Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie!

Długo już szukam jakiejś rozsądnej beemki w touringu i w końcu znalazłem E-46 z silnikiem M43 z 2000 roku za 14.500 zł z przebiegiem 172tys.

Jutro jestem umówiony z człowiekiem na jazdę próbną i o ile wersja wyposażenia mi bardzo odpowiada, bo jest pełna, ale bez skóry (której nie chciałem akurat), to przeraża mnie trochę automatyczna skrzynia biegów z opcją sekwencyjną...

Dodam tylko, że mam klienta na mojego Accorddeona w coupe, który też ma automatyczną skrzynię biegów i zawsze się bałem, czy nie padnę na dychę jak padnie ona...

Od dawna chciałem przesiąść sie z japońskich produkcji na niemieckie, ale teraz mam dodatkowy powód w postaci fotelika z tyłu i wózka w bagażniku.

Konkludując chciałem zapytać czy jeśli 318i (cały czas ze wskazaniem na touringa), to czy wystrzegać się automatu i szukać dalej manuala, czy cieszyć się, że będę miał wygodę i nieco wyższe spalanie? Ewentualnie na co zwrócić uwagę przy zakupie tej wersji, żeby potem nie płakać... :oops:

A drugi wariant, to może byście mi powiedzieli, gdzie pojechać z takim samochodem na szybkie przejrzenie, jeśli właściciel by się zgodził na taką czynność. Preferuję południowy wschód Warszawy, jeśli ilość propozycji byłaby mnoga. Jeśli chodzi o fury z kraju przekwitłej wiśni, to służę pomocą i radą, bo trochę tego zjeździłem, ale na Niemcach się nie znam i taki przeskok jest dla mnie trudny.

Pozdrawiam i przepraszam szanownych forumowiczów za trywializm moich rozważań :D

Opublikowano

172tyś przebiegu? 2000rok ? nie realne zwłaszcza za cenę 14 tyś. Pytasz na co zwrócić uwagę przy kupnie, a no właśnie na kwotę za 14 tys to pewnie jakiś ulep z którym będziesz miał same problemy. Koledzy na forum pewnie potwierdzą to ci piszę.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja Ci powiem tak.

Swego czasu jeździłem e35 M43 1.8i w automacie.

Przejechałem nim przez półtora roku ok 60tyś km nie oszczędzając go.

Skrzynia jest ok, w E46 jest ciut inna skrzynia ale równie bezawaryjna.

Jedyny minus to silnik.

Spalanie będziesz miał ciut większe niż w manualu i jak dla mnie ten silnik jest za mały do automatu, tym bardziej że E46 swoje waży.

W manualu po jakimś czasie też zaczniesz odczuwać brak mocy, nawet jeśli nie jesteś pogromcą szos.

Reasumując; automat bardzo fajna sprawa, ale potrzeba większego silnika.

Jeśli jednak będziesz chciał kupić te auto.

Sprawdź dzialanie skrzyni, tu masz mały opis:

http://www.auto-mat.malopolska.pl/eksploatacja2.html

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
172tyś przebiegu? 2000rok ? nie realne zwłaszcza za cenę 14 tyś. Pytasz na co zwrócić uwagę przy kupnie, a no właśnie na kwotę za 14 tys to pewnie jakiś ulep z którym będziesz miał same problemy. Koledzy na forum pewnie potwierdzą to ci piszę.

Pozdrawiam.

cóż, może po prostu wstawię Wam linkę, żebyście sami ocenili...:

http://otomoto.pl/bmw-318-polecam-C19746399.html

W komisie, w którym stoi, wystawiony jest za 15.800 bodajże...

