Skocz do zawartości

kody DDE2 (525 tdsA '93) - prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dla M50 powinien byc motronic M3.1 tu jest schemat i według niego to pin 8,a moze mam padniety czujnik przepustnicy?jak do zdiagnozowac?

schemat jest na stronie www.e34.de

wchodzimy na Schrauberecke-potem Tips und Tricks-Schaltplane der Motronic itd.

Opublikowano
Hmm, nie wiem co o tym myśleć.... rozumiem że zaczyna Ci się świecić ta kontrolka dopiero po przekręceniu kluczyka i po odpaleniu nie gaśnie....jeżeli tak to może faktycznie masz coś uszkodzone ( pot. przepustnicy, s.lambda, przepływka ) i DME pracuje w trybie awaryjnym sygnalizując to ciągłym świeceniem kontrolki CE :? :roll:
Opublikowano
pytałem sie tego goscia od uzadzenia i powiedział mi ze prawdopodobnie mam uszkodzony DME,dlatego pali sie nonstop kontrolka
Opublikowano
a moze bład sie bieze od LPG,mam sekwencje i moze cos sie niezgrywa?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

a co to jest 29- idle actuator-opening winding

mam M50 bez vanosa ,gdy sprawdzałem w tabelce to dla M50 bez vanosa bład 29- to idle actuator a u mnie wyskakuje jeszcze -opening(bład 29- z opening jest w DEM z vanosem),czegos tu nie rozumiem?.

Opublikowano
dostałem info ze bład 29 to silnik krokowy,czy to napewno krokowiec ?
Opublikowano

Raczej na 100% problem z zaworem wolnych obrotów.

Najlepiej podstawić inny na chwilę i wykasować błąd.

Może być jeszcze taka sytuacja że gaziarze coś nakombinowali z zasilaniem tego zaworu ( o ile masz instalację gazową ;) )

Opublikowano

Erikson, wrócę jeszcze na chwilę do tej twojej świecącej cały czas kontrolki CE.

Kiedyś podawałem Ci link do tematu o CE napewno go czytałeś, ja też go czytałem kilka razy ale nie wiem jakim cudem to mi umknęło :

Witam

Dla wszystkich, którym nie udało sie do tej pory ( korzystając z poprzednich wskazówek ) nic 'wymigać'.

Mam jeszcze kilka dodatkowych informacji, które może pozwolą wam sprawdzić co ma do powiedzenia Wasz komputer.

Niedawno kupiłem E34 i ku mojemu zaskoczeniu nie umiałm wymigać żadnego komunikatu z komputera - podłączałem niemal wszystkie możliwe kombinacje i czasami żaróweczka się swieciła cały czas a innym razem nie reagowała na pedał gazu.

To już mam za sobą. Udało mi się w końcu i sposób w jaki to zrobiłem zadziałał zarówno w E34 2,5 litra z komputerem Motronic 1.3; jak i mojej E30 z silnikiem 1,8 iS - Motronic 1.7 ( najprawdopodobniej ).

Odpuściłem sobie złącze diagnostyczne !!!

Jest taka druga okrągła wtyczka obok złącza diagnostycznego - jest to wtyczka wiązki silnika. Wyjąłem ja z uchwtu i nie rozpinając jej z jej drugą częścią odchyliłem taki gumowy kapturek, który jest na tej wtyczce.

Odszukałem tam pin 12 ( w E34 - był to szary kabelek ale w E30 jakiś inny - więc nie należy sugerować się kolorem ) dotknąlem do tego pinu kabelkiem od żarówki a drugi zetknąłem z plusem ( + ) akumulatora.

Przekręciłem stacyjkę i żaróweczka się zapaliła i świeciła ciągłym światłem.

To nie jest błąd !!! - niektóre modele tak miały.

Nie zaważając na to naciskamy 5 razy gaz i spokojnie oglądamy kody silnika

Reasumując :

1. Wtyczka wiązki silnika - a nie gniazdo diagnostyczne

2. Pin 12

3. Żarówka może się świecić

Powodzenia

Przeczytaj to uważnie :wink:

Opublikowano
narazie darowałem sobie kontrolke bo kupiłem interfejs
Opublikowano
Gdzie podłączasz ten interfejs czy masz oprogramowanie jakie koszty interfejsu i programu .Też jestem tym zainteresowany bo wpinanie lampek w gniazdo to chyba amatorka
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Zrobiłem ten test (E34 525td) i wyświetla mi kod nr29 według tabeli to Speed signal ??? co niewiele mi mówi, Sygnał szybkości ? :roll:

Ktoś wcześniej pisał, że to tempomat, i że ten błąd wyrzuca zawsze jak go nie ma. Czy rzeczywiście tak jest ??

Tylko jak się ma "Speed signal" do tempomatu ?? :norty:

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring