Skocz do zawartości

Co Taniej ??? Hybryd czy olej napędowy...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko zależy ile się jeździ rocznie. Na dzień dobry trzeba sporo więcej kasy wywalić przy zakupie - hybryda jest sporo tańsza niż auto z tradycyjnym silnikiem spalinowym. Jeśli się jeździ więcej po mieści, gdzie silnik elektryczny może się częściej załączać to może i jest to jeszcze zrozumiałe jeśli chodzi o zakup takiego auta.

Jeśli o mnie chodzi to śmiać mi się chce z tego całego eko-bełkotu odnośnie hybrydowych samochodów. Dlaczego? Bo jakby człowiek jeździł przez całe życie paliwożernym, amerykańskim smokiem V8 z silnikiem 5-6 litrów pod machą to nie wywali w powietrze tyle zanieczyszczeń ile się wywala z wszystkich fabryk, które wchodzą w pełny cykl wyprodukowania takiej hybrydy.

To są takie same bzdury jak np żarówki energooszczędne, w które ładuje się elementy elektroniczne i nawet jakieś syfy na bazie rtęci bo jakiś eko-kretyn wymyślił sobie, że taka żarówka zużywa mniej energii itp. Tylko co potem zrobić z takimi rtęcio-podobnymi syfami i elementami elektroniki trudnymi do odzyskiwania w procesie recyklingu??? Nad tym się już nikt nie zastanawia bo się ślepo patrzy na jakiś jeden aspekt ale totalnie pomija inne.

Z samochodami hybrydowymi jest identycznie - jeden wielki eko-stek bzdur...

Pzdr.

Opublikowano
Czytalem ze hybrydy dobrze temu kto jedzi dluzsze destancje. Poniewaz wtedy zdanza zaladowacie bateria elektroniczna i wtedy oszczedzasz, lecz unas jak stoimy w korkach to bateria nie zaladowana i basta jedzim na paliwie :D wiec nic dobrego z tego hybrydu....
Opublikowano

Tak trochę poza tematem:

Czy za Ciebie pisze jakiś lipnej jakości translator??? Pytam bo oczy wypala jak się czyta to co piszesz. Ja rozumiem, że można mieć czasem problem z gramatyką i ortografią języka polskiego ale to co wyprawiasz w powyższych postach to już woła o pomstę do nieba... :shock:

Pzdr.

Opublikowano

Według mnie hybrydy to ściema, teraz jazda autem hybrydowym jest dość tanie w stosunku do jazdy autem na ON czy Pb albo LPG.

Ale jak coś się zepsuje w tym układzie hybrydowym to dopiero będą koszta, bo to na pewno nie jest proste konstrukcyjnie, ani tanie rozwiązanie.

A jak rozpowszechnią się hybrydy i auta tylko elektryczne oraz stacje do ładowania tych aut, to koszty ładowania tego auta będą tak samo wysokie jak jazda na paliwie:P

To samo było z piecami do ogrzewania domów, Eko Groszek był tani jak barszcz, piec drogi jak cholera, Ci co kupili piece na samym początku żeby oszczędzać później na tanim opale plują sobie w brodę bo wywalili kupę forsy na piec, a eko groszek podrożał i dalej ogrzewanie domu jest drogie tylko mają piece z kupę kasy :D

A kolejną sprawą jest to, że producenci akumulatorów do hybryd czy aut elektrycznych twierdzą, że akumulatory mają żywotność około 10lat, później trzeba je wymienić, tylko że wtedy wymiana akumulatorów w 10letniej hybrydzie przekroczy wartość samego auta:D A odsprzedać też się nie da bo kto kupi auto bez akumulatorów, które kosztują majątek, a używki pewnie też będą drogie.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

Opublikowano

To nie o hybrydach, ale...

Znajac pazernosc "naszego" panstwa, to po upowszechnieniu sie napedu elektrycznego, zostanie wprowadzona akcyza na energie elektryczna sluzaca do zasilania samochodow elektrycznych.

Toz to tez paliwo!

Zastepy naukawcow opracuja metode pobierania akcyzy, nawet kiedy bedziemy ladowac w domu, np. zainstalowany w samochodzie, oczywiscie naszym kosztem, licznik energii.

I bedzie kicha z ekonomicznosci...

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
Ostatnio na TVN Turbo chyba Prokop wypowiadał się że w chwili obecnej DIESEL jest bezkonkurencyjny. Hybrydy to jeszcze zbyt młoda technologia, głównym problemem są ogniwa i ich sprawność. Tak wiec taniej i bezpieczniej (żeby nie umoczyć kupę kasy) to osobiście jestem za Dieslem, mimo drogiego osprzętu ( wtryski, pompy, turbiny ).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To samo było z piecami do ogrzewania domów, Eko Groszek był tani jak barszcz, piec drogi jak cholera, Ci co kupili piece na samym początku żeby oszczędzać później na tanim opale plują sobie w brodę bo wywalili kupę forsy na piec, a eko groszek podrożał i dalej ogrzewanie domu jest drogie tylko mają piece z kupę kasy :D.

Nie zgodzę się.Co do ogrzewania w dalszym ciągu jest to alternatywa w miarę niedrogiego ogrzewania i w miarę wygodnego.Palę tym drugi sezon i jestem zadowolony.Piece są efektywne i dobrze wykorzystują ciepło i to jest główna zaleta bo palic, Eko-groszkiem(tylko z nazwy,bo to drobniej rozbity węgiel o odpowiedniej kaloryczności) w zwykłym lub słabej jakości piecu uklepanym w Pleszewskim garażu zużycie tego opału będzie duże.Palic olejem opałowym to trzeba pełnic stanowisko co najmniej prezesa to samo jest z gazem,węgiel jest jeszcze droższy i jeszcze trzeba się brudzic co godzina,miał jest tańszy od Eko-groszku o jakieś 150 zł/tona zasyp pieca co 2-3 dni dużo odpadów ze spalania i spalanie jest wyższe(u mnie ok. 1,5-2 tony w sezonie) i jeszcze piece są nietrwałe.Ogólnie opał poszedł w górę.

Wracając do tematu to trochę w złym miejscu jest,bo to dział E39 a jak wiadomo takich hybrydowych nie było.

U mnie w firmie testowaliśmy hybrydę

http://www.gpa.mazowsze.pl/displayimage.php?album=18&pos=53

http://www.gpa.mazowsze.pl/displayimage.php?album=18&pos=54

I powiem,że BMW to nie jest :mrgreen: ,ale zużucie paliwa było takie jak w konwencjonalnym dieslowskim napędzie,cena tego cuda była wyższa o połowę,wymiana ogniw była przewidywana co 6 lat,które były bardzo droge.Inwestycja w taki pojazd była nieopłacalna całkowicie.Z tego co wiem testowali to też chłopaki w Poznaniu i też byli na NIE.A oto ja i moja maszynka.

http://www.gpa.mazowsze.pl/displayimage.php?album=3&pos=236

Pozdrawiam.

ec2Wze6.jpg