Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Robił ktoś serwis olejowu na śląsku w Aso Gazda Gliwice, bądź u Sikory w Mikołowie ? Jakie ceny ? Można przyjechać z własnymi częściami ?

U Sikory mozna wlasne materialy dostarczyc cena 500zl z groszami.

Za samą wymiane oleju z filtrem oleju ?

Sprzedam:
  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
A jak wychodzi cenowo wymiana oleju w Niemczech ?

A to masz kolego szczęście, bo właśnie dzisiaj (8 lipiec 2013) pytałem o to w 2 renomowanych serwisach w Niemczech i w Katowicach Bawaria Motors.

Pytałem o:

Wymiana Oleju + filtr - oczywiście części ORI - ceny takie same w Polsce i Niemczech (różnice paru Euro)!

Wymiana oleju w automatycznej skrzyni + miska z filtrem i uszczelka - w Polsce DROŻEJ o ponad 600 zł!!!

Wymiana przednich klocków bez tarcz tylko części ORI i robocizna (w Polsce drożej kilka złotych)

Fahrzeugtest (test pojazdu, podłączenie do kompa i ogólny przegląd) - Niemcy 1 serwis 60, drugi 75 Euro, polski ok 62-3 Euro.

A co do Waszej wymiany poglądów, to jednak jesteście (niektórzy) mentalnie w Azji a na pewno w tyle za Murzynami. Tutaj w DE i w każdym normalnym kraju EU patrzy się na książkę serwisową, bo tu są normalne kraje. To znaczy: jak serwis czegoś nie wykryje a powinien a masz pieczątkę, to każdy adwokat wygra kasę dla Ciebie, bo to się należy - to dlatego tutaj w EU liczy się pieczątka, którą tak pogardzają niektórzy. LICZY SIĘ. Dlatego kupiłem auto od gościa, który miał oryginalne serwisy w tym samym serwisie przez cały przebieg. Tutaj nie opłaca się kantować.

Tutaj na Zachodzie obojętnie jaki kraj, ludzie na to patrzą, jaki serwis, że było to, czy tamto wymienione, a nie "pan Mieciu" w garażu wlał najlepszy olej. Co z tego? Od tego są przeznaczeni fachowcy, którzy pracują w PRZESZKOLONYCH serwisach, które owszem, kasują ciężkie pieniądze, ale za to masz pewność, że: będzie dobrze zrobione, a jak nie będzie, to po pierwsze oni maja problemy, a po drugie to się nie opłaca takim drogim markom na dłuższą metę.

Powiedzmy, że renomowany serwis Cię oszukał. Idziesz do gazety i dmuchasz sprawę, która nieprzyjemnie pachnie. PR i Marketing - to im się nie opłaca. Owszem, też kantują, próbują kombinatorstwa, bo pytałem Niemców i trzeba pilnować jak tylko można.

Relację co się wydarzyło w serwisie i ile mnie skasowali i za co przedstawię, jak wrócę, czyli przyszłym tygodniu lub dopiero jeszcze w następnym.

Pozdrawiam

p.s. jeśli już nie ASO, to przynajmniej inny, renomowany serwis, który się zna i jest z polecenia i zawsze u niego będziecie robić. Ale odrzućcie w sobie "Pana Miecia" z francuzem w ręku.

Opublikowano
A jak wychodzi cenowo wymiana oleju w Niemczech ?

A to masz kolego szczęście, bo właśnie dzisiaj (8 lipiec 2013) pytałem o to w 2 renomowanych serwisach w Niemczech i w Katowicach Bawaria Motors.

Pytałem o:

Wymiana Oleju + filtr - oczywiście części ORI - ceny takie same w Polsce i Niemczech (różnice paru Euro)!

Wymiana oleju w automatycznej skrzyni + miska z filtrem i uszczelka - w Polsce DROŻEJ o ponad 600 zł!!!

Wymiana przednich klocków bez tarcz tylko części ORI i robocizna (w Polsce drożej kilka złotych)

Fahrzeugtest (test pojazdu, podłączenie do kompa i ogólny przegląd) - Niemcy 1 serwis 60, drugi 75 Euro, polski ok 62-3 Euro.

A co do Waszej wymiany poglądów, to jednak jesteście (niektórzy) mentalnie w Azji a na pewno w tyle za Murzynami. Tutaj w DE i w każdym normalnym kraju EU patrzy się na książkę serwisową, bo tu są normalne kraje. To znaczy: jak serwis czegoś nie wykryje a powinien a masz pieczątkę, to każdy adwokat wygra kasę dla Ciebie, bo to się należy - to dlatego tutaj w EU liczy się pieczątka, którą tak pogardzają niektórzy. LICZY SIĘ. Dlatego kupiłem auto od gościa, który miał oryginalne serwisy w tym samym serwisie przez cały przebieg. Tutaj nie opłaca się kantować.

