Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam następujące pytanie odnoście zestawu ZESTAW BLUETOOTH NOKIA CK-7W który mam zainstalowany w samochodzie (oryginalnie w niemczech) i chciałbym go zmodyfikować - nie mam Nokii ale BT działą jak należy. Inna sprawa że zupełnie nie rozumiem dlaczego montują takie zestawy w samochodach po 40k EUR.

Stan Faktyczny:

Przycisk do odbierania telefonu znajdue się koło lewarka zmiany biegów,

Mikrofon przy podsufitce.

Obok radia znajduje się specjalna przystawka z adapterem/uchwytem do Nokii.

Wszystko działa OK.

Mniej więcej takie coś:

Link

Stan pożądany:

Chciałbym zdemontować tą przystawkę ale BT chciałbym zostawić tak jak jest (czyli przycisk i mikrofon zostaje).

Zdemontowałem tą przystawkę i do uchtywu idą 2 kable:

1. Gruby (AAC-1) - zasilanie..chyba

2. Cienki (MCC1) który wchodzi do samego uchwytu - nie wiem co to za kabel...

Teraz pytania:

1. Co to może być za kabel (MCC-1).

2. Czy zdemontowanie uchwytu (z odcięciem tych dwóch kabli) może spowodować że BT przestanie działać?

Z góry dzięki!

Opublikowano

Wszystko masz na schemacie przecież:

http://www.bmwtips.com/tipsntricks/nokiaphon/cark91_schematic.gif

Zestaw CK7-W możesz podłączyć na 2 sposoby albo BT albo przez stale podłączony telefon do zestawu wtedy kablem MCC1.

Pzdr.

Opublikowano
OK ale ja mam zastosowane tak jakby 2 rozwiązania na raz i teraz moje pytanie czy mogę wywalić (odciąć kabel MCC-1) podpięcie do przystawki?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Radziłbym raczej wypiąć z centralki Nokii i zdemontować z auta. Nic nie powinno się stać.
Opublikowano
Radziłbym raczej wypiąć z centralki Nokii i zdemontować z auta. Nic nie powinno się stać.

No wlasnie po wstepnych ogledzinach wynika za wypiecie nie jest takie proste...

Opublikowano

Jeśli jest problem z dostaniem się do centralki, spokojnie możesz ciachnąć i ukryć gdzieś kabel :) - najszybciej, ale nie profesjonalnie ;). Jak ktoś założył ten zestaw to znaczy, że zdemontować też go można. Trochę plastików odkręcić i już.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego mam takie samo cudo też zakładane w DE. Ja rozłożyłem ten uchwyt na telefon, rozkręciłem kabel "transmisyjny nic nie ucinając i ten drugi chyba od anteny i schowałem je pod plastikiem po stronie pasażera. Nic nie widać a zestaw działa normalnie z telefonem apple. Można odbierać i kończyć rozmowy przyciskiem.
Krzysztof
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie nie chcialem zaczynac tematu, a mam pytanko, jak sprawdzic czy auto posiada bluetooth?

Mam na kierownicy przycisk ze sluchawka, jak rowniez ten sam przycisk w panelu radia, natomiast nijak mi sie nie udalo polaczyc przy uzyciu mojej Nokii.

Pozdrawiam

Opublikowano
Panowie nie chcialem zaczynac tematu, a mam pytanko, jak sprawdzic czy auto posiada bluetooth?

Mam na kierownicy przycisk ze sluchawka, jak rowniez ten sam przycisk w panelu radia, natomiast nijak mi sie nie udalo polaczyc przy uzyciu mojej Nokii.

Pozdrawiam

najłatwiej przy pomocy VINu jak nie ma to może mieć jeszcze innej firmy np. Nokia ale byś wiedział bo przycisk byłby na widoku. Jak przyciskasz przyciski i nic się nie dzieje to znaczy że najpewniej nie masz - ale VIN to potwierdzi.

Jeśli chodzi o demontaż do zdemontowałem:

Centralkę rozkręciłem (nie było łatwo bo torxy trzeba mieć) i okazało się że kabel jest przylutowany więc i tak go musiałęm uciąć.

Odkręciłem centralkę od tej "dostawki" i okazało się że o ile kabel antenowy (ten który ciachnąłem) przejdzie bez problemu to kabel od zasilania już nie bo ma szeroką końcówkę a dziura wywiercona w tej dostawce miała średnicę 1,5cm... :mad2:

No to myśłalem że bez problemu ją poszerzę...nic bardziej mylnego, nie wiem z czego to jest zrobione ale twarde jak stal....zajęło mi to 2 godziny ale wkoncu koncówka się przecisnęła przez otwór i udało się wszystko ładnie zdemontować.

Nadal nie rozumiem dlaczego w takich samochodach montują uchtywy do Nokii z przed 10 lat... :cool2: