Skocz do zawartości

320i smród z silnika...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie... Mam nadzieje że pomożecie mi sie uporać ze smrodem w samochodzie.. Juz nie mam pojecia co może byc przyczyną.. żadnych ubytków płynu i oleju niema. spuściłem czynnik z klimatyzacji bo myslalem ze gdzies jest dziurka i ucieka freon na silnik i śmierdzi ale nie.. Jak przejadę jakiś odcinek zatrzymam się i po chwili leci jakby para z okolic zaznaczonych na czerwono na poniższym zdjęciu.. :(

http://img832.imageshack.us/img832/3509/silnikdp.jpg

Opublikowano
Czym śmierdzi? Spalonym olejem? Jezeli tak to wyciek nie musi być wielki a bardzo prawdopodobne że sączy się spod pokrywy zaworów i kapie na układ wydechowy
Opublikowano
  • Autor
powiedziałbym że to smierdzi raczej taką wilgocią?? dziwny smród.. uszczelka pod pokrywą zaworów była niedawno wymieniana ( 2 tys.km temu ) mechanik obejrzał wszystko i mówi że wszystko jest suche i ładne..
Opublikowano
Może kabinowy filtr wyjmij o obejrzyj,może tam sie coś dzieje ciekawego
Opublikowano
  • Autor
Może kabinowy filtr wyjmij o obejrzyj,może tam sie coś dzieje ciekawego

Ten dymek omija filtr kabinowy.. leci tak jakby zza silnika..

pozostaje jutro rozbierać furę i sprawdzać po kolei :/

Opublikowano
moze tarcza sprzegla zjechana i juz tylko sie "szlifuje", albo przeciek z walu korbowego na rozgrzane kolo zamachowe i tym samym smazenie sie oleju.
Opublikowano
  • Autor
moze tarcza sprzegla zjechana i juz tylko sie "szlifuje", albo przeciek z walu korbowego na rozgrzane kolo zamachowe i tym samym smazenie sie oleju.

Aż tak? :) żadnych oznak niema na komputerze.. wskaznikach.. automat zmienia biegi płynnie itp.. wszystko wygląda że jest git.. ale jednak nie jest.. jeden mechanik patrzył od spodu to mowil ze wszystko pieknie wyglada :(

Opublikowano
  • Autor
A więc.. w podstawie filtra kabinowego sa dwa ociekacze i jeden ociekacz skierowany był centralnie na kolektor i kazda kropelka wody, deszczu czy plynu ze spryskiwacza powodowała smród. nie wiem czy wszedzie tak jest ale jest to głupie rozwiązanie. zatkałem jeden ociekacz i spokój..