Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy,

czy ktoś z Was ma swojej e90 320 d (wzglednie w e90 z innym silnikiem) wyposażonej w iDive i navi Professional wskaźnik poziomu oleju silnikowego?

Nie chodzi mi o funkcję sprawdzenia, czy "OIL OK", a o taką wyświetlającą się na na iDrive "miarkę" z poziomem min i max.

U mnie w 320d nie mam tej funkcji miarki poziomu oleju a tylko ogólny check i komunikat że "OIL OK" i nie wiem, czy akurat e 90 320d tak ma, czy też mam jakiś błąd czujnika lub softu iDrive.

Na 100% funkcja miarki poziomu oleju jest dostepne w iDrive oraz na wysiwietlaczu komputera pokladowego (miedzy zegarami) - co wynika z broszury BMW dot modelu e90, oraz z instrukcji obsługi.

Z góry dzieki & pozdrawiam

PEEF

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Mój kolega ma 320d LCI i ma bagnet :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie wiem jak w LCI ale przed LCI 320d nie ma miarki w idrivie, i jest bagnet, a wersja benzynowa posiada jedynie wskaźnik cyfrowy wiec może czegoś nie doczytałeś w instrukcji....
Opublikowano
W mojej E92 320d z 2008 roku mam taki wskaźnik w iDrive’ie pokazujący zielonymi kreskami jaki jest poziom oleju. Żeby to działało silnik musi być uruchomiony.
Opublikowano
W mojej E92 320d z 2008 roku mam taki wskaźnik w iDrive’ie pokazujący zielonymi kreskami jaki jest poziom oleju. Żeby to działało silnik musi być uruchomiony.

Ok, dzieki za info. A czy do tego masz możliwość sprawdzenia poziom oleju tradycjnie - bagnetem?

Pozdr

peef

Opublikowano
W instrukcji podają,że wskaźnik poziomu oleju występuje w wersjach z silnikami benzynowymi,w dieslach jest bagnet w przypadku zejścia poniżej dolnej granicy poziomu oleju na bagnecie zapala się komunikat w idrive,tak przynajmniej przed lci.
Opublikowano

Hmmm... dziwna sprawa

ja mam LCI ale w instrukcji nie ma w tym zakresie rozróżnienia na benzyna / diesla, itp.

Jest jeszcze ktoś z e90 320d LCI? ;-)

pozdr

Opublikowano
Jest informacja na 183 i 184 stronie instrukcji od E91 2006
Opublikowano
Bagnetem też mogę sprawdzać i powiem szczerze, że często to robię, ponieważ kiedy wyświetlacz pokazuje poziom pomiędzy min. a max., to na bagnecie jest już troszkę powyżej min. W związku z tymi przekłamaniami dla bezpieczeństwa i spokojnego sumienia, że nie zatrę silnika, zawsze oprócz wskazań na iDrive'ie sprawdzam jeszcze bagnetem.