Skocz do zawartości

Wymiana sworzni i tulei w wahaczach przód?BMW [E36] 318,1992

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę wymienić sworzeń dolny wahacza,oraz tuleje(tą od strony ściany grodziowej).Co do tulei to mniej więcej wiem jak się za to zabrać(ale jak ktoś już sam to robił,to skorzystam z jego rad.Nie wiem czy da się radę wcisnąć tuleje na imadle,czy trzeba jechać do kogoś co ma prasę?).

Gorzej jest z wymianą sworznia ,jeszcze tego nie robiłem i nie chciał bym tam coś zniszczyć.Więc naprawdę mam wielką prośbę,jak ktoś to robił to niech udzieli mi kilku wskazuwek jak się do tego zabrać.

Opublikowano

Z tymi oryginałami to bez przesady ( chociaż napewno warto sprawdzić ceny bo można się pozytywnie zaskoczyć ;) ) , równie dobre są FEBI czy LEMFORDER.

Przy wymianie tulei dokładnie sobie zaznacz w którym miejscu jest ona zamocowana i nową dokładnie w tym samym punkcie zamocuj :wink:

Opublikowano

dokładnie zdejmij wachacz i podjedź gdzieś na prasę!!! szybciej to wyjdzie ! ja robiłem wachacz ze 3 miesiące temu miałem do wymiany tylko zewnętrzny sworzeń ale wymieniłem oba i okrągłą tuleję też !! po co później znów ściągać wachacz? a w dodatku po takiej przeróbce powinno się ustawić zbierzność!!!

jeśli będziesz wymieniał sworznie i skusisz się na wumianę wewnętrznego długiego to koszt 70zł za LEMFORDERa to nie patrz na jego nacięcia a ręcznie trzeba sprawdzić w którą stronę on ma przechył i odpowiednio go zamontować!!! bo u mnie nowy miał inaczej zaznaczone punkty niż orginał i jakbym nie sprawdził i założył wachacz to rozwaliłbym sworzeń po 10 minutach!!

pamiętak mały sworzeń ma ruch do okoła a długi ma ruch tylko w jedną stronę!!!!!! za wymiane na prasie zapłaciłem 10zł od sworznia

• 1 rok później...