Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odgrzeje trochę temat.

Czy ktoś mógłby zmierzyć mi głębokość montażową głośnika w przednich drzwiach,a najlepsza informacja byłaby taka jaką max głębokość można włożyć w drzwi.Jest ktoś w stanie to pomierzyć?

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ostatnio wsadzałem głośniki o głębokości montażowej 52mm i jak wciskałem boczek, to czuć było, że już dolegają do pianki. Myślę że 55mm jak ktoś się mocno uprze to wejdzie.
  • 1 rok później...
Opublikowano
MareuszDDZ Masz może jakieś fotki jak głośnik siedział w boczku? Też planuje zmianę średniaków, ale w planie mam 110 lub 130mm i zastanawiam się jak to może się układać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Harman Automotive wchodzi w grupę Harman International. Do tej grupy należy także Harman Kardon.

Harman Automotive jest m.in. producentem wzmacniaczy do systemu Bowers&Wilkins w G30/G11:

Mam pytanie, jak uwazasz, jak czujesz.

Które głośniki są lepsze?

Te z F15/F07/F01 (czarne ala karbon) czy F10 (czarne gładkie, z srebrnym środkiem) - chodzi o midy 10cm HK/TopHIFi

Opublikowano

W F11 ze standardowym audio da się jakoś w łatwy sposób wpiąć w tylne głośniki (w podsufitce) by złapać sygnał HIGH do wzmacniacza aktywnego?

Robiłem takie coś w moim poprzednim aucie był dobry efekt (C5 x7 bez suba w bagażniku).

Opublikowano
W F11 ze standardowym audio da się jakoś w łatwy sposób wpiąć w tylne głośniki (w podsufitce) by złapać sygnał HIGH do wzmacniacza aktywnego?

Robiłem takie coś w moim poprzednim aucie był dobry efekt (C5 x7 bez suba w bagażniku).

Lepiej kupić kable HLAC i wpiąć się pod fotelami.

Opublikowano

Wpięcie się pod głośnik pod fotelem pewnie wiąże się z wyjmowaniem tego fotela, prawda?

Niestety przez najbliższe kilka miesięcy nie będę mógł nawet pomyśleć o tak ciężkim wyzwaniu dla moich pleców i dlatego przyszły mi na myśl głośniki w podsufitce.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W przypadku systemu stereo nie ma to znaczenia. Do każdego głośnika dociera pełne pasmo.

W przypadku HIFI i wyżej mamy wzmacniacz po lewej stronie bagażnika i najprościej tam się podłączyć

Harman Automotive wchodzi w grupę Harman International. Do tej grupy należy także Harman Kardon.

Harman Automotive jest m.in. producentem wzmacniaczy do systemu Bowers&Wilkins w G30/G11:

Mam pytanie, jak uwazasz, jak czujesz.

Które głośniki są lepsze?

Te z F15/F07/F01 (czarne ala karbon) czy F10 (czarne gładkie, z srebrnym środkiem) - chodzi o midy 10cm HK/TopHIFi

Szczerze mówiąc nie porównywałem ich bezpośrednio. Za to mogę polecić głośniki z Bang&olufsen i Bowers & Wilkins(seria Gxx). Między Logic7, a wspomnianymi słychać różnicę jak podłączamy 1:1

Opublikowano

W przypadku systemu stereo nie ma to znaczenia. Do każdego głośnika dociera pełne pasmo.

Ma dość duże znaczenie - pracochłonność. Jeśli podepniesz się pod głośniki w podsufitce to i tak musisz ciągnąć kable do głośników ze wzmacniacza pod fotele (chyba najbliższe bagażnikowi miejsce gdzie są kable do głośników w drzwiach i psedo niskotonowych) . No chyba, że chcesz wzmocnić tylko sygnał do głośników z podsufitki, ale to bez sensu. Mówię oczywiście o podstaowym audio, bez fabrycznego wzmacniacza w bagażniku.

