Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zgadzam sie z Panfilem i jest to rzeczowe. Natomiast Frank zaczyna sie gubic we wlasnych tezach. Moze to mlody wiek i brak doswiadczenia to powoduje. Jednym slowem , nie wszystko jest takie na jakie wyglada.

jeszcze raz bo widze,ze nie wszyscy nadążają :D -

Dlaczego uwazasz, ze w tym samym czasie, w ktorym na calym swiecie wzrosly ceny paliw ze wzgledu na spustoszenia jakich dokonala Katrina i wzrost ceny barylki ropy, tylko w Polsce ceny na dystrybutorach wzrosly przez rzad i wysokosc akcyzy (ktora na marginesie w tym czasie sie nie zmienila)? Smile

W Polsce ceny wzrosły ponad normę dzięki ponadnormatywnej akcyzie . Dlatego osiągneły one prawdziwie "europejski" poziom. Nagle drozej było juz tylko w Niemczech i we Francji ( niewiele) . A jednak pozostałe kraje w UE ( nawet te bogatsze) jakos potrafiły obejść się bez wkraczania na cenowe podium. Więc gdzie problem u nas - w kataklizmach czy w rządzie. Przed Katariną rzad Millera wywindował cene litra z 3 złotych na ponad 4 ( proponuje przesledzic wątek JELITA o cenach paliw - 22 czerwiec 2005 i 4.18 zł za litr ) , i nagle gdy pojawia sie katastrofa i PB skacze o 30 groszy (a przeciez mogłoby byc np o 15 - akcyza działa :D ) , SLD gromi w mediach ,ze obecna cena to rezultat kryzysu a potem łaskawie obniza akcyze o 25 groszy.

Dlatego napisałem, że katastrofy swiatowe mają mniejsze znaczenie niz polityka rzadu , gdyz pomnaza ona wzrosty cen na swiatowych rynkach.

Obnizenie akcyzy przyniosło bowiem o wiele wiekszą ulge niz stabilizacja cen po ataku Katariny.

Bo z przed Katariną czy po - i tak najwiekszym problemem było i jest u nas chore opodatkowanie. Dlaczego - no popatrzcie na reszte Europy :)

dobra , koniec OT

co do podatku ekologicznego i akcyzy na auta- UE bedzie istotnie naciskac na zniesienie owego podatku ekologicznego ( o ile wejdzie on w życie) . Pytanie tylko z jakim skutkiem. Walka z akcyzą na auta sprowadzane z UE do Polski zabiera im poki co dosc sporo czasu ...

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
ode mnie z domq wlasnie widac rafinerie w oddali (jakies 8km) i czasem wieczorkiem wlasnie widze jak pieknie sie swieci swieczka na kominie .. i wtedy sobie tak mysle :ehh, gdyby zamiast to palic dali by mi to ... ile km bym sobie na tym przelecial ...
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

skoro podatek jest nie zgodny, to co, mamy zbierać paragony ze stacji i rządać zwrotu ?

Dla mnie to jest trochę dziwne bo:

Słyszę "wartość akcyzy ma zmaleć o tyle i tyle groszy na litrze", więc chyba nie jest to procentowe, tylko jest to jakaś wartość.

Skoro cena paliwa wynosi x+y+z gdzie x to towar a y podatek a z to marża koncernów, i x minimalnie rośnie, y maleje, więc dlaczego suma jest kolosalnie większa? każdy widzi że MUSI wzrosnąć z.

To się tyczy również ceny gazu. Niech ktoś mi powie, dlaczego cena benzyny spadła, a cena gazu nie.

Opublikowano

LPG jest juz oblozone praktycznie maksymalna akcyza, na ktora pozwala prawo unijne. A cena LPG zmienia sie bardziej w zaleznosci od tego, czy jest sezon grzewczy, czy nie - ciagle wiekszosc LPG idzie na ogrzewanie chalup.

Co do akcyzy na samochody - mysle, ze utrzymuje sie tak dlugo m.in. dlatego, ze dosc latwo mozna ja obejsc, szczegolnie przy starszych samochodach.

