Skocz do zawartości

325i Alternator wzbudza sie przy 3,5k obr, brak lampki łado

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z ladowaniem a mianowicie alternator zaczyna ladowac dobiero po wkreceniu auta mniej wiecej 3-3,5tys. obrotow. sprawdzałem szczotki w alternatorze i jest ich jeszcze naprawde duzo. jeszcze jedna dziwna sprawa to,to ze nie pali sie wogole kontrolka ladowania nawet przy włączeniu stacyjki(sprawdzalem zarwoke i jest dobra) Czego to może być przyczyna?? mam drugi alternator ale ponoć przuczyna moze byc inna...

Opublikowano
Do alernatora dochodzą 2 przewody ,cieńszy z nich odkrec i przy włączonym zapłonie dotknij nim do masy wtedy dowiesz się czy żarówka w zegarach jest sprawna i czy przewód prowadzący do niej ma przejście, bo powinna zaświecic.Drugą rzeczą do sprawdzenia są pierścienie ślizgowe na wirniku , z nimi stykają się szczotki ,jeśli będą wytarte objawy będą podobne.
Opublikowano

Poprawiłem tytuł. Następnym razem dostaniesz ostrzeżenie. Choć muszę przyznać, że sam tytuł był super poza brakiem wyróżnika modelu na początku...

Ja stawiam na regulator napięcia...

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Witam. Ja też obstawiam na regulator napięcia. Miałem podobny problem, ale w 316i. Na początku, po odpaleniu kontrolka od akumulatora ledwo się paliła, po prze gazowaniu do ok. 3 000 obrotów, gasła i wszystko później wracało do normy, ale po pewnym czasie już na okrągło się paliło i gazowanie nawet do max. obrotów nie pomagało. Elektryk stwierdził regulator napięcia. Wymieniłem (zapłaciłem ok 100zł, aczkolwiek po jakimś czasie w innym sklepie spotkałem za 50 zł) i działa. Tak jak kolega MarekM-535i regulator i szczotki to zintegrowana część.
Opublikowano
Jaki to alternator ? ja obstawiam mostek prostowniczy w alternatorze masz 6 diod do prostowania prądu na ladowanie akumulatora i 3 na zasilanie obwodu wzbudnego alternatora i wlasnie te 3 potrafią często sie popsuć