Skocz do zawartości

318i Przyspiesza lepiej po odjęciu gazu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. M43TUB19 - na piątym biegu przy 160km/h i gazie w podłodze auto przyspiesza nadal ale wystarczy odjąć gazu a przyspiesza dużo żwawiej - INPA nie zgłasza żadnego błędu. Auto pali wzorcowo. Silnik nie upokorzony lpg. Jakieś sugestie?
Opublikowano
Hmm niby przepływka ponosi za taki skutek wine ale powinna wykazac na kompie jakies minimlane chocby błedy tak jak jest w moim przydku choc nic sie nie dzieje umnie nawet ze niby przepłrzywka rzekomo ma minimalne bledy na kompie to chdozi równiutko , spalnie jest bardzo zadowlajace , jedynie moze własnie fakt ze wczsniej gdy miałem kapcie 225 auto duzo zwiazwiej dochodizło do 200 km/h niz jak teraz mam 205 wiec napweno w jakis sposób do teg osie przyczyniał i wlasnie to moze byc ten problem .
Opublikowano

To znalazłem na innym forum temat nie dotyczył marki bmw:

"Jeśli przy dużym wciśnięciu gazu samochód nie przyśpiesza jak powinien, a dopiero zaczyna, gdy się mu "odpuści" gaz - to ewidentnie jest to wina układu paliwowego.

Przy większym wciśnięciu gazu silnik ssie powietrze bez ograniczeń, a paliwo podawane jest w za małej ilości (z różnych przyczyn) przez co mieszanka ubożeje do tego stopnia, że silnik traci moc i prawie nie przyśpiesza.

Ciśnienie paliwa na magistrali do sprawdzenia, powinno być 0.3 MPa. Filtr paliwa do wymiany, pompa paliwa do sprawdzenia, przewody paliwowe do przeglądu"

Opublikowano

I jeszcze to

",być może są to objawy które występują gdy jest uszkodzona lambda.Jeśli jest taka możliwość, to odłącz wtyczkę od lambdy i zobacz czy będzie jakaś poprawa.Ja miałem te same objawy w Alfie Romeo."

Opublikowano

Tam problem rozwiązali wymieniając tłumik koncowy był cały zapchany jakaś wata się porozwalała w środku i przytkała tłumik końcowy ( tą puche).

Czy u was po jeździe jak jesteście przy aucie ( wydech był porządnie zagrzany) też słychać takie "strzelanie" jak wydech stygnie? U mnie przy wymianie łozyska jak kolega potrząsnął tłumikiem to było słychać jak coś tam w środku "goni" jakby kawałki sadzy czy coś..

Opublikowano
Mi to wygląda na przepływke.Rzadko kiedy wywala błąd,chyba jak całkiem padnie.Odepnij ją i sie przejedź.Może też być lewe powietrze,trzeba obadać gumowe rury idące do przepustnicy.Kiedyś wyczytałem że u kogoś podobne objawy powodowa czujnik wałka rozrządu
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
O dziwo poradzono mi wypięcie pierwszej sondy i próbę na drodze. Jutro zamelduje o postępach. Co do wydechu to u mnie strzela aż miło a mam jeszcze oryginalny.

Sprawdziłeś tą sondę?

Opublikowano
Przepraszam że nie odpowiedziałem ale pompa wody "wyszli" :) i jakoś to zaprzątnęło moją głowę. Co się okazało - INPA zaraportowała błąd 171 x3 (błąd magistrali paliwowej) oraz błąd 125 x2 (LAMBDA przed katalizatorem). Zanim jednak zabrałem się za wypruwanie lambdy obejrzałem sobie dokładnie silnik. Znalazłem rozłączony element 4 z 5(nie mam pojęcia jak to się mogło rozłączyć?!?!?) http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL31&mospid=47631&btnr=13_0634&hg=13&fg=15 . Kiedy wszystko trafiło na swoje miejsce pokasowałem błędy oraz adaptacje i tak się bujam już któryś dzień bez objawów które zmusiły mnie do napisania tego posta, auto do 200km/h rozpędza się płynnie a po odjęciu gazu przyspieszenie maleje. Jutro się jeszcze podepnę sprawdzić czy nic nie wyskoczyło. Dziwne jest tylko że przed napisaniem tego posta INPA nic nie raportowała.
Opublikowano
Ja oglądałem dolot i nic nie zauważyłem.. wezme może samostart kupie i jak włącze silnik popsikam tu i ówdzie, może doszukam się, wiem że na poprzednim boschu też tak mialem..
Opublikowano

Witam

Ja tez mam taki problem w swojej 318i po odjeciu gazu lepiej ciagnie. Za nie dlugo bede wymienial flitr paliwa mysle ze to pomoze :D