A nowy podatek - po prostu trzeba poczekac. Pare pomyslow juz sie zrodzilo w chorych glowach naszych urzednikow i jakos nic z tego nie wyszlo.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Tak piszemy i piszemy o tych podatkach a nikt nie napisal dlaczego jest tak jak jest.

Przedstawia sie to nastepujaco:

,,mocherowe berety,, sa u wladzy i musza sie wykazac sukcesami. Kolega wczesniej zmyl mi glowe , ze czepiam sie PiS-u.

Ja sie nie czepiam , tylko widze co robia. Na kolanach blagaja rafinerie , aby sobie odpuscili zyski. Jezeli tego nie zrobia , to paliwo strzeli cena w gore. A jak tak sie stanie , to wywola to reakcje lancuchową. Ceny wszystkiego pojda w gore ! Do transportu uzywa sie paliwa , a transportuje sie wszystko.

No i tu jest ,,pies pogrzebany ,, . Jak dadza ciala na samym poczatku , to mamy nastepne wybory. A tego boja sie wlasnie mocherowe berety i wszyscy , ktorzy dostali sie do koryta.

To nie troska o NAS powoduje obnizenie cen paliwa. To troska o ich d...py

Opublikowano
wez tylko pod uwage ze do transportu uzywa sie oleju napedowego .. a ten bynajmniej nie potanial tylko jest caly czas tak samo drogi .. ;)
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

Well, zaczyna byc tak, jak jest w niektorych panstwach UE - cena ropy jest identyczna, albo nawet wyzsza, niz benzyny.

To samo jest w USA - m.in. dlatego diesli tam jest tyle, co kot naplakal.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

a co sie dzieje? bo ja mam zamiar sprowadzic jakies BMW w lutym / marcu, a nie ogladalem telexpressu...

od stycznia wchodzi ta chora ustawa????

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

Kurde nie ogladałem teleexpresu co sie dzieje :shock:

Jestem właśnie na etapie szukania auta i chciałem wyjechać po nowym roku :evil:

Opublikowano

Cytat cytatem a termin terminem. Wiem, że to co uchwalone w życie wchodzi za 3 miesiące. Wiec dlatego konkretnie pytam o to co usłyszałeś...

Czy zaczną kombinować od stycznia czy juz coś konkretnie 1.1.2006 wchodzi :?:

Opublikowano

Stary lecz sie :!: . Siejesz popeline niebieskim drukiem. A jak Cie prosze żebyś wydukał to co usłyszałeś to pierdoły piszesz...

Z tego co napisałeś na niebiesko wynika, że od 1 stycznia wchodzi ta opłata - nie możesz napisać konkretnie co usłyszałes. Tylko tak będziesz posty pierdołami nabijał :?:

:mad2:

Opublikowano

sluchaj kolego,

tym tonem to mozesz sobie ze swoimi kolesiami rozmawiac, a nie na tym Forum.

Jezeli sie wlaczasz do dyskusju , a nie masz pojecia o czym ona jest , to zakoncz na czytaniu.

Do dyspozycji masz gazety i inne media. Na poczatku jest cytat z gazety. Jak chcesz streszczenia teleexpresu to udaj sie na ich strone lub poprostu sluchaj radia i ogladaj TV

Opublikowano

Nikogo nie bronie ale nie tylko Rogal jest na etapie szukania auta tylko pewnie połowa forumowiczów a zachowanie Marc750 to poprostu jest podobne do chłopczyka który ma 5 lat!!

WIEM ALE NIE POWIEM

Tak samo jak Rogal przeczytałem pierwszy post z którego nic nie wynika i również nie oglądałem Teleexpresu.

Moim zdaniem takie zachowanie to nie ten poziom i nie te forum.

Opublikowano
Nikogo nie bronie ale nie tylko Rogal jest na etapie szukania auta tylko pewnie połowa forumowiczów a zachowanie Marc750 to poprostu jest podobne do chłopczyka który ma 5 lat!!

