Skocz do zawartości

jaki mam dyferek?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich. mam pytanie dotyczące dyfra, które spowodowane jest moją dzisiejszą przejażdżką.

mam 525i w automacie. od kiedy ją kupiłem wydawało mi się, że nie zbiera się tak jak należy, za to ma stosunkowo wysokie prędkośći przy małych obrotach przy prędkości 170 km/h obroty niewiele ponad 3500.

w dniu dzisiejszym ustawiłem drążek w pozycji 2 w trybie E i piec. paliwo odcieło w momencie gdzy na liczniku miałem już ponad 125 km/h. zaznaczam, że wcześniej miałem taką samą betkę w manualu i na dwójce nie chciał zamknąć 100km/h ale kopa to miał.

po przejciu na pozycję trzy osiągnąłem 160 km/h ale już nie czekałem na odcięcie bo szkoda wozu.

w związku z tym rodzi się pytanie czy nie mam przypadkiem dyfra od jakiegoś innego modelu. mój VIN GK 63158. jeśli możecie to powiedzcie jaki powinienem mieć nr na dyfrze i gdzie go szukać :?: :?:

Opublikowano
wszystko zalezy od rocznika- 525iA 24V miał dyfer 4.10 a po zmianie w 09/90 - 3.23 , wiec o wiele dłuzsze przełozenie :8)
Opublikowano
na moscie powinna byc tabliczka przykrecona po prawej stronie wraz z jedna sruba mocujaca dekiel - bedzie tam wybita wartosc przelozenia mostu.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
  • Autor

dzięki panowie jutro sprawdzę tabliczkę.

a czy nie dziwi was dysproporcja pomiędzy prędkościami w automacie i manualu. zawsze wydawało mi się, że autimat jest wolniejszy :shock:

Opublikowano

własnie z enie - 730v8 w autoamcie ma vmax 234 a w manualu 227 ( mimo ze w manualu jest dłuzszy dyfer)

przełozenie dyfra moze tez byc wybite po stronie prawej polosi - na takim kołnieżu z boku - jak poszukasz to powinienes znalesc

'Ab 9/90 wurde in Schalter und Automatik ein 3.23:1 eingesetzt, ebenfalls im Touring mit Schaltgetriebe. Der Touring Automatik hatte ein 3:46:1. Jedoch wurde für den 525i Touring Automatik ab 9/92 dann ein 3.38:1 verbaut ' - jesli masz sedana to powinienes miec 3.23 a jesli kombi to 3.38.

jesli bedzie sz chciał to mam do sprzedania dyfer 3.23 ze szpera w idealnym stanie ( z mojego samochodu - do zmienilem skrzynie na manuala i musiałem wymienic dyfer )

Opublikowano

xsilver - nie zgodze się z Toba - po pierwsze - vmax dla 730 V8 manual / automat jest identyczna 233 km/h - w testach obydwa modele uzyskały rowno 234 km/h

po drugie - touring w manualu tez miał 3.23 - zresztą tak jest w cytacie , który przytoczyłes. przed zmianami touring w automacie miał 3.46 , sedan 4.10 , a manuale ( sedan i touring) - 3,73

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

odświeże ten stary temat gdyż miałem okazję sprawdzić jak idzie maszynka na wyższych biegach na A4. gdy jechałem na 5 biegu przy prędkości 180obrotomierz wskazywał 3500obr przy 200 -4000orb. na 4 biegu przy prędkości 210 nie osiągnąłem obrotów max.

http://img125.imageshack.us/my.php?image=0602181101229rb.jpg

wyniki co najmniej dziwne biorąc pod uwagę fakt, że instrukcja przewidujw V max 225 dla automatu.a tak przy okazji xsilver nawiązując do naszej wsześniejszej rozmowy o atuomatach czy mógłbyś mi powiedzieć czy w skrzyni 5FP18 jest jakaś miarka poziomu oleju, a jeśli tak to gdzie go znajdę. wózzek '95r.

Edytowane przez promarco

Opublikowano

nie ma miarki 5hp22, jest sruba na jakis duzy imbus

przynajmniej tak jest w 530i v8 ze skrzynia 5hp22

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg

Opublikowano
odświeże ten stary temat gdyż miałem okazję sprawdzić jak idzie maszynka na wyższych biegach na A4. gdy jechałem na 5 biegu przy prędkości 180obrotomierz wskazywał 3500obr przy 200 -4000orb. na 4 biegu przy prędkości 210 nie osiągnąłem obrotów max.

wyniki co najmniej dziwne biorąc pod uwagę fakt, że instrukcja przewidujw V max 225 dla automatu.

a tak przy okazji xsilver nawiązując do naszej wsześniejszej rozmowy o atuomatach czy mógłbyś mi powiedzieć czy w skrzyni 5FP18 jest jakaś miarka poziomu oleju, a jeśli tak to gdzie go znajdę. wózzek '95r.

vmax - 225 ale rzeczywiste - a ty jechales 2xx ale licznikowe .....

nie ma miarki - jak pisal kolega sprawdza sie poziom przez korek wlewowy - odpalasz samochod i odkrecasz duzy spust ( na srobe chyba 17 - tzn na dozego imbusa ) - powinien wtedy przelewac sie olej - jezeli jest stan :mrgreen:

radze tego sobie pilnowac !!!! to bardzo wazna sprawa - te skrzynie sa bardzo wrazliwe na poziom oleju ....

jak masz jeszcze jakies pytania to dawaj - mam w tym temacie doswiadczenie ... :cool2:

Opublikowano
  • Autor

a gdzie tą śrubę znajdę. jedyna którą znalazłem to imbus ale 6mm na tylnej ścianie skrzyni.

naczytałem się na forum na temat poziomu oleju i ewentualnych nastepstw niskiego stanu więc dla świętego spokoju chciałbym to sprawdzić.

jescze jedno pytanko czy skrzynia ma chłodzony olej? zauważyłem dwa przewody które z niej wychodzą i giną pod chłodnicą płynu chłodzącego.

drugie - gdzie jest umiejscowiony filtr ?

trzecie jak wlać olej w wypadku niskiego stanu?

wiem, że take rzeczy to w serwisie ale chciałbym mieć jakąś wiedzę na ten temat

Opublikowano

to co znalazles na imbus 6mm to jest korek spustowy - do spuszczania oleju ... a korek wlewowy/sprawdzania stanu jest obok tego - z tyłu miski wpuszczony do goru ( w takim wglebieniu ) - napewno znajdziesz ....

2-filtr jest w szkrzyni - zeby go wymienic trzeba sciagnac miske ....

3- chlodnic oleju skrzyni jest zintegrowana z chlodnica silnika

4-olej dolewasz tak - jak nie ma stanu - kupujesz odpowiedni olej , pod butelke podlanczasz wezyk , wezyk wkladasz do wleu ( tej sroby na imbus 17) i cisniesz butelke - i tak wlewasz ..... mozna sie tez bawic duza szczykawka :cool2: