Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie od tygodnia borykam się z problemem wymiany swoich zwykłych lamp na lampy xenonowe. Zakupiłem na allegro lampy pre LCI xenon zwykły nie skrętny w bardzo dobrym stanie wraz z przetwornicami, dokupiłem do tego żarówki D1S boscha. Spryskiwacze od razu postanowiłem że sobie odpuszczę, a żeby nie było problemów z kontrolami to przyklejone zostaną maskownice. I teraz mam pare takich pytań...

Czy do wymiany tych lamp trzeba koniecznie dokupić oryginalną wiązkę przewodów? Czy konieczna jest wymiana modułu FRM czy do pre LCI nie ma takiej konieczności i wystarczy jego przeprogramowanie? I ostatnie pytanie czy wie ktoś kto w okolicach Warszawy może mi ten temat ogarnąć razem z montażem lamp i przeprogramowaniem?

Z góry dzięki serdeczne za pomoc...

Pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano
Szczegółowe informacje co i jak trzeba zrobić wysłałem Ci na priv.
Opublikowano

ja wlasnie w przyszłym tygodniu przeprowadzam tą operację, i co do zamontowania lamp i sprawienia żeby działały mój mechanik powiedział, że nie bedzie miał z tym problemu (mogę dla Ciebie zdobyć tą informację) jednak zadal mi pytanie: jak podpiąć pompke do spryskiwaczy xenonów?

(robie wiekszą zmianę: lampy, zderzak, zbiornik, pompka, wężyki i spryskiwacze).

ktoś zna odpowiedź?

a, i jeszcze jedno co podpiąc pod potencjometr pozycjonowania lamp? ;)

pozdr.

mariusz

• Członkowie klubu
Opublikowano
ja wlasnie w przyszłym tygodniu przeprowadzam tą operację, i co do zamontowania lamp i sprawienia żeby działały mój mechanik powiedział, że nie bedzie miał z tym problemu (mogę dla Ciebie zdobyć tą informację) jednak zadal mi pytanie: jak podpiąć pompke do spryskiwaczy xenonów?

(robie wiekszą zmianę: lampy, zderzak, zbiornik, pompka, wężyki i spryskiwacze).

ktoś zna odpowiedź?

a, i jeszcze jedno co podpiąc pod potencjometr pozycjonowania lamp? ;)

pozdr.

mariusz

Co do spryskiwacza lamp - z którego roku masz auto ? Jest to ważne ponieważ na przestrzeni lat montowano różne moduły JBBF2.

Potencjometr (korektor) wiązki światła w przypadku doposażenia zgodnie z technologią producenta należy usunąć tj. zastosować włącznik świateł bez regulatora. Chyba, że bawisz się w tzw. druciarstwo i rezygnujesz z samopoziomowania.

Pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano
model z 2006, vin potrzebny?

pozdr.

Mariusz

Podaj jeszcze miesiąc bo w przeciągu roku były także zmiany.

Pozdrawiam

Opublikowano

nie mam przy sobie papierów od niej ale po nr vin (KY32714) realoem twierdzi, że to: 07/2006 E91 320d Touring M47N2 Europa

pozdr.

mariusz

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)
nie mam przy sobie papierów od niej ale po nr vin (KY32714) realoem twierdzi, że to: 07/2006 E91 320d Touring M47N2 Europa

pozdr.

mariusz

Dla pojazdu 07/2006 E91 320d Touring M47N2 Europa

=============================================

'-' minus pompki wysokiego ciśnienia ---- > punkt masy X166

'+' plus pompki wysokiego ciśnienia ---- > gniazdo X11006 modułu JBBF, PIN nr 6

Wymagane jest także wsunięcie bezpiecznika 30A w gniazdo nr 43 oraz montaż przekaźnika w gniazdo oznaczone jako SRA na module JBBF

Oczywiście kodowanie klucza VO $502 jest konieczne aby spryskiwacze zadziałały.

Korzystasz z zestawu doposażeniowego czy sam skompletowałeś elementy ?

Edytowane przez prmax
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Zadam wam pytanie odnośnie działania spryskiwaczy.

Wszystko mam zamontowane tak jak opisał kolega prmax i jutro mam kodowanie lamp i spryskiwaczy. Powiedzcie mi w jaki sposób i jak powinny uruchamiać się spryskiwacze.

Chodzi mi , że trzeba przytrzymać dłużej przełącznik od spryskiwania szyb, czy za którymś razem przyciśnięcia dźwigni sam się wysunie i spryska reflektor. :?:

Opublikowano

Jak masz włączone światła /nie dotyczy DRL/ i użyjesz spryskiwacza na szybie dłużej niż ok pół sekundy to po jednym, czy dwóch cyklach wycieraczek podniosą się spryskiwacze i spryskają reflektory.

Przy następnym spryskiwaniu szyby nie będą działały - nie pamiętam ile czasu trzeba na ponowne "uzbrojenie" :norty:

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
użyjesz spryskiwacza na szybie dłużej niż ok pół sekundy

no to jak potrafisz krócej to jesteś "miszczu" :mrgreen:

pierwsze spryskanie szyby = pierwsze spryskanie reflektorów, później (jak mnie pamięć nie myli) to po 6 spryskaniu. Czyli reflektory spryskuje co 7 spryskanie szyby

Opublikowano

OK,

Spryskiwacz reflektorów zadziała tylko jak masz włączone światła mijania lub drogowe.

