest zupelnie cicho i go słychać troszke i tak, a zawsze na wyższych obrotach brzęczy tak metalicznie jakby, np. przy rozpędzaniu...i teraz nie wiem czy on zle wspawał czy kat jest do kitu??? podobno były 3 rodzaje katów w M52 520 i dlatego skusiłem się myśląc ze dobrze robie. Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat czemu tak jest z tym odgłosem na zimnym silniku i z tym brzęczeniem???

Opublikowano
Najprawdopodobniej ten katalizator który kupiłeś nadaje Się również na śmietnik. Ja u siebie w 523i również posiadałem "większą" wersję katalizatora, teraz nie mam nic ponieważ stary Sie rozsypał i halasował podobnie jak u Ciebie. Po wypruciu ceramiki i zaspawaniu puszki również meczyly mnie bardzo głośne metaliczne brzęczki. Następnie wywaliłem puszkę kata i wstawiłem w jego miejsce kawałek rury, jest dużo ciszej ale czasem jak przeciągne dłużej na wyższych obrotach to jeszcze slychać metaliczny dźwięk. Wiec tutaj sprawę ratuje chyba jedynie sprawny katalizator, niektórzy montuje strumiennice........
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
No nie ukrywam że koniecznie chciałbym z powrotem ten większy katalizator razem z tą pierwszą czescią tłumika gdzieś kupic i zamontować normalnie a nie spawać czy coś, juz nawet uszczelki do kolektora kupiłem, tylko gdzie bym nie dzwonił to nie maja bo oddają do skupu. Byłem nawet u tłumikarza to mi nawet powiedział ze podejrzewa ze ten kat co teraz mam jest blaszany w srodku??? :?: a wogóle czy ten co mam mógłbym sprzedać??i za ile jesli juz...?
Opublikowano
kolego chyba jedyna deska ratunku to tu: http://moto.allegro.pl/katalizator-bmw-e39-520i-523i-2-lata-gwarancji-i1865487643.html fakt cena przeraża, ale dostajesz nówke z gwarancją a porównaj z tym starym śmieciem za 200zł co wstawiłeś aukcję.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
No wiem kolego, zastanawiam sie nad ta opcją, lecz rozmawiałem z jednym kolegą który tez miał podobny problem i mnie zmartwił ponieważ mówił ze on tez sie skusił na nowy katalizator z allegro coś w podobie do tego i mówił ze nie chodził cicho tak jak powinno być..... :(
Opublikowano
....moze niech sie ktoś wypowie, co myslicie nad tą opcją co podpowiada wyżej kolega bonzo320i???warto kupić taki katalizator??
Opublikowano

cały problem polega w dostawie

jak wiecie paczki nie są zbytnio szanowane a katalizator wystarczy upuscic i moze wkład popękac

dodatkowo nalezy sprawdzic cały wydech czy kawałki starego katalizatora nie poleciał dalej do srodkowego tłumika czy koncowego

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
Ale czy jakościowo taki tłumik akurat z tej aukcji moze być dobry??? niby jest napisane ze gwarantuje osiągi oraz ze jest cichy zupełnie jak w oryginale.....???
Opublikowano

po drugie opis do silników jest błędny ponieważ m52TU b20 ma katy zaraz przy kolektorze wydechowym (dojście ciulowe) a nie pod samochodem

ups nie zauważyłem że do 98r pasuje tylko mój błąd

Opublikowano
Czy ktoś wie coś na temat tych tłumików z aukcji podanej wyżej??warto taki kupić?? czy juz lepiej od kogoś znajomego jakiś używany oryginał??