Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów

Jestem tu nowy wiec witam serdecznie.

Dołączylem do szczesliwego grona posiadaczy BMW i jestem bardzo zadowolony.

Mam pytanie do doswiadczonych kolegow.

Moje BMW 318 i E90 2007r ma pompe wspomagania hydrauliczna napedzana paskiem

Niestety od pewnego czasu Pompa ta wydaje straszne głosny dzwiek zwłaszcza w max skreconych kol na prawa lub lewa strone. sprawdziłem pozim płynu Muslalem tez ze pompa sie zapowietrzyła ale nic z tego. Wszystko wydaje sie OK Te wycie jest szczególnie uciazliwe przy manewrach parkingowych !!!

samochod ma dopier 31 tys km i jakos mi sie nie chce wierzc ze juz mogla sie rozwalic pompa ale moze???

mam do was pyt Ma moze ktos taki problem? dowiadywlaem sie o nowa pompe w serwisei i jej koszt jes hm.. znaczny. Mam tez propozycje regeneracji

czy ta pompe da sie regenerowac tak aby usterka zostala wyeliminowana czy raczej jest to tylko wywalenie pieniedzy w błoto

Bede wdzieczny za wszelkie konstruktywne sugestei

Pzdr sławo

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W DE 2 czy 3 lata temu była akcja serwisowa związana z wadliwym wężem od pompy wspomagania i objawy podobne do opisywanych, głośna praca pompy. Może u Ciebie jest podobnie ???
Krzysztof
Opublikowano
W DE 2 czy 3 lata temu była akcja serwisowa związana z wadliwym wężem od pompy wspomagania i objawy podobne do opisywanych, głośna praca pompy. Może u Ciebie jest podobnie ???

wymienialem ostatnio ten waz- 200 Euro...plus wymiana...

jakbym wiedzial o tej "akcji" to bym walczyl w ASO o wymiane...

Opublikowano
Kris 1973 Dzieki za info Spróbuje sie dowiedziec w tej kwesti czegos w ASO. a nie orientujesz sie moze czy jezeli np akcaj serwisowa byla 2-3 lata temu a moj samochod nie mial np tych wezów wymienionych to czy nadal jest ona wazna ??? tzn czy serwis to powienien przeprowadzic
Opublikowano

Kris 1973 Dzieki za info Spróbuje sie dowiedziec w tej kwesti czegos w ASO. a nie orientujesz sie moze czy jezeli np akcaj serwisowa byla 2-3 lata temu a moj samochod nie mial np tych wezów wymienionych to czy nadal jest ona wazna ??? tzn czy serwis to powienien przeprowadzic

Pzdr

• 3 lata później...
Opublikowano
ciezko znależć jakiś temat o problemach z pompą wspomagania. Moja e91 320d m47 ori przebieg 250 kkm i od pary tysięcy słyszę jakiś szmeranie z przody silnika. Więc ściągłem pasek i wszystkie rolki ok tylko pompy wspomagania idzie ciężej(z pompy wody trochę lżej ale wiadomo z powodu płynu), tylko ze ta rolka miała znaczny luz na boki. I teraz rolka raczej nie jest wymienialna i trzeba całą pompę wymienić ?? nie ma zbyt dużo używek na allegro wiec nie psują się zbyt często... a jadę w wrzesniu na chorwację i chcę miec spokojną głowe. Miał ktoś podobny problem u siebie?
Opublikowano

wymienialem ostatnio ten waz- 200 Euro...plus wymiana...

jakbym wiedzial o tej "akcji" to bym walczyl w ASO o wymiane...

Witam możesz podać numer owego węża?

Pozdrawiam emilo

• 1 rok później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Kilka dni temu po "manewrach" parkingowych przestało działać wspomaganie, nie całkowicie ale im dalej kręciłem tym ciężej szło. Oczywiście im dalej tym głośniej pompę było słychać. Zatrzymałem się i zobaczyłem pod maskę, a tam pełno plynu od wspomagania wylało. W zbiorniku było ledwo widać poziom. Pojechałem do garażu (ok 1 km). Wycieku dokładnie nie mogłem zlokalizować (wszytko dookoła pompy zalane). Wymieniłem uszczelnienie na wężu ciśnieniowym wychodzącym z pompy i skręciłem. Uzupełniłem oleju do poziomu i odpowietrzyłem. Podczas pracy pompy i ruszaniu kierownicą w lewo i prawo słychać jak się męczy, ale wycieku nigdzie nie widać. Kierownica chodzi ciężej niż wcześniej, a po wkręceniu silnika na wyższe obroty, wyraźnie lżej. Wydaje mi się że pompa nie ma wydajności i pewnie muszę ją wymienić. Pytanie tylko na jaką? Używaną, regenerowaną czy nową? Druga sprawa, to co oprócz wymiany pompy zrobić aby nie zajechać kolejnej. Jak przepłukać obieg?