Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak kamera LCI

Do którego pinu we wtyczce idzie ten szary kabel ?

Może do PINu 2 ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możliwe że to kabel którym moduł świateł daje sygnał do lusterka (po wrzuceniu wstecznego) i wyłącza fotochrom .

Sprawdź czy to działa u Ciebie , możliwe że coś zmienili w komunikatach skoro nie masz w nowym lusterku tego PIN , to info może iść po CAN .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
To będzie najprawdopodobniejsza opcja. Ogólnie wszystkie opcje działają. Fotochrom jest ok, dioda alarmu jest ok, czujnik deszczu i zmierzchu to osobna sprawa ale działają bez zarzutu. Zamontuje raz jedno raz drugie lusterko wieczorem i sprawdzę czy ta opcja też działa na nowym.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz mieć racje że to jest do wyłączania fotochromu po wrzuceniu wstecznego. W nowym lusterku może tego nie być, bo dołączasz CAN i tą drogą idzie ta informacja, a nie odobnym kablem.
Opublikowano
W starym lusterku w kostce są dwa bolce piny ale nie używane kolorów żółty i zielony ale w kostce od podsufitki gdzie wpina się lusterko nie ma wyprowadzenia żółtego i zielonego.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Asystent zakodowany ?
Opublikowano
Nie nie zakodowwnny w środę będzie montaż. Sygnał idzie osobnym kablem nie przez can bo nie mam go podprowadzonego do sufitki dopiero będzie przy montażu kamery. Co w tedy? Gdzie ten szary kabelek z fioletowym paskiem z pinu 1 z podsufitki wpisać by szedł sygnał do wyłączania sciemnianian na wstecznym ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nigdzie. Według mnie będzie zbędny. Po prostu rolę tego kabla przejmie magistrala CAN, czyli kabel pomarańczowo zielony i zielony ze schematu który wkleiłem. Wszystko w tej wtyczce 10 pinowej zostawiasz tak jak jest, tylko do tej małej dociągasz dwa kable od CAN. Tak przynajmniej wynika ze schematu.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Mam na pokładzie E91 lusterko z EC/LED/FLA ale kwadratową kamerą. Okazyjnie udało mi się dorwać lusterko z FLA ale okrągłą kamerą i dodatkowo GTO (pilot garażowy). Problem powstał kiedy lustro przyszło do mnie ale nie zgadzają mi się piny dużej wtyczki tzn.: z dachu wychodzi wtyczka z pinami nr 1,3,4,5,8,9,10 a nowe lusterko ma aktywne piny nr 3,6,9,10. Podłączając je nie działa NIC prócz przycisków pilota. :mad2:

Pytanie czy lusterko nie pasuje do mojego E91 PreLci czy ruszy po kodowaniu? A może są inne opcje?

Dzięki za pomoc

Opublikowano

Co sie okazało mam lusterko z serii F a konkretnie F10. Inpa widzi moduł ale kiedy wejde przez serie F10, przez E90 moduł wywala błąd. Moduł jest pod nazwą FLA_01 a ja mam FLA_65 przez co nie moge się do niego dostać i potraktować pustym man'em.

Można to zmienić? Będzie coś z tego czy od razu robić zwrot?

P.S. Dawno temu kodowałem i już nie poruszam się po NCS-ie płynnie. Jakby była możliwość nakierowania albo czego szukać żeby to ogarnąć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz spróbować przez plik ssd ale nie wiem czy będzie działać

Normalnie plik z e9x to FLA_R.C01

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Jeśli chodzi ci o wartość $5AC to mam wpisaną do Vin bo miałem już starą kamere. Wydaje mi się że seria F ma inne sterowanie (LIN Bus) i jest inny układ kabli między kostką a płytą w lusterku niż do E9x, E7x.

Moge odpalić TeamViewer'a jeśli komuś będzie łatwiej stwierdzić czy będzie to działać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciężko powiedzieć bo w fxx są dwa rodzaje

Jeden z czteroma kablami pod kafas i can a drugie z pięcioma z can i lin ale i tak czy będzie działać to wielka zagadka

Jest jeszcze trzeci schemat z K-CAN2

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Rozebrałem lustro i mam piny w takiej kolejności jak na zdj.

https://drive.google.com/file/d/1QLlUVLypMKlRfE0VAE_vSuokt5e4cMX-/view?usp=sharing

Gościu od ruskich rozebrał lustra pre i lci

https://www.drive2.ru/l/5722950

i wszystko bym wiedział gdyby na tym zdj było widać kolejność kabli idących do wtyczki :mad2:

https://nfhost.me/image/dsc-0216.PMFB

albo na tym

https://a.d-cd.net/372f802s-960.jpg

Myślicie że po zmianie pinów coś się może zadziać?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam potwierdzenie z innego forum i K-Can2 jest w fxx i nie będzie działać z Exx

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!