Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na wstępie chciałem napisać, że z RealOEM korzystam od mniej wiecej 3lat. Nie tylko w aspekcie znalezienia części,ale także cen. Do dzisiaj ceny z RealOEm praktycznie pokrywały się z cenami w serwisach BMW. Dzisiaj dzwoniłem zamówić parę nowych części i okazało się, że ceny za te części są w serwisie BMW praktycznie 100% droższe niż w podane w RealOEM!!! Nie wiem czy to tylko przypadek, ale od początku kiedy korzystam z tego programu nie miałem takiej sytuacji. Zawsze te ceny się zgadzały. Czy ktoś może miał taką sytuację?

W każdym razie nie sugerujcie się już tymi cenami, lepiej zadzwonić do serwisu i sprawdzić. Program był rewelacyjny bo nie tylko można było sprawdzić części, ale także ceny. Dzisiaj chyba się skończyło co do cen. Mam nadzieję, że części będą dalej prawidłowo pokazywane.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Arus przecież nie pisał nic o zamawianiu w ciemno :shock:, tylko o wstępnym sprawdzaniu cen na necie.

Ja korzystam z mototeca. Oczywiście orientacyjnie, wiadomo, ze dokładna cena to już przy zamawianiu.

Opublikowano

"Uwaga na ceny ..." ??? :-)

Korzystam z RealOem’a od początku 2007 roku i już chyba po kilku tygodniach wiedziałem, że cena w $ jest delikatnie mówiąc, co najwyżej „poglądowa” (tzn. że polska cena jest zawsze wyższa – z wyjątkiem "wyjątków" i części kupowanych z 50% rabatem, co się czasem zdarza).

Albo miałeś dotąd takiego fuksa, że dopiero teraz ceny się rozjechały, albo zamówiłeś dotąd z ASO zaledwie kilka części (dlatego aż tyle czasu zajęło odkrycie tajemnicy).

Za to wspomniany Mototec jest wg mnie bardzo dokładny (oczywiście jeżeli chodzi o stan aktualny, a nie ceny zapamiętane sprzed lat, albo ceny z rabatem).

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
"Uwaga na ceny ..." ??? :-)

Korzystam z RealOem’a od początku 2007 roku i już chyba po kilku tygodniach wiedziałem, że cena w $ jest delikatnie mówiąc, co najwyżej „poglądowa” (tzn. że polska cena jest zawsze wyższa – z wyjątkiem "wyjątków" i części kupowanych z 50% rabatem, co się czasem zdarza).

Albo miałeś dotąd takiego fuksa, że dopiero teraz ceny się rozjechały, albo zamówiłeś dotąd z ASO zaledwie kilka części (dlatego aż tyle czasu zajęło odkrycie tajemnicy).

Za to wspomniany Mototec jest wg mnie bardzo dokładny (oczywiście jeżeli chodzi o stan aktualny, a nie ceny zapamiętane sprzed lat, albo ceny z rabatem).

Bo to się nie patrzy na cenę w $ i nie przelicza kalkulatorem wg aktualnego kursu dolara, tylko wbija się nr części tutaj:

http://www.boxer-parts.eu/miniKoszyk.php

Trzeba tylko pilnować, żeby numer części był bez spacji :)

Opublikowano
Bo to się nie patrzy na cenę w $ i nie przelicza kalkulatorem wg aktualnego kursu dolara, tylko wbija się nr części tutaj:...

To też dlatego padła wcześniej nazwa mototec, gdzie robiło się to tak samo (a od jakiegoś czasu właśnie http://www.boxer-parts.eu/katalogBMW.php - czyli to samo).

;)

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

Solaris520 nie jestem mechanikiem samochodowym, więc nie zamawiam części raz na dzień czy na tydzień. Kupuję tylko to co potrzebuję do swojego samochodu. Z RealOem, jak już pisałem wcześniej, korzystam od ok.3lat i trochę tych części było. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby cena części w serwisie była droższa od tej w RealOEM (oczywiście nie mam zamiaru się tu licytować co do złotówki, bo być może takie różnice były). Oczywiście zawsze traktowałem te ceny jako poglądowe. Słusznie zauważył zielo, że traktowałem to jako wstępną wycenę naprawy samochodu. Może masz rację Solaris520, że miałem fuksa i trafiałem w te części, które akurat się zgadzały, a może faktycznie zbyt mało tego zamawiałem, żeby się o tym przekonać po kilku tygodniach. Nie ma to dla mnie znaczenia. Na koniec podkreślę jeszcze, że nie chodzi mi o różnicę w cenie rzędu 30% czy 50% ale prawie 100%. Także uważam, że z cen w RealOEM nie można korzystać nawet poglądowo. Dlatego napisałem tego posta bo być może ktoś jeszcze oprócz mnie korzysta z RealOEM. W każdym razie ja przerzucam się ze sprawdzaniem cen do podanych przez Was linków.

Pozdrawiam

Opublikowano

Najgorsza jest świadomość tego, że tamte ceny gdzieś w świecie funkcjonują (tyle, że chyba daleko :-) ).

(to samo ze sprzętem sportowym - w 2004r., gdy jeszcze nie robiłem zakupów internetowych w US, musiałem kupić u polskiego dealera Wilson'a rakietę w cenie 945pln, widząc że w TennisWarehouse cena nie przekracza chyba 150$ + nieduży koszt transportu).

Nie chciało mi się sprawdzać, ale ciekawe jak się mają ceny części BMW np. w Czechach do polskich cen (zresztą gdzie mogą być większe, niż u nas?).

moje BMW (the SILVERY)

podpis.png