Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, odkąd kupiłem samochód czyli jakieś 4 miesiące tematu słychać jak odzywa się wspomaganie lecz od niedawna odgłosy te bardzo się nasiliły. Wspomaganie słychać podczas dodawania gazu i przede wszystkim skręcaniu. Nie są to jakieś delikatne odgłosy, gdy skręcam słychać mnie z dość dużej odległości. Sprawdzam bardzo często płyn w zbiorniczku od wspomagania, jest w normie i nie ubywa. Prawdopodobnie przyczyną problemu jest pompa wspomagania lub maglownica. Jak rozpoznać które z wymienionych jest przyczyną problemu, jest jakiś prosty sposób do zrobienia z zewnątrz bez podnoszenia?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też wydaje mi się ,że to pompa.

A ja zapytam się kolegów czy wymieniacie u siebie ATF,jeżeli tak to co ile?Bo instrukcja twierdzi,że jest to dożywotnio,ale wiadomo jak to jest z zaleceniami.Mam ładny czerwony bez jakichkolwiek oznak zużycia wszystko pracuje ok.

Pozdrawiam :-D .

EDIT:

Do kol. Ambience.Wyrazy współczucia z powodu śmierci kol.To sobie chłopak nie pożył za długo,23l to stosunkowo za mało :cry:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
witam i podpinam się pod temat ten sam problem i pytanie czy duzo jest roboty z wymianą pompy i gdzie dokładnie jest ulokowana silnik M52 dzięki
Opublikowano
odświezam temat czy ktoś już wymieniał pompe wspomagania a jeżeli tak to czy można to zrobić bez podnoszenia auta ,mam ograniczone możliwosci naprawy i dlatego proszę o radę pozdraiam
Opublikowano
Wymiana pompy to prosta sprawa. Dobrze mieć kanał albo podnosnik ale i z lewarka na upartego się da. Ja wymieniałem dwa razy . Wystarczy zdjąć dolny przewód i spuścić olej, poluzowac koło rasowe i zdjąć pasek napędzający pompę. Odkręcamy przewód ciśnieniowy, odkręcamy koło rasowe. Za nim są chyba dwie czy trzy śruby na torksa i jedna M10? , odkręcamy je i wszystko. Powodem hałasu są wytarte bieżnie, to pompa łopatkowa. Jak łopatki pracują po zembach zamiast po gładkich powierzchniach to wyja. Radzę uważać przy kupnie używek