Skocz do zawartości

320d stukanie z tyłu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam w moim bmw pojawil sie problem. Wyglada to tak ze gdy ruszam spokojnie wszystko jest, lecz gdy rusze troche mocniej odczuwalne jest stukanie z okolic tylu samochodu po stronie pasazera. Odczuwalne jest to glownie na pierwszym biegu, troche na dwojce, wyzej juz nie czuc. Ciezko mi to opisac bo to jakby takie stukanie z szarpaniem takim lekkim. Z gory dziekuje za pomoc.
Opublikowano

Milion tulejek które są na tylnym wózku - każda może kończyć żywot. Musisz poprosić kogoś, żeby wszedł do kanału i posłuchał jak będziesz ruszał na zaciągniętym ręcznym - może wykryje która.

Ewentualnie na wahaczu tuleja, ale mi nie stukała akurat nawet jak miałem wyrwaną całkiem.

Opublikowano
  • Autor
No bedzie trzeba zajrzec pod spod. Ale dziwne to dla mnie bo to tylko na jedynce i dwojce stuka, a na wyzszych biegach cisza
Opublikowano
stuka na biegach czy podczas zmiany biegu?
szukam
Opublikowano
  • Autor
na biegach, podczas zmiany nie
Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/w/r/181.png

numer 9 zobacz czy nie zerwana jest guma - mam to samo.

Opublikowano

I jak mechanik będzie chciał opuszczać wózek lub zdejmować stabilizator, żeby ją wymienić to uświadom mu, że wcale nie trzeba...

Wystarczy wyjąć dyfer...

Opublikowano
Wymieniał ktoś cały "tył" chodzi o te milion tulejek jaki koszt materiału i robocizny?
Opublikowano

Ale chcesz wymieniać wszystkie te tuleje?

No to raczej spory koszt, nie pchałbym się w żadne lipne zamienniki. Lepiej namierzyć, która jest zabita i tą wymienić, ale czasem nie widać, ze jest popękana w środku, więc to takie wróżenie z fusów.

Ja wyrwałem nr 9 za 56pln lemfordera, to są tuleje olejowe...ale cena standardowo to powyżej 100. Nr 2 i 17 podobnie - w dodatku każda z nich jest x2 lewa i prawa str. Tańsze są 7...

Sporo zabawy jest z wyjęciem każdej takiej tulejki i zasadzeniem nowej.

Edytowane przez TNR

Opublikowano
  • Autor
W poniedzialek auto do mechanika to bede wiedzial i napisze co i jak. Ale dziwne to dla mnie bo jak ruszam spokojnie to az tak bardzo nie stuka, ale przy gwaltowniejszym czuc, z tylu z miejsca gdzie znajduje sie kolo.
Opublikowano
W takiej sytuacji to może być któraś z tulei wahacza...
Opublikowano
Ale chcesz wymieniać wszystkie te tuleje?

No to raczej spory koszt, nie pchałbym się w żadne lipne zamienniki. Lepiej namierzyć, która jest zabita i tą wymienić, ale czasem nie widać, ze jest popękana w środku, więc to takie wróżenie z fusów.

Ja wyrwałem nr 9 za 56pln lemfordera, to są tuleje olejowe...ale cena standardowo to powyżej 100. Nr 2 i 17 podobnie - w dodatku każda z nich jest x2 lewa i prawa str. Tańsze są 7...

Sporo zabawy jest z wyjęciem każdej takiej tulejki i zasadzeniem nowej.

No własnie o to mi chodzi bo co z tego że tuleja kosztuje 50 zł jak za robocizne zapłacisz 100<.. wiec nie wiem czy nie taniej wyciagnąć całe bebechy i wymienić wszystkie na raz.

Opublikowano
  • Autor
http://www.realoem.com/bmw/diagrams/w/r/181.png

numer 9 zobacz czy nie zerwana jest guma - mam to samo.

u Ciebie objawia sie tym samym? Bo u mnie to jest tylko na dwoch biegach odczuwalne przy gwaltowniejszym ruszeniu,

Opublikowano
To stukanie jest gdy jedziemy na 1-2 biegu i dodajemy mocniej gazu, a następnie nagle odpuszczamy.
Opublikowano
  • Autor
No u mnie dokladnie tak samo jest
Opublikowano
u mni etez dokladnie to samo.NAjgorzej jest przy wrzucaniu drugiego biegu.Wali az milo.Nikt nic nie wie co to.A juz najdziwniejsze jest to ze wali nawet przy odejmowaniu gazu w ogole nie wciskajac sprzegla.
Opublikowano
dzieki za link ale ja mam model z 2003 roku choc stuka podobnie.
Opublikowano
najlepiej wymienić wszystkie tuleje tylnych sanek (koszt części to ok. 400zł za Lemforder'a), ale roboty dużo - można zacząć od nr.9 na początek.
Opublikowano
  • Autor
To stukanie jest gdy jedziemy na 1-2 biegu i dodajemy mocniej gazu, a następnie nagle odpuszczamy.

A przy spokojnym ruszaniu stuka u Ciebie bo u mnie nie.

Opublikowano
gdy silnik jest zimny nie ma praktycznie zadnego stukania.Moze dlatego ze chodzi na poczatku na wyzszych obrotch.Gdy dusze sprzeglo przy koncu podczas wysprzeglania tez jest o wiele lepiej.Ale stuk jest nawet gdy sprzeglo jest wcisniete i zmieniam z 1 na 2.Przy dwojce jest zawsze najwieksze walniecie nawet gdy sprzeglo jest wcisniete.
Opublikowano
u mnie nie ma stuków przy zmianie biegów - stuki są spowodowane luzami w układzie przeniesienia napędu (zużytymi tulejami).
Opublikowano
  • Autor
u mnie nie ma stuków przy zmianie biegów - stuki są spowodowane luzami w układzie przeniesienia napędu (zużytymi tulejami).

U mnie tez nie stuka podczas zmiany biegow i przy spokojnym ruszaniu

Opublikowano

Witam podlacze sie pod temat

U mnie jest z kolei tak że kiedy ruszam spokojnie (znaczy na samym sprzegle) to przy 900-1000 obrotow tak jakby zadrgal tyl albo przod nie moge wlasnie tego zlokalizowac, ale raczej tyl bo bardziej slychac w tyle wiec mysle ze cos w dyfrze. Dzieje sie tylko i wylacznie na obrotach rzedu 900-1000.

Dodam także ze nawet na luzie kiedy trzymam samochod na 900-1000 obrotow to drży cos w tyle... Co o tym myślicie?