Opublikowano

Chce tylko sygnał do wzmacniacza, ma się uruchamiać razem z całym systemem audio.

Mam aktywny subwoofer i po prostu chcę go podłączyć, wystarczy sygnał z głośników z podsufitki. Tylko nie mogę znaleźć schematu zasilania, jak poprowadzone są kable od nich.

Takie coś mam, nawet z zapalniczki można zasilić. A robi ogromną różnicę jeśli chodzi o niskie tony https://i.imgur.com/wDRgD55.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozumiem kolego ,że masz zestaw STEREO....????

Masz po jednym głośniku w przednich drzwiach , subwoofer pod siedzeniem i z tyłu w podsufitce...???

Jeśli tak , to w tym miejscu ( zdjęcie poniżej ) masz kość w której znajdziesz zasilanie na głośniki ( drzwi przednie i subwoofer ) + przewód wzbudzający .

FEnI0QTE

CTUW1yKA

Lewy głośnik.....

- pin nr.4 ( PLUS ) , kol.przewodu czarno - czerwony

- pin nr.5 ( MINUS ) , kol.przewodu czarno - brązowy

Prawy głośnik....

- pin nr.6 ( PLUS ) , kol.przewodu niebiesko - czerwony

- pin nr.7 ( MINUS ) , kol.przewodu niebiesko - brązowy

Wzbudzenie wzmacniacza....

- pin nr.17 ( RAD_ON ) , kol.przrwodu czarny lub czarno - biały

Jeśli chodzi o zasilanie wzmacniacza to ja osobiście zasilił bym go bezpośrednio z akumulatora + bezpiecznik.

Opublikowano

Dzięki. Na szczęście pod tapicerką śmiało można pociągnąć kabel i nie będzie go widać.

A zasilanie to oczywiście że z akumulatora, w końcu to BMW.

W cytrynie nie miałem jak pociągnąć zasilania to dałem przez zapalniczkę w bagażniku z dodatkowym bezpiecznikiem. Mimo że prąd z zapalniczki bez problemu by wystarczył bez żadnych obaw o przepalenie instalacji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze jedno. Jak widać , przewody od głośników są zwijane ze sobą , w tzw. warkocz. Dobrze by było abyś przygotował sobie taki zestaw przewodów . Pin nr. 4 i 5 zwiń ze sobą , pin nr. 6 i 7 tak samo .

Następnie te dwa komplety przewodów do głośników + piąty przewód wzbudzający ułożył wzdłuż siebie i owinął taśmą parcianą .

Według schematu , przewody od głośników są przekroju 0,75mm2.

Przewód ( RAD_ON ) to 0,5mm2.

Jeszcze jedno , w pierwszej kolejności sprawdź czy wskazana przeze mnie kość istnieje bo to różnie jest z instrukcjami.

A i zwróć szczególną uwagę na miejsca przez które chcesz przeprowadzić okablowanie . Jeśli nie będę to oryginalne miejsca/kanały to istnieje duże prawdopodobieństwo ,że przewody mogą ulec przetarciu/zniszczeniu. Chodzi mi o to ,aby nie było jakiegoś niepożądanego pożaru

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ma dość duże znaczenie - pracochłonność. Jeśli podepniesz się pod głośniki w podsufitce to i tak musisz ciągnąć kable do głośników ze wzmacniacza pod fotele (chyba najbliższe bagażnikowi miejsce gdzie są kable do głośników w drzwiach i psedo niskotonowych) . No chyba, że chcesz wzmocnić tylko sygnał do głośników z podsufitki, ale to bez sensu. Mówię oczywiście o podstaowym audio, bez fabrycznego wzmacniacza w bagażniku.

Autor pytania raczej chce podłączyć subwoofer aktywny w bagażniku, wtedy foteli ruszać nie musi ;-)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie pytanie o subwoofer w bagażniku. Mam w f10 Harman Kardon, dla mnie wszystkie te systemy fabryczne to porażka, nie ma nic lepszego niż system odseparowany z wysokiej półki, wygłuszanie drzwi dwa wzmacniacze i sub w bagażniku.

