Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem e46 ściągniętej z za oceanu :) jakiś czas temu gdy zbliżał się termin przeglądu wpadłem na genialny pomysł nie wydawania kasy na lewiznę i zainwestowałem w europejski moduł świateł - przeciwmgłowe działa kierunki zgasły, policja się nie czepia a przegląd zaliczony :D... Ale nie o tym... po moim zabiegu zostałem z dwoma modułami z niezgodnym przebiegiem (święci się między zegarami mała kropka która mi o tym codziennie przypomina), dodatkowo na europejskim module nie mogę aktywować żadnych dodatkowych opcji za pomocą DISa (błąd vin)... Przeszukałem całe forum niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie problem jak w prosty sposób możnaby zmienić nr vin w tym pie....ym module ani jak zaktualizować w nim przebieg. Proszę Was zacni forumowicze o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie wierzę że nikt z was nie robił takich rzeczy... Jeżeli odpowiedź na moje zapytania nie powinna zostać upubliczniona to dajcie jakąś.poradę na PW. Bardzo mi zależy na zatrzymaniu europejskiego modulu, a chciałbym pobawić się nieco dodatkowymi opcjami
Opublikowano

Dlaczego nie przekodowałeś starego modułu na europejski?

Przebieg i vin zmienisz tylko Pa softem (takie informacje uzyskałem z kilku źródeł)

Opublikowano
To nie takie proste jakby się wydawało... w stanach nie mają w autach tylnego przeciwmgłowego (widocznie tam zjawisko mgły nie występuje :D) więc stary (oryginalny)moduł nie posiadał guzika do włączania tego światła. A ten pa soft działa normalnie na interfejsie pod impe? Macie może linka do takiego programu? Akurat mamy weekend więc chętnie bym się pobawił.
Opublikowano
Do pa soft potrzebujesz kabel z kluczem sprzętowym bo wersją demo tego nie zrobisz. Gdzieś czytałem że wystarczy przełożyć panel czołowy na wyłączniku, dużo rozkręcania nie ma więc może warto spróbować .
Opublikowano
Do pa soft potrzebujesz kabel z kluczem sprzętowym bo wersją demo tego nie zrobisz. Gdzieś czytałem że wystarczy przełożyć panel czołowy na wyłączniku, dużo rozkręcania nie ma więc może warto spróbować .

Rozumiem że chodzi o panel na module świateł? Czyżby to takie proste było :wink: ? Dzięki za podpowiedz będę miał chwilę to spróbuje.

PS jeździłem trochę na nowym module więc przebieg na starym i tak się nie będzie zgadzał i niestety bez pa softu się chyba nie obejdzie :(

Opublikowano

Witam ponownie.

Dziś znalazłem chwilę aby pogrzebać przy aucie :) zachęcony postem kolegi tryni81 połączyłem dwa moduły świateł w jedną solidną całość i ku mojemu zaskoczeniu po wciśnięciu przycisku włącznika tylnych świateł świateł przeciwmgłowych zaświeciła się na zegarach kontrolka mówiąca iż światła się zapaliły :D - szczerze mówiąc w tym momencie byłem w wielkim szoku - ale gdy już chciałem otwierać szampana wyszedłem na zewnątrz auta i tu zonk światła przeciwmgłowe nie świecą...

Ale nic to przecież komputer pod ręką więc poszukam czy nie można światełek aktywować DISem i tu kolejny zonk mimo oryginalnego modułu gdy wybiorę KEY/CAR Coding wyskakuje mi komunikat o treści: "VIN and ZSC/FA Cannot be read out from EWS/KMB/LSZ control unit" - o co tu do cholery chodzi? Myślałem, że błąd ten jest spowodowany nieoryginalnym modułem świateł, ale po wymianie wyskakuje znowu i nic nie mogę z nim zrobić proszę o pomoc.

Może to problem z DISem jest a nie z modułem maił ktoś może już taki problem?

I jeszcze jeno pytanie czy można komputerem aktywować światła przeciwmgłowe (wydaje mi się że skoro kontrolka świeci to można przeprogramować jakoś moduł aby zapalał odpowiednią żarówkę, ale mogę się mylić)?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Spróbuj jeszcze za pomocą NCSa. Tak naprawdę to nim się koduje auto "na żywca" a DIS robi to przez CAR MEMORY

Czyli przekodować całe auto?