Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie zmianiealem sprzęglo 25tys km temu

teraz jak dam gazu np na 3 obroty ida do góry a auto rozpędza sie jak w starym automacie.

Więc chyba jest do wymiany (kupilem na alledrogo_) dlatego pewnie wytrzymalo tyle km.

Pytanie

Ile powinno chodzic sprzeglo (normalna jazda)

czy można wymienic samo sprzęgło ( czy trzeba z dwumasa)

Opublikowano

Witam,

po pierwsze napisz o co dokładnie chodzi? Dodajesz gazu, obroty rosną, a auto stoi w miejscu??

( Jedź pod jakąś górkę, zaciągnij hamulec ręczny, wbij 3 bieg i spróbuj ruszyć, jeśli nie zgaśnie to sprzęgło jest do wymiany, jak zgaśnie szukaj gdzie indziej).

To może być coś innego.

Ile dałeś za sprzęgło i jakie to było sprzęgło Sasch LUK?

Twój mechanik wymieniając sprzęgło na pewno sprawdzić dwumase.

Pozdrawiam

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)
Opublikowano
Jeśli kupiłeś oryginalne nowe sprzęgło to i z allegro powinna być gwarancja. Jakis paragon, faktura? cokolowiek. Zadzown do sprzedawcy zapytaj. Tylko upewnij się, że było prawidłowo zamontowane, bo w e46 nie jest tak, że wkładasz i działa. Jest kilka spraw o których mechanik mógł nie wiedzieć, i nikt nie uzna Ci gwarancji
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)
Opublikowano

Witam.

Sam montowałeś ten zestaw sprzęgła??? Bo ja spotkałem się z takim przypadkiem że po tak małym przebiegu zestawik sprzęgła LUK tak szybko padł ale winę za to ponosił mechanik który nie miał sprzętu oraz wiedzy na temat sprzęgieł SAC i ich montażu. Nie wiem jak u Ciebie było z montażem ale jeśli samoregulacja nie byla ustawiona prawidłowo to nic nie normalnego że już sprzęgło ślizga.

Dwumas bedzie raczej dobry tylko jak będziesz długo na ślizgającym sprzegle jeździł to uszkodzisz dwumas.

pozdrawiam

Opublikowano

pojechale na lekka gorke dalem reczny 3 i przy ruszaniu auto zgaslo

ogolnie ten "slizg" nie zdaza sie caly czas i towarzyszy mu cos jakby dudnienie z tylu

Opublikowano

sprzeglo robil mechanik gosc jewst ogarniety wiec wie co robi

jakie sa objawy uszkodzonego dyfra??

czy mógł sie "wytrzeć" i po gwałtownym dodaniu gazu przepuszcza??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

dzieki za odpowioedz lecz nowe sprzeglo ma zalozone klucze blokujace

wiec tego sie chyba nie da zle zrobic

mowie oczywiscie o mechaniku ktory to robil kilkanascie razy

Opublikowano
Ja mam podobny, lecz troche inny problem...wymienialem sprzeglo jakies 7tys. temu i w chwili obecnej bierze tak jakby bylo juz przejechane 150tys., czyli na koncu...czy przez zle ustawienie sprzegla przez mechanika moglo sie zjechac, badz czy po prostu nie jest dobrze ustawione i w tym lezy problem??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Ja pisze jak bylo u mnie sprzeglo i dwumas LUK z alledrogo(nigdy wiecej nie kupie tam czesci wszystkie sa z 2-gi gatunek odrzuty z produkcji które nie przeszly testów) dowiedzialem sie o tym niestety po fakcie
Opublikowano
skoro juz jestesmy przy sprzegle.Mam E46 320 170 PS. Czasami musze sie niezle nameczyc zeby auto nie szarpnelo przy wysprzeglaniu.Druga sprawa to przy ruszaniu z jedynki czuc tak jakby "rwanie", lub przerywanie.Trzeba dodac wiecej gazu by tego uniknac.Nie wiem czy to normalne ale potrafie ruszyc nawet z 4 biegu.
Opublikowano
Czyli jest OK - bo to benzyna posiadając większy użyteczny zakres obrotów - jest elastyczniejsza, diesel jest mało elastyczny - bo ma wąski zakres obrotów - za to nadrabia Nm ;)
Opublikowano
Witam. Podłączając się do tematu, mam jedno pytanko. Jakie jest to sprzęgło w e46, bo z tego co piszecie to jest inaczej skonstruowane? Pozdrawiam
Opublikowano
Czyli jest OK - bo to benzyna posiadając większy użyteczny zakres obrotów - jest elastyczniejsza, diesel jest mało elastyczny - bo ma wąski zakres obrotów - za to nadrabia Nm ;)

mylisz pojęcia .... benzyna ma większy zakres użytecznych obrotów ale nie jest bardziej elastyczna , ponieważ benzyną nie pojedziesz na 5 z takimi obrotami jak możesz w dieslu :wink:

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/