Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Panowie kilka pytań odnośnie skrzyni manualnej. Auto bmw 740, silnik M62B44 z manualną skrzynią biegów Getrag S6S 420G, rok 1996. Czy auto posiada kontrolę poziomu oleju w skrzyni ? Czy trzeba sprawdzać ręcznie odkręcając śrubę na skrzyni ? Nie wiem dlaczego ale przy wrzucaniu z 1 na 2 bieg, słuchać i czuć pojedyncze zgrzytnięcie, po czym dwójka normalnie wchodzi. Przy przechodzenie np. z 2 na 3 tego efektu już nie ma. Auto miało wymieniony dwumas i sprzęgło, i widzę że cała skrzynia jest w oleju, pod autem zostają też plamy. Jestem już umówiony na kontrolę tego wycieku, ale martwi mnie ta sytuacją z "dwójką". Czy może być to wina zbyt małej ilości oleju w skrzyni ? Czy jest jakiś olej który BMW poleca do tego rodzaju skrzyni ?

Niestety nie wiem jak było przed wymianą sprzęgła, ponieważ nie jeździłem wtedy tym autem.

Dodam jeszcze tylko że skrzynia 6b, wracając z pracy do domu miałem po drodze ASO, z ciekawości zapytałem czy są do kupienia synchronizatory i niestety...jedyna opcja to zamówienie nowej skrzyni, nie pytałem nawet o cenę.

• 5 tygodni później...
Opublikowano
autko było katowane przy 5 biegowej jak walnie synchonizator to da sie to naprawic a przy 6-tce niestety nie i wymiana oleju ci niepomorze:( wymien skrzynie taniej ci wyjdzie bo karzdy mechanik bedzie zagladał i nic niezrobi a sporo skasuje pozdr.
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Kolego już nie raz słyszałem że manule przy tych motorach nie dają sobie rady, i ludzie kilkakrotnie wymieniali je. po prostu za mocny silnik do skrzyni. proponuje wymiane na automat i bedzie z głowy :)
@@ nieważne jak,gdzie i za ile, ważne że BMW @@
Opublikowano
Znalezienie 6 biegowej używanej skrzyni graniczy z cudem,a jeśli nawet taką znajdziesz niewiem czy ktoś sprzeda poniżej 5 tyś zł.Najtańsza opcja to zmiana skrzyni na 5 biegową z m60b30.
Nur bmw e32
Opublikowano
Ja zaczął bym jednak od uzupełnienia oleju w skrzyni, bo to najtańsza i najprostsza opcja, a jeżeli to nie pomoże, to dopiero myśleć co dalej...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Znalezienie 6 biegowej używanej skrzyni graniczy z cudem,a jeśli nawet taką znajdziesz niewiem czy ktoś sprzeda poniżej 5 tyś zł.Najtańsza opcja to zmiana skrzyni na 5 biegową z m60b30.

bzdury wypisujesz :duh: szkoda że nie 10 tys w zeszły roku sprzedałem za 3tys :lol: http://moto.allegro.pl/bmw-e39-m5-skrzynia-biegow-6-manualna-promocja-i2091045321.html a i jeszcze jedno co do wytrzymałości owej skrzyni

Kolego już nie raz słyszałem że manule przy tych motorach nie dają sobie rady, i ludzie kilkakrotnie wymieniali je. po prostu za mocny silnik do skrzyni. proponuje wymiane na automat i bedzie z głowy :)
nastepny znawca bmw :duh: to jest tasama skrzynia co w silniku s62 400km 500nm tzw m5 to już pewnie teraz wiesz życze powodzenia