Tutaj na Zachodzie obojętnie jaki kraj, ludzie na to patrzą, jaki serwis, że było to, czy tamto wymienione, a nie "pan Mieciu" w garażu wlał najlepszy olej. Co z tego? Od tego są przeznaczeni fachowcy, którzy pracują w PRZESZKOLONYCH serwisach, które owszem, kasują ciężkie pieniądze, ale za to masz pewność, że: będzie dobrze zrobione, a jak nie będzie, to po pierwsze oni maja problemy, a po drugie to się nie opłaca takim drogim markom na dłuższą metę.

Powiedzmy, że renomowany serwis Cię oszukał. Idziesz do gazety i dmuchasz sprawę, która nieprzyjemnie pachnie. PR i Marketing - to im się nie opłaca. Owszem, też kantują, próbują kombinatorstwa, bo pytałem Niemców i trzeba pilnować jak tylko można.

Relację co się wydarzyło w serwisie i ile mnie skasowali i za co przedstawię, jak wrócę, czyli przyszłym tygodniu lub dopiero jeszcze w następnym.

Pozdrawiam

p.s. jeśli już nie ASO, to przynajmniej inny, renomowany serwis, który się zna i jest z polecenia i zawsze u niego będziecie robić. Ale odrzućcie w sobie "Pana Miecia" z francuzem w ręku.

No ale w PL nie jest tak rozowo jak w zachodniej UE. U nas takie pozwane ASO wynajmie dobra papuge to jeszcze ich przeprosisz i koszty procesowe zaplacisz :D

Opublikowano

Witam,

około dwóch tygodni temu dzwoniłem do ASO Gazda w Gliwicach, serwis bmw e91 320 (wymiana oleju plus wszystkie filtry około 1900 zł) MASAKRA.

Opublikowano

nie wiem czym się podniecacie. Zawsze w serwisie było drogo , tam się robi tylko auta na gwarancji . Ogólnie wiadomo, że serwis robi drogo i kiepsko.

NIe znosze jak zostawiam auto a oni z nim znikają i nie widać co robią. Oleju bym nigdy nie zlecił w serwisie bo na bank bym dostał ten sam co był wcześniej ( tzn nic by nie zrobili tylko skasowali za usługę)

Mi Smorawiński wymieniał sterownik od świec przez 8 godzin i 2 razy poprawiał bo coś stukało i wpadało w rezonans tak niedokładnie poskręcali.

Tanio też nie było. Za samo sprawdzenie przez kompa chcieli chyba 300 zł a za wymianę sterownika w ciemno bez sprawdzenia wzieli 550 zł więc wymieniłem. Niestety palił tak samo kiepsko jak wcześniej (świece też nowe).

Teraz mam kabel ,inpe i swojego mechanika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja proste roboty jak np wymiana oleju filtrow klockow robie sam, z bardziej skomplikowanymi naprawami jade do nieutoryzowanych mechanikow specjalizujacych sie w BMW.
Opublikowano (edytowane)
Ja proste roboty jak np wymiana oleju filtrow klockow robie sam, z bardziej skomplikowanymi naprawami jade do nieutoryzowanych mechanikow specjalizujacych sie w BMW.

Jadę w środę do renomowanego serwisu BMW w DE. Zobaczymy, czy tylko świecą oczami jak wszędzie, czy faktycznie się dołożą. Będą sprawdzać ogólnie wszystko i parę dupereli. Ceny wypiszę tutaj jak zapłacę :(

Klocki, chociaż zostało jeszcze sporo wymienię (serwis) pokazuje 1000 km do wymiany). Chcę zedrzeć tarcze do końca (mam nadzieję, że wytrzymają tak mniej więcej właśnie jak klocki) - ale to zrobię u nieautoryzowanego. Różnica 100 E.

Edytowane przez domenicus
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Słowo się rzekło: byłem z wizytą w renomowanym serwisie BMW w DE.

Po otrzymaniu rabatu (jako pracownik) i na serwis i na części ceny wyglądają następująco

Co zrobili:

- regulacja hamulca ręcznego

- wymiana piór przednich wycieraczek

- dolanie płynu do spryskiwaczy (nie prosiłem się, sami dolali, wrrrr...)

