Skocz do zawartości

328 dziwny dźwięk - Napinacz/Ślizgi? Rozrząd...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pacjent: e46-328

Objawy: na luzie i wolnych obrotach charakterystyczne grzechotanie/mlaskanie.

Nie - raczej nie jest to z Vanosów.

Pytania:

Czy dużo roboty jest z wymianą samego napinacza łańcucha i czy można wymienić sam napinacz?

Czy ślizgi można wymienić bez wymiany samego łańcucha i tak samo czy dużo jest z tym gimnastyki?

Co ile teoretycznie wymienia się cały rozrząd na łańcuchu w tych silnikach i jaki jest tego koszt?

(słyszałem, że potrzebne jest super hiper klucz którym odkręca się kółka - co pewnie oznacza, że nie w każdym warsztacie to robią, nawet jeśli są ogarnięci?)

Edytowane przez TNR
Opublikowano
rozrzad na lancuchu jest teoretycznie przewidziany do konca zycia samochodu :) wiec nie ma na to odpowiedniej odpowiedzi, wiadomo ze lancuchy tez sie potrafia zerwac ale to loteria. Ostatnio znajomemu zerwal sie w m6 lancuch rozrzadu :duh:
szukam
Opublikowano
Na przykładzie mojego 2.0 D 136km, jak wymieniałem napinacz i ślizgi to mechanik dłubał 2 dni. Ślizgi i napinacz można zmienić bez zdejmowania łańcucha i dużo gimnastyki z tym nie było, wszystko masz na wierzchu oczywiście po dostaniu się tam :) U mnie było grzechotanie pod korkiem oleju i po wymianie ustało. Ślizgi wymieniałem profilaktycznie, ale zużyte mocno nie były.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Mlaskanie oznacza uszkodzony ślizg

Pytania:

Czy dużo roboty jest z wymianą samego napinacza łańcucha i czy można wymienić sam napinacz?

Najlepiej wymienić kpl. Na w/w czynność przeznaczyć 2 dni.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Czy masz podobny dźwięk do takiego:

viewtopic.php?f=69&t=165308 ?

bo ja też mam takie dźwięki z silnika,ale tylko na ciepłym.Nie wiem czy to vanos,rozrząd czy popychacze.Jaki olej masz>?może tu tkwi problem

nie, u Ciebie jest raczej grzechotanie/chrobotanie. U mnie dźwięk jest bardziej w mlaskanie. Haaaaaah sam nie wierzę w to co piszę :D Ale taka prawda.

Mlaskanie oznacza uszkodzony ślizg

Pytania:

Najlepiej wymienić kpl. Na w/w czynność przeznaczyć 2 dni.

jakie pieniądze liczyć?