Skocz do zawartości

WEBASTO jak to dziala ? (530D)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam mam moja e39 od niedawna i jeszcze nie wszystko wiem o niej dokładnie :). Mam takie pytanie, lub problem. Otóż przyzwyczaiłem się ze kiedy otwieram auto załącza się zawsze webasto na parę sekund i się wyłącza - bo to chyba tak ma być z tego co wiem i tak miałem od kad ja mam, ale dzisiaj zauważyłem takie coś : podjechałem do kolegi zamykam auto i akurat staliśmy kolo niego i po paru min odpaliło się webasto na parę sek. po czym się wyłączyło za parę min znów na chwile, po mimo ze mogole nic nie robiłem, nie otwieralem nie bawiłem się kluczykami. Kolega co z nim stałem mówi ze w bmw jest coś takiego jakieś przewietrzanie wnętrza zeby nie było gorąco w środku itd... mówił ze to się ustawia w kompie (faktycznie było dziś dość gorąco). Patrzył w moim bmw ale nie znalazł bo mówił ze po niemiecku nie czaji hehe.

I teraz pytanie czy to normalne ? czy faktycznie gdzieś to się ustawia a jeśli tak to gdzie i jak ? a jesli tak to czy to zależy od temperatury ze jak gorąco to się włącza co jakiś czas

?

PS: duże BC (niemiecki jezyk)

Edytowane przez manieksw
Opublikowano (edytowane)
sam walnij glowa w murek... dales mi linka do 22 stron gdzie poruszanych jest kilka temato0w odnośnie webasta ja napisałem konkretne pytanie, myślisz ze każdy ma czas czytać ponad 20 stron i to nie koniecznie o tym co ja zapytałem. Napisałem to żeby uzyskać szybka jasna odpowiedz aż tak nie zagłębiam się w funkcjonowanie webasta żeby wertowac ileś tam stron. Edytowane przez manieksw
Opublikowano

Ja pomoge, niech stracę :oops:

Webasto a przewietrzanie kabiny to dwie różne rzeczy. Ani webasto ( w celu dogrzania kabiny ) ani przewietrzanie nie uruchamia się samoczynnie lub automatycznie.

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
Witam.piszesz że webasto włącza ci się przy każdym odwożeniu drzwi,chyba masz coś przestawione bo powinno się włączać dopiero gdy tęp. otoczenia spadnie poniżej 8st.C- i na pewno nie powinno się włączyć przy ciepłym silniku.w mojej włącza się po odpaleniu silnika jak jest zimny,latem wogóle sie nie włącza.Zobacz pod progiem kietowcy czy z tłumika idzie dym, może to nie webasto buczy ?.
Opublikowano
nie wiem czy to webasto czy pompa...z tąd miedzy innymi mój post. Po prostu idę do auta otwieram drzwi pilotem i uruchamia się "coś" delikatne huczenie z okolic lewego kola, po kilku sek się wyłącza.