Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,jak w temacie:

chodzi o przełożenie silnika 3,0 tds z E39 '04 do E34 '89.

Potrzebuję opinie,sugestie,możliwe komplikacje,potrzebne przeróbki i inne mogące wystąpić przy tej operacji nieprzewidziane komplikacje.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi,pozdrawiam.

Opublikowano

A ku czemu ma sluzyc taka przekladka??

Najprawdopodobniej na poczatek nie bedzie pasowal wal i dyfer. Jak wymienisz dyfer to zapewne cos z polosiami bedzie. Wiec masz mozliwosc przerobienia walu (nie wiadomo jaki masz silnik wiec nie wiadomo co z przelozeniami).

Nie beda pasowac lapy pod silnik i musisz pociagnac cala elektryke.

Zawieche tez by bylo dobrze dopasowac do zmiany ciezaru auta.

Rozmierz tez dobrze komore silnika czy ten ci wejdzie wraz z systemem chlodzenia.

Ja bym sie nie bral bez dobrego planu

Opublikowano

po pierwsze to nie 3.0 tds tylko 3.0d z common rail'em!!

po drugie zeby to miało sens to musisz mieć e39 w całości a nie tylko silnik bo zasze sie okaże, że nie przewidziałeś jakiejś częsci i robota stanie.

po trzecie potrzebny ci dobry mechanik - no i koszta są spore.

ale jak ci to wyjdzie to efekt zapewne będzie niczego sobie :wink: :P

Teraz mam tylko wspomnienia..... http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=19333
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
po pierwsze to nie 3.0 tds tylko 3.0d z common rail'em!!

po drugie zeby to miało sens to musisz mieć e39 w całości a nie tylko silnik bo zasze sie okaże, że nie przewidziałeś jakiejś częsci i robota stanie.

po trzecie potrzebny ci dobry mechanik - no i koszta są spore.

ale jak ci to wyjdzie to efekt zapewne będzie niczego sobie :wink: :P

No dokładnie, a jak już masz E39, to po co Ci E34?

Na temat swapów silników pisało już wielu, ale wszyscy (oprócz 2) jednak zmienili silniki na takie same lub zmienili całe auta. Koszty i wkład pracy są ogromne... ale efektów jestem jak zwykle ciekaw :)

Kai
Opublikowano

Cześć. Napisz do http://www.ksrmotorsport.pl/ bo oni włożyli taki silnik do E-36 coupe.Efekt całkiem ciekawy ale dla mnie to wyrzucone pieniądze w błoto.Chyba że ktoś ma taki silnik za darmo ale to i tak chyba lepiej sprzedać ten silnik i zmienić auto.

Generalnie jestem przeciwnikiem takich daleko idących tuningów.