Skocz do zawartości

330d Pytanie o podświetlenie tablicy rej.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

na wstępie zacznę, że jestem tu nowy :) nie bijcie jeżeli nie dokonałem jakiejś z procedur obowiązujących na forum :P

Od roku mam BMW E46 330 D Touring z 2001r.

Przepaliły mi się lampki w podświetleniu tablicy (tak naprawdę całe gniazda przegniły i po prostu wypadły). Muszę kupić całą tę listwę z oświetleniem... i tutaj mam pytanie. Na allegro to koszt ok 100 PLN, ale nie znalazłem do Touringa, są do Coupe i Sedana.

Pytanie do Was czy to obojętne? czy ta część w poszczególnym modelu się różni?

Kolejne pytanie to czy muszę brać z przedziału 01-05 czy może być 99-01 ? czy ta część też będzie pasować z przedlifta?

konkretnie potrzebuję czegoś takiego:

http://moto.allegro.pl/bmw-e46-coupe-cabrio-listwa-na-w-klape-tylna-tyl-i1697847690.html

P.S. Może ktoś z Was ma na sprzedaż to walcie - dogadamy się :)

p.s. 2 szukam też manetki do BC i kierunków (kierunki mi nie odbijają i komputer stanął na 1 pozycji - temperatura) Myślę, że wymiana manetki pomoże.

Pzdr,

Daniel

aka NewSoVa

Opublikowano

kolego co do manetki to znajdz opis jak sie ja wyciaga, chwila roboty :) i jak ją juz wyciagniesz to mozesz ja naprawic, prawdopodobnie urwały/przetarły ci sie kable w srodku, odkrecasz 2 srubki z manetki i przy pomocy nozyka albo srubokreta delikatnie ja otwierasz, cala jest rozbieralna w razie czego. Ale pewnie kable ci sie przetarły w miejscu gdzie sa zgiete czyli w takiej calej podstawie manetki a nie w samej manetce wiec tylko rozbierzesz ta podstawe manetki i zobaczysz tam 2 cienkie kabelki, po ich zlutowaniu tak jak maja byc kolorami przycisk zacznie dzialac. Ale nie wiem czy tam tez sie naprawi brak odbijania kierunkow, nie wiem czy jest ten mechanizm w samej manetce czy cos z kierownica, natomiast jak rozbierzesz to byc moze znajdziesz uszkodzenie :) latwe to jest i przyjemne.

tak wyglada uszkodzenie przycisku zwiazane z przerwanymi przewodami :)

http://img215.imageshack.us/img215/5727/02092011552.th.jpg

ja rozebralem cala manetke i od plytki przycisku odlutowalem stare kable i polozylem swoje nowe. Te stare maja juz tyle lat i sa bardzo sztywne i pewnie uszkodzenie sie powtorzy kiedys, a na nowych kablach dlugo pochodzi :)

szukam