Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dwa tygodnie temu załozylem sobie w e34 2.0 24v inst gazowa. Wszystko jest ok. Jezdac po miescie niec mnie nie zaniepokoilo.

ALE Jadac w pierwsza trase z Bydgoszczy do Warszawy jechałem na gazie no i ubywało mi gazu w zbiorniku o czym informowal mnie wskaznik - jasne nic w tym dzinego. Jest jednal male ale w Bydgoszczy zaankowalem sobie rownie 20 l Benzynki zebym mial na odpalanie na jakis czas. Po przejechaniu 100 km cos mi sie zaczelo wydawac ze maleje mi powoli stan PB w zbiorniku - pomyslalem ze mi sie wydaje. Po przejechaniu 230 km zaczela mi sie palic kontrolka od rezerwy gazu i PALIWA RÓWNIEŻ - wskaznik PB pokazywal prawie 0!!! AL SIE WPIENILEM WYKONALEM W DRODZE TEL DO GAZOWNIKOW I ZAPYTALEM CO ONI MI TAM ODWALI ZE SPALA MI GAZ I PALIWO!!! :jawdrop:

Wkur... zajechałem na stacje i siegnalem po pistalet od PB i odpuscilem sobie LPG. Zalalem kolejne 20 l PB :mad2: .

Ku mojemu zdziwieniu po odpaleniu auta wskaznik Benzyny wskazal 40 l!!! no i zdebialem poraz kolejny tym razem pozytywnie.

Kamien spadl mi z serca i zabralem sie za tankowanie LPG.

Nie wiem czy to normalne w Beniach, ale moja calyczas podczas jadzy na gazie odlicza mi palwo ze wskaznika, a po ponownym odpaleniu dopiero odswieza stan!?! Czy u kogoś tez tak jest?? W miescie sie tego nie odczuwa poniewaz czesto sie gasi silnik, ale podczas podróży z Wawy do Gdanska teoretycznie spalilem 40 l PB oraz iles tam litrow gazu - jedyne co mnie pienialo podczas dojezdzania do Gdanska to to ze przez ostatnie 100 km palila mi sie rezerwa od paliwa - w koncu zatrzymalem sie i zgasilem auto a ponownie odpalilem no i juz rezerwa mnie nie draznila bo w zbiorniku bylo znow 40 Litrów :dance:

Te 40 litrow paliwa to byla inwestycja dlugo terminowa :mrgreen:

----=== 0o=[][]==o0 ===----

Better than a straight six are two straight sixes

Opublikowano

Dzięki, już jestem pewien ze nic nie dolega mojej beni.

Następna rzecz która wyróżnia nasze autka od innych :mrgreen:

----=== 0o=[][]==o0 ===----

Better than a straight six are two straight sixes

Opublikowano
Lexus ma ta sama przypadlosc, natomiast moje obecne bmw pokazuje 20 litrow i nier chce zapalic, podejrzewam ze nie ma paliwa i poprostu ktos zrobil tak, zeby nie pokazywala mniej zeby sie rezerwa nei palila, skoro paliwo jest pokazywane z przelicnika kilometrow
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem, czemu tak jest, ale cóż. Może mierzony jest poziom po włączeniu zapłonu (nierozhuśtane paliwo, stabilny pomiar), a potem na podstawie spalania (ekonomizer) i prędkości odejmowane jest paliwo. Tylko takie coś mi do głowy przychodzi.
Kai
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No właśnie nie każdy tak ma.

A może nie robiłeś sporej trasy, żeby to zauwazyć? :)

Kai
Opublikowano

u mnie opada tak samo.

wystarczy jechac w trace 50km i opada do zera.

a podnosi sie dopiero na drugi dzien do stanu faktycznego.

moze mam za malo benzyny bo mam srednio 20litrow w baku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie to samo, potrafi mi wjechac na rezerwe, a po ponownym odpaleniu rosnie, pozniej znow spada i tak w kolko. Co ciekawe przy jezdzeniu na benzynie w korkach tez troche oszukiwal, bo nastepnego dnia juz pokazywal wiecej. Mnie na szczescie szwagier powiedzial: Uspokój sie, walnij sete, tak ma byc... zanim dostalem zawalu.

R.R.

Opublikowano
ten problem znikającego paliwa dotyczy komputerów z funkcją komputera podróżnego . to znaczy nowsze modele komp. przeliczały ilość paliwa zużywanego na określonym dystansie i wskazanie poziomu paliwa przy ekspluatacji na LPG było zaniżane, jakby było spalane .Wystarczyło zresetować czyli dolać benz lub zatrzymać się. po ponownym urochomieniu komputer powinienwskazać realny poziom. Pozdrawiam . in.