Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Które opony zimowe polecacie?

Ja biorę pod uwagę:

SAVA ESKIMO HP

FULDA KRISTALL CONTROL HP

PIRELLI SottoZero Serie II

ewnetulanie NEXEN WINGUARD SPORT

Wszystkie oczywiście w rozmiarze 225/45R17, nowe

Najbardziej skłaniam się ku oponom SAVA

Opublikowano
Tak po prawdzie SAVA i NEXEN to są firmy budżetowe - więc opony są niższej jakości niż np. Pirelli. Ja mimo wszystko polecałbym Ci np. Continentale ContiWinterContact - świetne opony.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
W tym sezonie będę jeszcze dobijał Nokiany, ale następne to będą Vredestein Wintrac Xtreme - zainteresuj się nimi ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
W tym sezonie będę jeszcze dobijał Nokiany, ale następne to będą Vredestein Wintrac Xtreme - zainteresuj się nimi ;)

Posiadam takie oponki właśnie w 225/45/17 i w porównaniu do poprzednich Nokianów WR 2 jest przepaść. Vredestein świetna opona zarówno na śniegu jak i na mokrym.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja jezdziłem na nokianach i juz myslełem ze sie lepiej nie da...ale skoro tak mówicie...Nokian to marka typowo ze skandynawi wiec wiedza co robią a verdestein to...chyba mniej znana firma...do tego niemiecka...
Opublikowano
Ja jezdziłem na nokianach i juz myslełem ze sie lepiej nie da...ale skoro tak mówicie...Nokian to marka typowo ze skandynawi wiec wiedza co robią a verdestein to...chyba mniej znana firma...do tego niemiecka...

No nie żartuj! Akurat pojechać lepiej niż na nokianach WR G2 to żadna filozofia. Te opony na porządną zimę sprawują się zaledwie przeciętnie. A to, że ze Skandynawii nie ma żadnego znaczenia, bo te opony są robione specjalnie pod zimę europy kontynentalnej, a nie Skandynawii.

A Vredestein wcale nie jest niemiecki, tylko holenderski. Zresztą jakie to ma znaczenie, skoro każda firma oponiarska jest częścią jakiegoś międzynarodowego molocha, a kto jest właścicielem kapitału nie wiadomo. A coraz częściej to Rosjanie...

Opublikowano

Nie wiem jakim budżetem dysponujesz, jednak z opon które wymieniłeś wybrałbym FULDA Kristall Control HP.

Poniżej przedstawiam test opon zimowych w rozmiarze 225/45R17wykonanych przez ADAC w 2010roku

http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2010_Winterreifen_Test_225_45_R17.aspx

Ja osobiście używam Uniroyal MS plus 66 i jestem bardzo zadowolony, ale gdyby nie ograniczenia finansowe, to wybrałbym Continental ContiWinterContact TS830P.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
TEN TEST TOOO...Zgadzam sie w 100% a nokian nawet lepszy od goodeera...a kolega sie tak obużał że byle czym lepiej pojedzie