Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i nic z tego nie pomogło ;/ wtrysk wymieniony a co dziwne błąd o wadliwym wtrysku pozostał. I dzisiaj doszedł jeszcze jeden błąd :

73 Speed (rpm) sensor Injection pump (IWZ-system)

hmm chyba coś z pompą ;/ a wymieniana był 8 miesięcy temu ;/

Opublikowano

No to już wszystko wiadomo. Czujnik kąta obrotów pompy wtryskowej padł (IWZ - Inkremental Winkel Zeitgeber).

PS. Sprawdzałeś rezystancje cewki tego "uszkodzonego" wtryskiwacza sterującego przy jego demontażu??

Opublikowano

nie właśnie nie sprawdzałem ale teraz podejrzewam że tamten stary też był sprawny ;/

Wiesz może kolego co teraz da się z tym zrobić ?? wymiana całej pompy czy da się taniej??

Opublikowano
Szkoda że nie sprawdziłeś to mógłbyś w razie czego oddać ten nowy. No ale jeżeli jest sprawny to możesz go sprzedać... prędzej czy później pójdzie :wink: Odnośnie naprawy to chodzi o sterownik pompy bo w nim przylutowany jest czujnik. Natomiast sam czujnik należy odkręcić od pompy wtryskowej. Po zdemontowaniu całego układu wymienić czujnik na nowy i mieć nadzieję, że silnik będzie prawidłowo pracował i przestanie "pluć" błędami.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam

Auto już sprawne długo to trwało ale to z powodu mojej nie obecności w Polsce.

Bardzo dobrze się stało gdyż mój problem to nie była pompa jak zarzekał się mechanik.

Problem był śmieszny i naprawa to koszt 37 zł. Napisze bo może komuś to pomoże u mnie

problemem był po prostu zanieczyszczony filtr paliwa :duh: objawy dziwne ale najważniejsze

że problemu nie ma :D :D :D :D

• 5 lat później...
Opublikowano

Dzień dobry,

Mam problem opisany powyżej i już pomału kończą się nam pomysły.

Auto normalnie odpala jednak po osiągnięciu temperatury gaśnie i udaje się je uruchomić dopiero po ostygnięciu. Ponadto w filtrze paliwa są opiłki metalu. Czy to defekt pompy czy innego podzespołu?

Na początku nie było żadnych błędów a teraz po wymianie czujnika prędkości obrotowej wału korbowego (bo tak mi doradzili) wyrzuciło błąd czujnika szybkości wtrysku pompy. Czy to pompa do regeneracji??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak są opiłki to wskazuje na pompę. Najlepiej podaj kody błędów, a jeszcze lepiej zrzuty z inpa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Jak na ciepłym nie chce palić to często przez czujnik położenia wałka rozrządu, czujnik wału korbowego, czujnik temperatury, wtyczki , okablowanie .

Najlepiej podmień , tylko ori się sprawdzają.

Podłączenie pod kompa może naprowadzić.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Nie wyrzuca już właśnie żadnych błędów, raz wyskoczył błąd uszkodzenia czujnika wtrysku pompy. Po skasowaniu nie ma żadnych a dalej jest to samo czyli po około 1-2h pracy na jałowym biegu gaśnie.
Opublikowano

Pisałeś

w filtrze paliwa są opiłki metalu

może pompa paliwowa Ci się zacina( zaciera) czy jak to mówią zawiesza.

Stara metoda to w nią postukać jak rozrusznik kręci ,ale najlepiej to sprawdzić czy daje ciśnienie podczas kręcenia rozrusznika.

Jak nie chce zapalić i kluczyk dasz w pozycję zapłonu to pompę paliwową powinno być słychać.

Jak pompa nie dostaje napięcia to może przekaźnik ?

Jednym słowem rękawy zakasać i posprawdzać.

Jak długo musisz czekać aby od nowa zapalił?

Ps. jakim programem sprawdzasz błędy ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.