Nie ukrywam, że pomoc będzie mile widziana, bo tym autem ma żona mi wozić dziecko bezpiecznie

Opublikowano
Jak dla żony to moc bedzie wystarczająca.. tylne lewe drzwi są źle spasowane (przynajmniej nie wyglądają na nie domknięte) ja mam prawie 150 tys i kierownica jest jak nówka tutaj jest "łysa"
Opublikowano
Jak dla żony to moc bedzie wystarczająca.. tylne lewe drzwi są źle spasowane (przynajmniej nie wyglądają na nie domknięte) ja mam prawie 150 tys i kierownica jest jak nówka tutaj jest "łysa"

Problem w tym, że samochód ma ponoć prowadzoną książkę serwisową, więc przebieg nie był rzeczą, o której myślałem szczególnie intensywnie...

Ale uwaga z kierownicą słuszna. Nie jeździłem niemcem, więc nie wiem jak powinna wyglądać przy takim przebiegu. Tylne drzwi rzeczywiście coś nie halo.

Jak go mądrze sprawdzić? Nie chciałbym wyeliminować dobrego egzemplarza, biorąc go za "ulepek" tylko dlatego, że ma jakieś drobiazgi do roboty.

Oczywiście nie zamierzam się w nieskończoność oszukiwać, ale nie chcę też paranoicznie podejść do sprawy :)

znalazłem linkę do wersji komisowej tego samego ogłoszenia:

http://otomoto.pl/bmw-318-gwarancja-tech-assistance-C20028403.html

Opublikowano
bez climatronica ja takiego auta bym nie wziął choćby dlatego że za jakiś czas napiszesz na forum jak zmienić klimę manualną na climatronic :lol:

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Kolego, odpuść sobie to auto. 14,500 z komisu? W komisie też muszą na nim coś zarobić, a tymczasem porządne e46 kosztuje od 18 tys w górę. I mówię tu o sedanie z tym silnikiem i z początku produkcji. Radziłbym Ci unikać handlarzy, bo to w znakomitej większości złodzieje. Książkę serwisową bardzo łatwo sfałszować, jeżeli chcesz się czegoś dowiedzieć o aucie podaj nr. VIN, koledzy na forum coś więcej powiedzą. Co do auta z Twojego linka: faktycznie coś nie tak z obrotami, powinny być ok 800-900. Widzę że ma też obniżone zawieszenie - zły pomysł jak na polskie drogi, komfort na tym bardzo ucierpi. Taka ciekawostka - co się stało z przyciskami do szyb na środkowym panelu?

I jeszcze jedno - ZAWSZE, KONIECZNIE, jedź do jakiegoś warsztatu na sprawdzenie auta. Niekoniecznie ASO, ale mechanik powie CI więcej niż Ty zauważysz, a nawet jeżeli nie będą to jakieś dyskwalifikujące to zawsze jest to podstawa do negocjacji ceny, prawda?

PS. e46 kombi na pewno dobrze się sprawdzi jako auto rodzinne, więc dobrze kombinujesz;) Lepszy byłby diesel ale nie za tą kwotę. Ja też wybrałem M43 z tego właśnie powodu.

Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
Opublikowano

Kurczę, najlepiej byłoby, gdyby ktoś znał dobrego mechanika z linii otwockiej bo tu będą oględziny....

Gdyby samochód był bezpieczny, to przy tej cenie mógłbym pewną kosmetykę mu zafundować, gdyby to wytrzymywało kalkulację

Opublikowano
w komisie się nie kupuje aut, bo tam stoi to co najgorsze. ten egzemplarz odpuść sobie. pomijając inne kwestie, to auto użytkowane przez kogoś kto na pewno o nie go nie dbał. pourywane guziki, wycieraczka na tylnej szybie. na pewno auto jest styrane i zaniedbane. na zdjeciach wygląda źle, a w rzeczywistości tylko bedzie x2 gorzej. w komisie cofneli licznik jeszcze 30ty.s zeby lepiej wyglądało, a na zdjeciach jeszcze ma 170. a zanim przyjechał do polski pewnie ponad 200 już miał. Do tego jak poleci skrzynia to będziesz płakał że trzeba wydać 5 tyś żeby tym w ogóle jeździć. szukasz auta taniego, to nie takie.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda