Skocz do zawartości

320d kopci na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

jako ze jestem człowiekiem który zawsze szuka dziury w całym to wziąłem na celownik temat przykapcania na wolnych obrotach...

sprawa wyglada tak:

odpalam zimne auto i nie pusci żadnego dymka natomiast po kilkunasu sekundach zaczyna delikatnie kopcic (kolor ni to czarny ni to granatowy) szczególnie widac to jak wylot rury wydechowej jest na ciemnym tle ( :lol: )... po trasie gdy auto jest rozgrzane jest czysto natomiast dymek pojawia sie po kilkunasu sekundach :? i tak w koło macieju... dodam kilka wskazówek

- podczas jazdy but w podłodze nie pusci dymka żadnego koloru, czysto jak za benzyniakiem (jechałem z tyłu innym autem)

- moc ma bez problemów wchodzi na obroty

-silnik pracuje równo odpala bez problemów

-błędów nie ma na inpie (oprócz świec zarowych i podgrzewacza płynu)

- bardzo mało pali w trasie przzy dość dynamicznej jeździe 5,1-5,4l/100km

-oleju nie bierze

-wszystkie filtry wymieniane na bierząco tylko mann

-paliwo najczęsciej orlen lub statoil

w sumie zaczęło sie jak wyciełem katalizatory ale w poprzednim aucie bez katalizatora na wilnych obrotach bylo czysciutko :? czy u Was drodzy uzytkownicy w beciach bez katów też tak jest ??

w sumie zrobiłem tak ponad 30tys km i teraz mam troche czasu to mam nadzieje że pomozecie mi wyjaśnić tą zagadke :cool2:

Opublikowano
dokladnie brak katow to pierwsza sprawa, do tego na wolnych uruchamia sie AGR. U mnie tez na zimnym przykapca ale jak zlapie tem to jest czysto.

ale czemu na cieplym przykapca?? z tego co pamiętam na odłaczonym EGR chyba mniej dymku było ale... był :?

Opublikowano
Nie ma co szukac dziury w calym...czy cieply czy zimny, jak nie masz katow to sila rzeczy bedzie kopcil...ja jak mialem katy to jak kiedys jechalem nad morze i kumpel jechal za mna to nie mogl uwierzy, ze mam diesla...brak katow ma swoje plusy i minusy :) ja tam jestem bardziej na tak ;)

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
może ktoś ma jeszcze jakieś teorie na temat tego postu?? beemcia chodzi jak złoto tylko na wolnych obrotach ten dymek nie daje mi spokoju :cry:
Opublikowano

A ja myślę, że wpływ na kopcenie w tym temacie może mieć:

- za niskie lub wysokie ciśnienie w oponach,

- brak powietrza w kole zapasowym,

- brak znaczka bmw na masce,

- jazda zimą na stalowych felgach,

- brudna szyba tylna i zaplamione fotele,

- kurz na silniku,

- ptasia kupa na dachu,

- zużyte koło dwumasowe, skrzynia biegów i wytarta kierownica

itp, itd. :mad2: :lol:

Opublikowano
A ja myślę, że wpływ na kopcenie w tym temacie może mieć:

- za niskie lub wysokie ciśnienie w oponach, - cisnienie wg tabeli na słupku

- brak powietrza w kole zapasowym, - jest, sprawdzałem

- brak znaczka bmw na masce, - o dziwo jest i to jeszcze oryginalny

- jazda zimą na stalowych felgach, - łeee zimówki mam na alusach

- brudna szyba tylna i zaplamione fotele, - :) nie wiem jak to skomentować :)

- kurz na silniku, - czyszczony regularnie

- ptasia kupa na dachu, - nie zauwazyłem

- zużyte koło dwumasowe, skrzynia biegów i wytarta kierownica - oprócz skrzyni wszystko świeże

itp, itd. :mad2: :lol:

tak więc nie pomógł mi Twój post kolego ale dziekuje za szczere chęci :D ciągne temat ponieważ w poprzednim samochodzie nie miałem kata i nie przykapcał...

Opublikowano
Przypuszczam niesprawny lub zabrudzony EGR. Weź go wyciągnij i wyczyść dobrze, do tego do odmy zaglądnij. Może być też tak że z racji dopuszczania spalin na zimnym aby silnik się szybciej rozgrzał. Tak wiec zablokuj go DIS i problem może ustąpić.
Opublikowano
dziś sie wkurzyłem stojąc na światłach zobaczyłem dymek w lusterku :evil: zjechałem na parking i odłaczyłem egr i na 99% zdecydowanie mniej przykapca (było już ciemno) zauważyłem też ze w dolnym zakresie obrotów jest elastyczniejsza wiec bardzo możliwe ze znowu coś sie z egr pierdzieli... w weekend zrzucam kolektor, egr i robimy gruntowne czyszczenie dolotu :) mam nadzieje ze mój problem został rozwiązany bo już myślałem o ponownym wstawieniu katalizatorów ;/
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!!!

otóż kupiłem fajną dwururkę do mojej 320d i po założeniu problem przykapcania na wolnych obrotach uwidocznił sie :? wkurzyłem sie i wspawałem katalizator i co?? Problem ZNIKŁ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: fakt faktem beemka już nie świszczy jak odrzutowiec ale coś za coś :D :D więc chyba udalo mi sie rozwiązać problem dymienia na wolnych obrotach :D pośmigam i poobserwuje co sie dzieje i napisze czy na pewno problem rozwiązany w 100% :D

Opublikowano
yoshimura01 zamiennik dla 320d :) kupiłem od kolegi z foru bo jego bmw dostała strzała w przód :( chciałem wstawić w miejsce drugiego kata ale za duża rzeźba by wyszła wiec poszedł tuż za turbo... :?
Opublikowano
Ja od momentu wycięcia katòw za turbo też mam lekkie dymienie z ostrzejszym zapachem spalin. Ale wolę to niż męczenie turbiny zapchanym i zużytym katalizatorem...
http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano
powiem tak... u mnie kopcenie było nienaturalnie duże i bardzo mi przeszkadzało :? a teraz znowu jestem zadowolonym uzytkownikiem 320d :cool2:
Opublikowano
Ja od momentu wycięcia katòw za turbo też mam lekkie dymienie z ostrzejszym zapachem spalin. Ale wolę to niż męczenie turbiny zapchanym i zużytym katalizatorem...

Wywaliłeś tylko ten główny duży za turbo, czy również dwa mniejsze na dwu rurce dalej na wydechu ?? Tak bynajmniej jest w e46 330d, nie wiem jak w 5'ce ?

Opublikowano
Mam polifta euro 3 więc katy wywaliłem tylko te za turbiną, reszta została jak w oryginale...
http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano
Dobry jest ten temat - wszyscy są zdziwieni, że im sprawne technicznie silniki spalinowe dymią. To teraz może trzeba by się zastanowić nad problemem - dlaczego pojazdy elektryczne nie dymią :D