Skocz do zawartości

530dA - kilka problemów (elektrozawory, wydajność, węże)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

mam kilka nieścisłości w swojej wiedzy o stanie mojej Buni.

1) elektrozawór od EGR prowadzi również do trójnika z prawej strony. W tym trójniku stacjonuje również jeden wąż czarno-czerwony, który nurkuje pod silnik. Gdzie on prowadzi? Nie mam jak sprawdzić obecnie, a muszę go chyba wymienić, tylko dobrze by było wiedzieć za co odpowiada i jak bardzo się wije jeszcze gdzieś dalej (długość....). Nie mogę znaleźć tego na realoem.com

2) z lewej strony silnika mam elektrozawór od turbo, z prawej mam elektrozawór od EGR, za tym elektrozaworem od EGR mam trzeci, którego również nie mogę zlokalizować na realoem.com. Za co on odpowiada? Jest inny, niż te od turbo i EGR

3) od INPA otrzymuję błąd

7728 Charge-air pressure control or charge-air pressure actuator

Error occured 1. times at:

Engine speed 2822.18 1/min

Coolant temperature 85.27 Grad C

Einspritzmenge 53.76 mm^3

Boost pressure 2464.00 mbar

Fehler aufgetreten bei 219980.00 km

Wymieniałem elektrozawór od turbiny, smarowałem cięgno (gruszkę). Wymieniłem komplet węży. Czyściłem EGR (sprawny). Co jest tego jeszcze przyczyną?

INPA pokazuje:

http://img11.imageshack.us/img11/984/silnikru.jpg

4) Na zimno silnik dosyć szybko łapie (trzeci cykl?) Po rozgrzaniu się czas od zakręcenia do załapania jest z dwa razy dłuższy. Sądziłem według informacji, że mogą za to odpowiadać lejące wtryski. Zrobiłem diagnostykę INPA i DIS, z czego DIS poinformował o ich stanie w normie. INPA pokazuje to tak:

http://img713.imageshack.us/img713/2066/wtryski.jpg

Co jeszcze może wpływać na problem?

Dzięki za ewentualne odpowiedzi....

Pozdrawiam

Leszek

Opublikowano
Wężyk czarny z czerwonym paskiem idzie do poduchy silnika,wiec długosc weż pod uwage jak do ziemi.Nie wiem jakiego jescze szukasz zaworka prócz EGR i turbiny??Błąd inpy wskazuje na powietrze,przepływka(air pressure..)--tylko że nie znam przyczyny,przy obrotach 2850/min. masz 2450 mbar.Korekcje wtrysków pokazuje w porządku.Jezeli chodzi o to odpalanie ,to moze być czujnik impulsów wałka rozrządu.Wracając do elektrozaworka to z tego co wiem M57 ma ąż/tylko dwa identyczne.POzdr
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi.

1) Wężyk do poduchy do wymiany tak czy inaczej. Przynajmniej wiem już do czego :)

2) Dwa elektro do EGR i turbiny mam takie:

http://img20.imageshack.us/img20/9233/elektrozaworturbinaegr.jpg

Obok elektro EGR dosłownie 5-10 cm obok bliżej grodzi kierowcy na tej samej wysokości znajduje się taki jak poniżej. Czy może on być od poduchy właśnie?

http://img221.imageshack.us/img221/1695/elektrozaworinnyuxw.jpg

3) Co może być przyczyną zbyt dużego ciśnienia? Co oznacza u Ciebie przepływka w odniesieniu do układu powietrznego? Właśnie elektrozawór turbiny? Według Rogera-Nysa miał on być właśnie problematyczny, ale wymiana nic nie dała.

4) Czujnik impulsu wałka powinien również coś gdzieś pokazać w takim razie. Gdzie mam tego szukać? Błędów brak, które opcje w INPA/DIS mogą mi to wskazać?

Opublikowano

kolego ten trzeci zawór (choć nie wiem czy na pewno jest to zawór) powinien wisieć na zaczepce w kolektorze po stronie kierowcy (na samym końcu taka wsuwka). Wiem, że jeden z wężyków tego zaworu idzie to takiej "trąbki" od dołu w kolektorze (na czerwono zaznaczone), która najprawdopodobniej steruje przepustnicami w kolektorze. Napisałem najprawdopodobniej bo ostatnio dość często zaglądam do kolektora i wygląda to właśnie tak jak opisałem - czy na pewno tak jest ? Głowy nie dam.

http://img29.imageshack.us/img29/2745/1660618601.jpg

Przepływka to (chyba) przepływomierz.

Opublikowano
Ten 3, mały czarny elektrozaworek jest na pewno od sterowania klapkami w kolektorze. Sprawdź czy nie masz tam gdzieś czegoś nie podłączonego. Pytanie czy te 2 zaworki od turbo i EGR masz oryginały (pierburg) czy jakiś zamiennik.
Opublikowano
  • Autor

Więc tak:

mój kolektor nie posiada tej "trąbki", nie posiadam klap, elektrozawór istnieje. Odłączyć, czy zrobić coś innego?

