Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w mojej buni w ostatnim czasie pojawiło się kilka takich rysek jak na zdjęciu. Macie jakiś pomysł od czego one się pojawiają i czy da się je jakoś usunąć? Zarysowania są delikatne, ale jednak denerwują. Wyglądają tak:

http://iv.pl/images/90280694315698088818.jpg

Opublikowano
Myć :mrgreen:

Wycierałem po myciu :P

W takim razie słabo umyłeś skoro powstały takie rysy ;) Do wycierania po myciu polecam pomarańczową ścierkę do podłogi z mikrofibry Jana Niezbędnego, jest tania i super chłonie wodę, ja bez wykręcania oblatuję nią całe auto :) Rysy możesz spróbować usunąć Meguiars Ultimate Compound, aczkolwiek niech się lepiej wypowie ktoś bardziej doświadczony w tym temacie :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podczas mycia bardzo brudnego auta trzeba pamiętać żeby często płukać gąbkę i dobrze spłukiwać wodą.

Dla mnie najlepsza do wycierania jest ircha (ok 30zł za szmatke) Uwaga na podróby za 10zł.

Jak nie chcesz wydać za dużo kasy to spróbuj ścierną pastą TEMPO. Wcierasz, czekasz aż wyschnie i zrobi się taka guma;

później wycierasz. Powinno pomóc a na pewno nie zaszkodzi.

Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze - jeśli chcesz myć mocno zabrudzone auto to na dzień dobry musisz je najpierw pod dużym ciśnieniem oblecieć Karcherem (jeśli nie masz to zawsze można podjechac gdzieś na taką myjnię - powstaje ich coraz więcej i coraz lepiej z ich dostępnością).

Potem dopiero mycie ręczne - jak ktoś wspomniał - na 2 widara. W jednym sobie rozrabiasz szampon (z reguły 2-3 nakrętki na 10l wody (choć to już każdy szampon ma opisane proporcje), w drugim masz czystą wodę do spłukiwania - pamiętaj tylko, żeby maczając w którymkolwiek wiadrze szmatę/gabkę/rękawicę nie sięgać dna wiadra bo na jego spodzie zbiera się wszelki piasek i syf więc zabierzesz go znowu na gąbkę/myjke i narobisz rys.

Do mycia gąbkę lub - co najlepsze - frędzlową rękawicę, która dobrze wchłania ewentualny brud/piasek i nie porysujesz tym lakieru (ja np kupiłem ostatnio takę rękawicę firmy Nigrin w Castoramie i sprawuje się rewelacyjnie w myciu).

Po umyciu możesz wytrzeć do sucha żeby nie mieć zacieków (tu polecam właśnie pomarańczową mikrofibrę Jana NIezbędnego, którą mozna kupić za około 12-15pln w rozmiarze 60x40cm zdaje się - bardzo chłonna i miękka).

Jeśli będziesz tego przestrzegał to nie narobisz sobie takich rys, które ewidentnie wyglądają mi na powstałe od drobin piasku w jakiejś szmacie/ścierce/gąbce, którą wycierałeś/myłeś lakier.

Co do past żeby to wyciągnąć to jest tego mnóstwo - ja ostatnio robiłem u siebie polerkę (można zobaczyć efekt w mojej galerii) i zdecydowałem się na pasty firmy Menzerna (najpierw 500 do wyciągnięcia rys a potem 3000 do wypolerowania). Są też pasty 3M, możesz i z Farecli skorzystać (łatwiej dostępna).

Pastę TEMPO to sobie odpuść bo to już epoka kamienia łupanego i ta pasta jedynie wypełni Ci te rysy, ładnie je maskując (co oczywiście wizualnie będzie wyglądało bardzo pieknie) ale już po pierwszym dokładniejszym umyciu zostanie ona wypłukana i znów będziesz się wkurzał na widok tych obleśnych rys... Tak więc zamiast TEMPO oszczędź swój czas i pieniądze, kup DOBRĄ pastę i zrób to raz a porządnie zamiast pałować się co chwilę z jakimiś TEMPO i tego rodzaju badziewiami.

Pzdr.

Edytowane przez Manolito77
Opublikowano
Jak nie chcesz wydać za dużo kasy to spróbuj ścierną pastą TEMPO. Wcierasz, czekasz aż wyschnie i zrobi się taka guma;

później wycierasz. Powinno pomóc a na pewno nie zaszkodzi.

:duh: otóż właśnie że zaszkodzi, daruj sobie takie "rady" :duh: