Skocz do zawartości

m52 czy możliwe, że samprzestawił się VANOS ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z silnikiem M52b25.

kilka dni temu stracił moc, szczególnie na niskich obrotach, pracuje nierówno i ciężko odpala, dodatkowo dźwięk silnika jest trochę inny.

podłączyłem pod kompa i w carsofcie pokazuje kąt wałka -24 stopnie i wcale się nie przestawia, dziwne to o tyle, że jeszcze około miesiąc temu pokazywał -2 stopnie na jałowych obrotach

czy to możliwe że VANOS przestawił się sam ??

Opublikowano
podmień najpierw czujnik wałka, najprawdopodobniej padł właśnie on
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

Jasin wartosc -2 jest prawidlowa na wolnych obrotach, czy sie przestawia mozna zobaczyc tylko podczas jazdy (gazowanie na luzie nic nie zmieni)

zmien czujnik o ktorym napisano wyżej i daj znac czy pomoglo :cool2:

Opublikowano

no i teraz głupia sprawa,

czy muszę odkręcić cały vanos, żeby wyjąć czujnik, bo śruba mocowania czujnika wykręca się tylko kawałek, a potem zawadza o elektrozawór vanosa,

czy jest jakiś sposób ???

Opublikowano

wymieniłem , czujnik, niestety nic się nie zmieniło,

przeczytałem błędy carsoftem i teraz pokazuje błąd 83, czyli czujnik położenia wału, wymienię czujnik i dam znac czy pomogło

pozdr

Opublikowano
wymieniłem dziś czujnik położenia wału, silnik odpalił od razu i chodzi jak złoto, wszystkie wcześniejsze dolegliwości ustąpiły