Gdy spryskasz przednią szybę i przytrzymasz dźwignię dłużej niż pół sekundy to wtedy podniosą się również spryskiwacze reflektorów i spryskają lampy. W tym wypadku wycieraczki działają trochę dłużej aby zdjąć dodatkowy płyn z przedniej szyby - część płynu po odbiciu się od lamp ląduje na przedniej szybie.

Po spryskaniu spryskiwacze "zawieszają" swoją pracę na jakiś czas - chyba przez 3 następne cykle.

Tak działają

Tu DIY

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=59144

użyjesz spryskiwacza na szybie dłużej niż ok pół sekundy

no to jak potrafisz krócej to jesteś "miszczu" :mrgreen:

Da radę - pół roku temu wystrzelił mi jeden spryskiwacz i musiałem trenować "miszczostwo" przez kilka dni zanim nowy dotarł.

pozdrawiam

Opublikowano

Twój DIY :cool2: ale jak widzisz to wskazywałem źródło :mrgreen:

Niemniej podziwiam - trochę kopania jest.

pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam wszystkich

Mam takie pytanie, a mianowicie chciałem wymienić zwykłe lampy na lampy ksenonowe, i moje pytanie brzmi tak: co potrzebuje jeszcze do tych lamp, lampy oczywiście mam zamiar kupić kompletne z przetwornicami i żarnikami Bmw e90 320 D 2005r

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jeśli ma to być wykonane zgodnie z technologią producenta to konieczne będą:

- moduł FRM dla wersji xenon

- włącznik świateł xenon

- wiązka doposażeniowa xenon

- czujniki poziomu

- akcesoria montażowe

... oraz ktoś kto Ci to poprawnie podłączy i zakoduje...

Opublikowano

pozdr.

mariusz

Dla pojazdu 07/2006 E91 320d Touring M47N2 Europa

=============================================

'-' minus pompki wysokiego ciśnienia ---- > punkt masy X166

'+' plus pompki wysokiego ciśnienia ---- > gniazdo X11006 modułu JBBF, PIN nr 6

Wymagane jest także wsunięcie bezpiecznika 30A w gniazdo nr 43 oraz montaż przekaźnika w gniazdo oznaczone jako SRA na module JBBF

Oczywiście kodowanie klucza VO $502 jest konieczne aby spryskiwacze zadziałały.

Korzystasz z zestawu doposażeniowego czy sam skompletowałeś elementy ?

ja wlasnie tak zrobilem.

co ciekawe nie mialem niebieskiej kostki i wstawilem ja od dawcy

przekaznika pozyczylem od ogrzewania tylnej szyby

$502 zakodowane - wpisy od spryskiwania same sie zmienily

- ale niestety spryski nie dzialaja i nie ma zadnego bledu

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Zrób test spryskiwaczy przez ISID lub DIS... Będziesz miał wtedy pewność co do poprawności połączeń...

Funkcja serwisowa działa niezależnie od kodowania opcji $502...

Sprawdzałeś czy silnik od pompki od spryskiwaczy jest sprawny ? Podłączałeś go na krótko ?

Edytowane przez prmax
Opublikowano

Prmax a mam takie pytanie gdzie mogę kupić taką wiązke do ksenonów bo szukałem na alledrogo :D i tam nie znalazłęm.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zrób test spryskiwaczy przez ISID lub DIS... Będziesz miał wtedy pewność co do poprawności połączeń...

Sprawdzałeś czy silnik od pompki od spryskiwaczy jest sprawny ? Podłączałeś go na krótko ?

silnik dziala -podalem "+" na pin z kablem od zasilania i dostalem plynem po twarzy(miedzy innymi)

przekaznik dobry - dzialal do konca i teraz zostal sprawdzony we wszystkie strony.

zasilanie w pinie pradowym przekaznika jest i przejscie pomiedzy przekaznikiem i bezpiecznikiem tez jest.

wszystko co zwiazane z podlaczeniem jest dobrze -wyglada nato ze nie ma tylko sygnalu z modulu.

inpa sie z nim laczy ale ncs juz nie(2jbbf)

w kodowaniu z calego auta widzialem ze kodowanie sie zmienilo po dodaniu VO

• Członkowie klubu
Opublikowano

silnik dziala -podalem "+" na pin z kablem od zasilania i dostalem plynem po twarzy(miedzy innymi)

przekaznik dobry - dzialal do konca i teraz zostal sprawdzony we wszystkie strony.

zasilanie w pinie pradowym przekaznika jest i przejscie pomiedzy przekaznikiem i bezpiecznikiem tez jest.

wszystko co zwiazane z podlaczeniem jest dobrze -wyglada nato ze nie ma tylko sygnalu z modulu.

inpa sie z nim laczy ale ncs juz nie(2jbbf)

w kodowaniu z calego auta widzialem ze kodowanie sie zmienilo po dodaniu VO

A czy z poziomu INPA jak uruchomisz spryskiwacze reflektorów to działają ?

Nawet jak są niezakodowane to powinny zadziałać, bo uruchamiasz silniczek pompki przez funkcję serwisową...

Opublikowano

dzieki prmax :cool2:

moj isid (na emu) zglupial calkiem -niewiele moge nim zrobic.

na poczatku nie chcial sie polaczyc a po kilku probach zalapal .....i odczytal tylko 5 modulow

niestety nie mam wszystkiego przy sobie aby to postawic od nowa

w inpa nie znalazlem uruchomienia tych spryskiwaczy w zadnym "activate"-byc moze zle szukam

w "status" widze je jako nieaktywne