- przegląd ogólny (fahrzeugcheck)

- serwis standardowy (światła kontrolne, pierdoły)

Cena: 100 Euro (w tym 25 E za wycieraczki przednie)

domenicus

Dołączenie: 01 Kwi 2012 18:52

Miejscowość: DE

Moje BMW: jeszcze brak

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Z tego co wiem można wymienić olej z własnymi filtrami itd. Więc po rabatach udalo mi się załatwić wszyskie filtry i olej za kwotę ok 600zł...

Zadzwoniłem do ASO BMW z pytaniem ile kosztuje usługa serwisowa wymiany w/w elementów.

Odpowiedź otrzymałem dośc szybko 860zł... :roll: Ja wiem, że BMW marka itd i jak stać Ciebie na BMW to i na serwis...

Wydaje mi się, że to trochę za dużo.. I teraz pytanie auto było serwisowane non stop w ASO przez poprzedniego właściciela ale jakies 400km ode mnie w Inchcape Wrocław... Jako, że kupiłem od nich auto to mam przyznany rabat na usługi serwisowe i serwis ale nie opłaca mi się gnać bo na to samo wyjdzie w moim mieście.

Pytanie czy podrzymywać pełną historię serwisową w ASO BMW czy robić u zaufanego mechanika bez autoryzacji BMW który będzie wystawiał mi F-Vat... ??

BMW - Radość z Jazdy
Opublikowano
W dobrej firmie (nie ASO) w Krakowie, przegląd olejowy - olej Motul, wszystkie filtry, jeszcze 1l oleju na dolewki za 350zł wyszło. Nie powiem z rabacikiem.
Opublikowano
Z tego co wiem można wymienić olej z własnymi filtrami itd. Więc po rabatach udalo mi się załatwić wszyskie filtry i olej za kwotę ok 600zł...

Zadzwoniłem do ASO BMW z pytaniem ile kosztuje usługa serwisowa wymiany w/w elementów.

Odpowiedź otrzymałem dośc szybko 860zł... :roll: Ja wiem, że BMW marka itd i jak stać Ciebie na BMW to i na serwis...

Wydaje mi się, że to trochę za dużo.. I teraz pytanie auto było serwisowane non stop w ASO przez poprzedniego właściciela ale jakies 400km ode mnie w Inchcape Wrocław... Jako, że kupiłem od nich auto to mam przyznany rabat na usługi serwisowe i serwis ale nie opłaca mi się gnać bo na to samo wyjdzie w moim mieście.

Pytanie czy podrzymywać pełną historię serwisową w ASO BMW czy robić u zaufanego mechanika bez autoryzacji BMW który będzie wystawiał mi F-Vat... ??

zrob u mechanika, wez fakture i kaz na niej odnotowac przebieg, 860 zyla za wymiane oleju... wolne zarty i jeszcze ci zaleja jakis olej drugiej kategori typu oem BMW albo Castrol.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Ja ostatnio płaciłem w ASO 100 zł za usługę wymiany oleju i filtra oleju.

Tylko trzeba ustalić co dokładnie ma byc zrobione, bo raczej nie ma opcji żeby za to samo zapłacić 860 zł nawet w innym ASO.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

840 zł w Premium Arena Łódź

(olej, filtr oleju, filtr klimatyzacji z rabatem na czesci 11% i na usługę 16%. Rabat na usługe serwisową zalezy od wieku auta. Mój niebawem skonczy 4 lata i taki rabat zastosowano).

BTW Kiedy wg BMW jest wymieniany filtr powietrza? Do mojego nawet nie zajrzano :shock:

Opublikowano
Dzięki za info. Wymienie jednak chyba u swojego zaufanego mechanika. Bo 860zł za samą uslugę to sporo... :duh: a tak jak jeden z kolegów wcześniej w poście napisał nie wiadomo co wymienią i czy w ogóle wymienią... :8)
BMW - Radość z Jazdy
  • 1 rok później...
Opublikowano

porównam ceny tych samych częsci w sklepach internetowych miedzy polska a niemcami (fitry: powietrza, oleju, paliwa i kabinowy do N47N) firma knecht/mahle:

cena kompletu z wysyłką kurierem w polsce 330zł w niemczech 280zł czyli 50 zł, czyli prawie 18% od ceny niemieckiej!!!!

chyba bede juz wszystko kupował w niemczech, olej kupuje juz od dawna.

• 3 lata później...
Opublikowano
A ktoś wie jak odnotować w elektronicznej książce serwisowej iDrive zmianę oleju itp. Mam F30 ASO na pewno bez problemu doda, mój mechanik nieautoryzowany BMW też, ale ktoś może wie w jaki sposób jakim softem, interface'm da się zrobić?