Wrzuciłem do f10 stary dobry subwoofer do bagażnika wzmacniacz oddzielny, sygnał z spod siedzeń przez konwerter. Ni cholery nie ma basu tylko trzeszczą blachy, natomiast jak bagażnik się otworzy to dopiero w kabinie ładny basik gra. Odwracałem fazę, wyłączałem w ustawieniach harmana, i nic

Co może być przyczyną? :(

Opublikowano

Właśnie podłączyłem ten subwoofer aktywny z high level input z głośników w podsufitce i gra to bardzo cicho. Bass jest taki jak powinien ale mimo że gain jest na maksa to nie gra to głośniej niż subwoofery spod siedzeń.

A powinno grać głośno bo to tylko kradnie sygnał i zasilanie idzie z zewnętrznego wzmacniacza.

Czyżby na te małe głośniki w podsufitce leciał jakiś słabszy sygnał i trzeba się wpiąć w głośniki spod siedzeń? Ewentualnie na tamte głośniki idzie sygnał wysokotonowy i wzmacniacz źle go odbiera

///////EDIT/////

więc jeśli ktoś chce podłączyć subwoofer aktywny do standardowego audio to musi się wpiąć w głośniki pod siedzeniami, tam idzie sygnał niskotonowy i subwoofer gra tak jak powinien. Głośniki w podsufitce dostają w takim razie sygnał wysokotonowy albo jaki bardzo słaby i subwoofer gra bardzo cicho.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może ktoś wie

Pytanie dotyczy F10 z Harman Kardon

Czy da się wyprowadzić kablem analogowy sygnał ze wzmacniacza ( w końcu musi być przecież zmieniony z cyfrowego na analogowy na końcowe stopnie mocy )

Przetworniki wysokonapięciowe najprościej wiem, ale sygnał z głośników podobno mocno obcięty jest poniżej 60 Hz , tak piszą w na bimmer

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może ktoś wie

Czy da się wyprowadzić kablem analogowy sygnał ze wzmacniacza ( w końcu musi być przecież zmieniony z cyfrowego na analogowy na końcowe stopnie mocy )

Przetworniki wysokonapięciowe najprościej wiem, ale sygnał z głośników podobno mocno obcięty jest poniżej 60 Hz , tak piszą w na bimmer

Przecież ze wzmacniacza wychodzi sygnał analogowy.

WCHODZI po MOST,

WYCHODZI analog.

Jeśli chcesz nie wzmocniony to rozkręcić i przed końcówki wziać (choć i tak będzie już po DSP)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może ktoś wie

Wątpię, żeby tak wysoko były odcięte subwoofery. 60Hz co najwyżej może być podbite, żeby sprawiać wrażenie większej ilości "mięcha" w basie.

W E39/E38 13cm głośniki miały filtr subsoniczny na 40Hz, wątpię, żeby 20cm w F10 były cięte wyżej.

Spokojnie możesz pobrać sygnał z wyjść na subwoofery używając konwertera. W E93 tak zrobiłem klientowi. Nie odczułem, żeby 12" brakowało zejścia

• 1 rok później...
Opublikowano
tak myślałem. dzięki za info.

na allegro wyhaczyłem oryginalne subwoofery z wersji Hi Fi. po wymianie samych subwooferów dzwięk jest już o wiele lepszy.

zastanawiam się teraz nad wymianą centralnego głośnika z przodu na coś takiego:

https://audio-system-polska.com.pl/zestawy-dedykowane/bmw/f10-f11/co80bmw

i gitarki powinny hulać :)

Montaż subwooferów z wersji HIFI do podstawowego systemu stereo wymaga jakichś modyfikacji czy po prostu wystarczy wypiąć stare i wpiąć nowe ? Jakie numery mają subwoofery z wersji HIFI ?