Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, szukałem trochę na forum i nie znalazłem odp. Mam e36 z 1992roku silnik 2,0 bez vanosa, moim problemem jest spalanie auto średnio pali mi ok 25l/100 to jest o dużo za dużo. Co może być przyczyną? Czy możliwe jest że rozjechały się mapy i źle dawkuje paliwo? Dodam że przepływka, krokowy, sonda są dobre było to sprawdzane u mechanika. Z góry dzięki za pomoc i odp.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przedewszystkim stan świec, filtra paliwa i powietrza, sonda lambda, czujnik temp. wody. Sonda i czujnik muszą wyjść na komputerze, tak samo jak przepływka i krokowy. Nie wiem jak sprawdzał to Twój mechanik.

Oczywiście warto sprawdzić czy silnik nie łapie lewego powietrza. I powiec jeszcze jak obliczyłeś spalanie samochodu. Tylko nie pisz że wlałeś za 50 złotych i zrobiłeś 50km i sie rezerwa zapaliała.

Opublikowano
Tak świece, filtr powietrza, sonda i przepływka była wymieniana, krokowy czyszczony, Sprawdzał sondę jakimś miernikiem a przepływke nie wiem . spalanie liczyłem w ten sposób że zatankowałem samochód do pełna i po 100km tankowałem znowu do pełna, powiem że nie raz sprawdzałem spalanie i wychodziło od 22l/100 do 25l/100km
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A przejedź wiecej niz 100km, wyjeźdzj bak do końca, moze wina gdzieś w odpowietrzeniu baku i dlatego są mylne wyniki. Skoro sonda sprawna, świece nowe, to powinno być git. SIlnik chodzi prawidłowo, ciągnie jak nalezy, bo raczje tak duże spalanie bedzie sie objawiać w pracy silnika, bo nie da sie przepalić dwa razy wiecej paliwa (przy normalnej jeździe) niz to powinno być.
Opublikowano

Witam

Z takim spalaniem, to musi śmierdzieć benzyną na maksa! Podepnij to auto pod kompa, zamiast wymieniać pół samochodu! Dobry diagnosta dojdzie w czym rzecz.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
No benzynę czuć zwłaszcza jak się stoi za samochodem, czuć niedopalone paliwo. Czyli jechać na komputer to najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji?
Opublikowano
jedź do dobrej stacji diagnostycznej i podłącz pod kompa.Tylko nie do Pana Miecia co ma laptopa,kabelek z allegro i inpe z chomikuj.pl ale do prawdziwego który zna sie na rzeczy i potrafi zczytać parametry pracującego silnika