Jeżeli mam 530d z 1/1999, kolektor nie ma klapek i ma elektrozawór, to znaczy, że już była robiona podmianka? Przy okazji na kolektorze mam kilka partyzanckich śrub, a więc coś było kiedyś grzebane przez jakąś psitę...

Wszystkie elektro mam oryginalne Pierburga.

Opublikowano
...Błąd inpy wskazuje na powietrze,przepływka(air pressure..)--tylko że nie znam przyczyny,przy obrotach 2850/min. masz 2450 mbar....

Kolego @dani3011 na moje oko gruba nieścisłość! To nie błąd przepływomierza tylko przeładowanie (charge-air pressure). Air mass jest na diagramie wyżej i jak na wolne obroty również nie mieści się w normie.

Możliwość kolejna to zanieczyszczony czujnik ciśnienia doładowania i jego "gniazdo".

Opublikowano

A gniazdo też jest na kolektorze...

Jak to "również" nie mieści się w normie ? Charge air pressure jest chyba w sam raz jak na wolne obroty. Jeśli nie to niestety przeczuwam kłopoty...

Opublikowano

Czujnik jest też na kolektorze, z tyłu (przy kabinie) po stronie kierowcy, mniej więcej 10 cm od góry, spójrz na Real-OEM.

W normie nie mieści się przepływomierz, ani ciśnienie doładowania. Dla wolnych obrotów powinno być analogicznie Air-mass ok 300mg/hub i charge-pressre ok 1bara (950-1050) zarówno dla "ist" jak i "soll".

P.S. Jak sprawdzałeś poprawność działania EGR?

Opublikowano
  • Autor

EGR sprawdzałem podciśnieniem (zaciągnięciem) o się otwiera i zamyka dosyć łatwo. Tzn ręcznie się nie ruszy, tylko zasysając porządnie.

Skąd wiadomo, co się mieści w normie, a co nie z podanych danych? Tzn, skąd mogę się dowiedzieć, że air-mass i charge-pressure powinien wynosić tyle i tyle?

Co do elektrozaworu - po przyjrzeniu się mu stwierdzam, że ten czerwono-czarny wąż z niego wychodzi pod silnik. drugi koniec elektro wchodzi do tego trójnika/czwórnika. Jeżeli jest on rzeczywiście związany z poduchą silnika, to wie ktoś o co z nim chodzi? Do czego służy?

Opublikowano
Wszystkie prawidłowe wartości podaje DIS podczas "TEST PLAN".
Opublikowano
Kolego @dani3011 na moje oko gruba nieścisłość! To nie błąd przepływomierza tylko przeładowanie (charge-air pressure). Air mass jest na diagramie wyżej i jak na wolne obroty również nie mieści się w normie.

O to właśnie chodzi nie rozumiem skad tak zawyżone wartości ma,ja pamietam że doładowane miałem w granicach tysiaka z groszami,ale dokładnie nie podam w tej chwili,a przepływka bo- podaje/mierzy za dużo powietrza.Jeżeli chodzi o ten trzeci zaworek to tak jak mówicie jest on od klapek w kolektorze ale skoro kolega nie ma klapek to on tylko moze byćdo poduch na dole.Z czujnikiem z tłu kolektora masz racje jak najbardziej,on też może dawać takie durne wartosci(a czy nie pokopcuje troche oby ta bunia).Jak mecenas mówiłeś,diagnostykiem poda mu ządane i obecne wartosci wiec tak postapić najlepiej.POzdr i sorki za nie czytelny tekst.

Opublikowano
  • Autor

mecenasie, dani3011 ==>

Muszę bardziej zagłębić się w DIS.

Co do czujników, to muszę przeczyścić te z końca kolektora, bo EGR do najczystszych nie należał. Jutro zajmę się przepływką.

Jak duży wpływ na powyższe parametry może mieć intercooler?

mecenas ==> Który schemat dodać do test plan, żebym mógł zdiagnozować w pełni swój problem?

Opublikowano
Ogromny jeżeli chodzi o jego szczelnośc,kolanek gumowych,rur alu,natomiast po czyszczeniu czujnika nie spodziwaj sie cudów,dlatego że to tak upierdliwy i malutki pierdzielnik(może zdechł i odaje takie pomiary).Moze on żle łaczy na kostce,albo aż tak zapaprany kolektor tam gdzie on jest przykręcony.Posprawdzaj sobie te szczególy.POzdr
Opublikowano
  • Autor

Spodziewam się właśnie "gnoju" na czujniku. Intercooler na przyszły tydzień, bo kanał mam dostępny na chwilę tylko :/

Dzięki za podpowiedzi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wczoraj przedziurawiłem przepływkę mimo, że była świeża (468). Dziś czyszczę czujnik.

Intercooler musi dalej poczekać.... :(

PS. Jak ciężkie w skali od 1-10 może być wyjęcie intercooler'a bez kanału ani podnośnika pneumatycznego na dwa metry? :)

Napewno osłona silnika do odpięcia. Jak to dalej wygląda?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Prosta sprawa. Odkręcasz osłony, rury gumowe, a sam intercooler siedzi na dwóch zatrzaskach u dołu. Turbine wymieniałem na dużej żabie.
Opublikowano
  • Autor
Czyli generalnie z kobyłek nie powinno być kłopotów?