Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie od dziś wiadomo, że są lakiernicy i "lakiernicy". Jak ktoś maluje u lakiernika, który nie ma zarejestrowanej działalności to jego sprawa, ale są też tacy co zawsze biorą fakturę, żeby lakiernik nie mógł się wycofać z naprawy gwarancyjnej, jakby coś było nie tak. Nie mówiąć o dobraniu koloru, bo to jest dopiero sztuka.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Kolor dobiera gość w sklepie z farbkami a nie lakiernik przeważnie, a dwa to to że nie jest to taka ogromna sztuka, mam chyba z 5 różnych lakierów na aucie i w żadnym nie odróżnisz ani ciut odcienia, nie zdarzyło mi się kupić niewłaściwego lakieru a kupowałem w trzech punktach. I tak jak pisze piotreksz4 trzeba szukać, pytać, kombinować a nie załamać się, jeszcze kogoś posłuchać co powie "nie opłaca się" i oddać na szrot. Są warsztaty gdzie biorą małą kasę, robią dobrze, tyle co mieli przy moim roboty i tyle co wzięli za robociznę to mi by się nie chciało błotników i maski za to odkręcać :P
Opublikowano

Jeszcze jeden post o lakiernikach i aglomeracjach, a rozdam wam ostrzeżenia. Nie pitolić, tylko o konkretach mówić. Jeśli ktoś jest lakiernikiem, to mógłby się pokusić o ocenę i wycenę. Jak dla mnie auto byłoby ok, gdyby kielich okazał się nie naruszony, bo resztę rzeczy da się za grosze kupić i pomalować też da się tanio, jak się poszuka.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Ja co prawda nie jestem lakiernikiem/blacharzem ale mechanikiem.Mam styczność z naprawami powypadkowymi na co dzień gdyż w warsztacie w którym robie naprawiają takie auta.Z doświadczenia wiem że nie możesz zgodzić sie na klepanie,czy też naciąganie danego elementu.U nas chłopaki wstawiają elementy z aut bezwypadkowych a co najważniejsze robią to na zgrzewy w miejscach fabrycznych.Jeżeli jakiś zakład powie że to się wyklepie czy naciągnie a to migomatem podspawa to omiń ich szerokim łukiem.Element wstawiony bezwypadkowy jest znacznie mocniejszy jak klepany czy też naciągany.Co do lakierowania to jak koledzy radzą możesz zaoszczedzić sporo pieniędzy kupując elementy w kolorze.Trzeba jedynie troszke poszukać.Jak dla mnie autko spokojnie da się doprowadzić do stanu z przed wypadku.

Co do różnych odcieni.Im więcej warstw bazy tym ciemniejszy kolor.Farba może być dobrze dobrana ale nieumiejętne pomalowanie może zepsuć cały efekt

Opublikowano
Ja co prawda nie jestem lakiernikiem/blacharzem ale mechanikiem.Mam styczność z naprawami powypadkowymi na co dzień gdyż w warsztacie w którym robie naprawiają takie auta.Z doświadczenia wiem że nie możesz zgodzić sie na klepanie,czy też naciąganie danego elementu.U nas chłopaki wstawiają elementy z aut bezwypadkowych a co najważniejsze robią to na zgrzewy w miejscach fabrycznych.Jeżeli jakiś zakład powie że to się wyklepie czy naciągnie a to migomatem podspawa to omiń ich szerokim łukiem.Element wstawiony bezwypadkowy jest znacznie mocniejszy jak klepany czy też naciągany.Co do lakierowania to jak koledzy radzą możesz zaoszczedzić sporo pieniędzy kupując elementy w kolorze.Trzeba jedynie troszke poszukać.Jak dla mnie autko spokojnie da się doprowadzić do stanu z przed wypadku.

Co do różnych odcieni.Im więcej warstw bazy tym ciemniejszy kolor.Farba może być dobrze dobrana ale nieumiejętne pomalowanie może zepsuć cały efekt

Może jeszcze dodaj, że chodzi ci wyłącznie o elementy nośne/energochłonne bo znając życie ktoś zrozumie że nie można wyklepać błotnika czy maski...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Auto 316i Touring, 1998, przebieg 186 000 km, w świetnym stanie - ostatnio wymieniałam tarcze i nabijałam klimę, i nic w nim nie było do zrobienia...

Kupić kombi ze zdrowym nadwoziem i padnietym silnikiem i przerzucic graty z Twojego auta do tego z uszkodzonym silnikiem. Ja tak bym zrobił.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...