WIEM ALE NIE POWIEM

Tak samo jak Rogal przeczytałem pierwszy post z którego nic nie wynika i również nie oglądałem Teleexpresu.

Moim zdaniem takie zachowanie to nie ten poziom i nie te forum.

Dzięki McPaul ale widze, że kolega dalej będzie pisał a nie napisze tego co usłyszał - żałosne :evil:

Marc: I nie wchodze z butami w błoto tylko zareagowałem na to co napisałeś - PROSZĄC CIE O TO ŻEBYŚ PRZYBLIŻYŁ TO CO USŁYSZAŁEŚ.

A przypomne, że napisałeś : OD STYCZNIA POZAMIATANE wiec sie 600 razu Ciebie zapytałem co konkretnie powiedzieli. Czy wystąpił patafian który powiedział: Prosze państwa od stycznie są inne opłaty.

Czy dalej do Ciebie nie docieram :?:.

Czy teraz napiszesz co usłyszałeś czy będziesz bić piane :?:

Opublikowano
jezeli z tego tekstu nic nie wynika , to nie mam nic do dodania. Rozkladam rece :cry:

Marc czytaj wyraźnie co ludzie piszą :!: . Mi nie chodzi o cytowany tekst czyli informacje na co zmienią obecna przepisy. Tylko o informacje czy ktoś w teleexpresie konkretnie wystapił i powiedział, że mur beton obowiązuje to od stycznia :!: :!: :!: .

Rozumiesz :?:

Bo znając życie to było kolejne redaktorskie pierdzenie o tym co zasłyszeli, ale nikt konkretnego terminu nie podał.

Tylko wyciagnąć od Ciebie informacje co usłyszałeś w teleexpresie widze, że jest nie możliwe :|

Opublikowano

teleexpres ogladala moja zona i przekazala mi , ze to samo o czym pisali w gazecie , powtorzyli w TV. W gazecie sie tylko domyslaja tego terminu w styczniu , a w TV zachowywali sie jakby byli tego 100% pewni.

Przeciez nie tylko ja mam TV , wiec mozecie zapytac znajomych. Nie jestem w stanie zacytowac wiadomosci w TV. To chyba potraficie zrozumiec.

Mozliwe , ze jest to kolejna ,,wrzutka,, i chodzi o przyspieszenie w interesie.

Wiem jedno napewno. Bylem w UC zaplacic akcyze za syna auto. Celniczka przekazala mi po cichu , ze zwikszyl sie znacznie ruch z samochodami i sami ludzie jej mowia , ze cos ma byc. To slyszalem bezposrednio.

Wnioski wyciagnijcie sami. Przeciez ja tylko przekazalem to o czym sie mowi.

Opublikowano

Ludzie, naprawde, wyluzujcie.

Rozmawialem z legislatorem pracujacym w ministerstwie. Wszystko wskazuje na to, ze zadne tego typu praktyki nie przejda z powodu niezgodnosci z prawem unijnym.

Nawet nasi ministrowie nie sa juz raczej takimi debilami, zeby ryzykowac lawine pozwow o zwrot nieslusznie pobranej oplaty, a oprocz tego darcie kotow z unijnymi komisjami o jakies glupoty, gdy tyle jest kasy do wyciagniecia z UE w zupelnie legalny sposob.

Z akcyza problem jest jeszcze w miare marginalny, ale dzieki oplacie, o jakiej tu mowa, budzet poszedlby z torbami.

Wszystko, o czym na razie sie mowi, to tylko 'urban legends'.

Poczekajmy spokojnie pare miesiecy, rynek samochodow i tak sie juz napelnil, wiec duzej rewolucji nie nalezy sie spodziewac.

Nawet, jezeli projekt tak debilnej ustawy sie pojawi, to czeka go dluga droga do wejscia w zycie. Przez ten czas kazdy, kto chce sprowadzic samochod, zdazy to zrobic. A ustawa i tak nie bedzie miala szans sie utrzymac.

Chill out, people ;)

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i