Skocz do zawartości

BMW E46 150KM 2001r. Turbina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Zlapal mnie pech i rozwalila mi sie turbina, dziwnie chodzi i kopci pod maska, dzwiek przypomina jak by w srodku byl mikser z blachami. Nowa turbina kosztuje ponad 3000zł nowa.Czy jest oplacalne zregenerowac turbine czy kupic nowa bo ja slyszalem ze ta regeneracja jest trche nie oplacalna bo szybka tez ulega ponownemu zniszczeniu;/ Wiec moze kupic uzywana z jakiegos rozbitka na czesci. Chcialbym wiedziec czy nalezy kupic nowa czy z rozbita czy wziasc do regeneracji?? A i co mohlo byc przyczyna rozsypania sie Turbiny ?? Moje auto ma ponad 200tys przebiegu rok produkcji 2001 z października 150KM.Za wszelka pomoc z gory dziekuje i pozdrawiam...
Opublikowano
  • Autor
wiec co proponujecie zebym zrobil kupic nowa czy uzywana orginalna?? i czy maga byc inne przyczyny zepsucia sie turbiny bo w turbinie slychac rzerzenie i w okolicy filta powietrza i turbiny leci dym bialy z siwym ...
Opublikowano

Kupisz oryginalną używkę to i tak nie będziesz wiedzial w jakim jest stanie, dopóki jej nie rozbierzesz, duze ryzyko. Jak już pisałem przyczyn może byc dużo:

Urwana klapka z kolektora

Oderwał się nagar

Inne ciało obce

Katalizator się pokruszył i wpadł do turbiny.

Siwy dym jest oznaką spalanego oleju.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)
Opublikowano
Ja w swojej poprzedniej e46 regenerowałem. Dostałem na rok gwarancje ,rok przejezdziłem i sprzedałem auto .Mineły kolejne 2 lata i dalej turbo działa bez problemów,wiem bo mam posredni kontakt z obecnym właścicielem mojej bmw
Opublikowano
Najlepiej wsadzić oczywiście nową :D Ja mam u siebie po regeneracji już rok i chodzi cichutko i pompuje jak należy :D
Opublikowano

Kolego, jak bys bral pod uwage uzywke to mam turbine uzywana ale do roboty, luz na wirniku i uszczelniacze do zrobienia. Kupilem nowa niecaly rok temu, wymienilem zanim stalo sie to co u ciebie. Jakbys sie zdecydowal, dowiedz sie ile regeneracja i pisz na priv. Moge wyslac fotki.

Pozdrawiam

Filip

Opublikowano

Masz miales po prostu tzw "trefna" serie i tylko ... i tak sporo wytrzymala.

Sent from my Milestone using Tapatalk

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Osoby które regenerowały i są zadowolone z działania swojej turbiny i dostały gwarancję na nią proszę, podajcie kontakt do tych miejsc gdzie regenerowaliście. Woda mi się nalała do turbo:/ no i sie skończyło... mój mechanik powiedział że łopatki mają uszzczerbki i kierownica sie przycina... nie wiem co to znaczy ale powiedział że do wymiany albo regeneracji.