Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukam odpowiedzi na pytanie, czy goły słupek silnika m54, różni się czymś od gołego silnika m52?. Czy jest możliwość uzbrojenia silnika m54 w osprzęt od m52. Dokładnie chodzi mi o silniki M54b25 oraz M52B25.

Opublikowano
Silniki te według co kiedyś gdzieś czytałem różnią się. Chodzi o to że coś jest pogrzebane w tłokach\cylindrach M52 i M54 mają jakieś różnice chodziło o to, że w M54 chciano zmniejszyć tarcie wewnątrz cylindra co miało spowodować lżejszą pracę silnika i mniejsze spalanie przy jednoczesnym delikatnym zwiększeniu normy zużycia oleju. Coś z tłokami i pierścieniami pogrzebane chyba było. Czytałem to bodajże tu na forum - ktoś zapodał stronę po angielsku a że języka uczyłem się 15 lat to sobie poczytałem - przeszukaj forum.
Opublikowano
Silnik M54 to zupełnie inna elektronika sterowania silnikiem a wiec inna wiazka elektryczna chociazby, pedał gazu chyba elektroniczny.

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

nie bardzo mozna m54 ma podwojnego vanosa m52 tylko kilka wersji ma 2 vanosy

programowanie komputera moze sie zmienic inne skoki tłoka czy inaczej ustawiony rozrząd lub vanos

pozatym czujniki nie wszystkie pasują

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
W montażu nie ma różnicy i śmiało można zakładać.Moje auto śmiga już 1.5 roku i jedyny efekt uboczny to trochę więcej mocy :D Ale podstawa to że masz obecnie M52 b25 TU.Czujniki, uszczelki i inne pasują.