Skocz do zawartości

240 tys km - na co zwrocic uwage, co wymienic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam moją Beatrycze od kąd wybil jej 218 tysieczny kilometr ..w tej chwili jest juz 242 tyś .. i tu szybkie pytanko - na co zwrocic uwage / wiem ze nie ma uniwersalnej odp. (powiecie : zalezy jak auto bylo zadbane..ja uwazam ze bylo :) przynajmniej przez 4 ostatnie lata serwisowane w niemieckim bmw ..) pytanie dotyczy czesci/elementów silnika ktore "lubią" siadac przy takim przebiegu .dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi . :)
Opublikowano
Poki nic sie nie zepsulo to nie ruszaj - poza elementami ktore zuzywaja sie w naturalny sposob (np klocki)

nie wiem czy przy naszych przebiegach (tez mam prawie tyle) nie moznaby juz wszystkiego zakwalifikowac do worka pod tytulem: "zuzywaja sie w naturalny sposob"

niestety ;-(

zh
Opublikowano

A ja bym coś tam znalazł do roboty, ale poniewaz auta u siebie nie mam to tak na szybko:

- wgląd w świece,

- pomiar składu mieszanki, a najlepiej podpięcie pod komputer,

- luz na pompie wodnej,

- stan pasków wielorowkowych,

- sprawdzenie zawieszenia,

- klocki i tarcze,

- ocena poduszek po silnikiem i skrzynią oraz tuleji tylniej belki,

- zawiesia tłumika środkowego i tylniego,

- wycieki oleju silnika, skrzyni, dyfra,

- ocena amortyzatorów i siedlisk amortyzatorów tylnich,

- zwróć uwagę na wypociny płynu hamulcowego w okolicach siłownika sprzęgłowego lub kosza skrzyni,

- wypociny oleju na przewodach wspomagania.

Jeżeli z tych rzeczy nie ma nic do roboty w co wątpię to auto jest do dalszej eksploatacji bezstresowej

Opublikowano
A ja bym coś tam znalazł do roboty, ale poniewaz auta u siebie nie mam to tak na szybko:

- wgląd w świece,

- pomiar składu mieszanki, a najlepiej podpięcie pod komputer,

- luz na pompie wodnej,

- stan pasków wielorowkowych,

- sprawdzenie zawieszenia,

- klocki i tarcze,

- ocena poduszek po silnikiem i skrzynią oraz tuleji tylniej belki,

- zawiesia tłumika środkowego i tylniego,

- wycieki oleju silnika, skrzyni, dyfra,

- ocena amortyzatorów i siedlisk amortyzatorów tylnich,

- zwróć uwagę na wypociny płynu hamulcowego w okolicach siłownika sprzęgłowego lub kosza skrzyni,

- wypociny oleju na przewodach wspomagania.

Jeżeli z tych rzeczy nie ma nic do roboty w co wątpię to auto jest do dalszej eksploatacji bezstresowej

prorok ?

nie robilem tylko punktow 1-3, reszta wsio z gory na dol

no i pare ekstra

a mnie jeszcze gosc rzekl w serwisie ze sie prawe przednie lozysko zaczyna konczyc

ot i zas 150$ ;-(

w dzieciecych latach sie odkladalo do skarbonki, w mlodzienczych sie zbieralo w SKO a na starosc ... sie kupuje stare bmw

witam w klubie

(nie narzekam !)

acha, a slawny juz TERMOSTAT ???

zh
Opublikowano
W swojej 735 zmuszony byłem wymienić termostat bo stary po prostu się rozleciał na 2 kawałki, ale miałem problemy z nagrzewaniem silnika, także jeśli nie masz takowych to nie ma co ruszać.
www.sosen.pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli lista jak najbardziej dla każdego :)

A termostat - tak praktycznie to chyba za dużo roboty, żeby go sprawdzać co jakiś czas. Jak się rozleci, to da o sobie znać :)

Kai
Opublikowano
A ja bym coś tam znalazł do roboty, ale poniewaz auta u siebie nie mam to tak na szybko....

prorok ?

Żaden prorok, tylko Stary Praktyk :!: :D

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Czyli lista jak najbardziej dla każdego :)

A termostat - tak praktycznie to chyba za dużo roboty, żeby go sprawdzać co jakiś czas. Jak się rozleci, to da o sobie znać :)

Dokładnie tak, jak coś z nim bedzie nietak to będziesz o tym wiedział :wink:

www.sosen.pl
Opublikowano
dzieki chłopaki ! :) lista Roberta napewno pomoze , kilka punktow mam przed sobą ale czego sie nie robi dla naszych ukochanych :) :dance: