Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od niedawna mam problem z odpalaniem (obroty falują zdarza się, że gaśnie, ale zawsze po ok.10 sekundach wszystko ok tylko jedno jak się stabilizuje to obroty wchodzą wysoko bo na około 1 tysiąc obrotów). Osobiście obstawiam silniczek krokowy (reszta sprawdzona), ponieważ po zdjęciu go i delikatnym potrząśnięciu słyszałem, że coś z nim nie tak (dźwięk jakby coś w środku latało małego jak, np.: pręcik). Jak dodam gazu i puszczę do obroty niekiedy nie chcą zejść do dajmy tych 900, lecz stoją na 1200 i po dodaniu delikatnie gazu schodzą do właściwej wartości. Tylko nie wiem czy wtedy krokowy miałby coś wspólnego z odpalaniem :/ A i zapomniałbym dodać, że jak chodzi to słychać cykanie, zapewne przez to co tam w środku lata :/ Zapomniałem dodać, że jak go zdemontowałem to widziałem, że tak klapeczka jest w pozycji w 3/4 uchylonej, a nie wiem czy powinna być w takiej czy innej w pozycji spoczynku.
Opublikowano
Obstawiał bym lewe powietrze między przepływomierzem a przepustnicą - te gumy lubią padać w tym wieku ;)
kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano
Spalanie w porządku, ponieważ wymieniłem sondę i świece, falowania obrotów nie ma. Nie wiem czy mają na to wpływ kable WN. A czy kable mogą mieć wpływ na pracę sondy i jakoś ją zaburzyć tak po za tematem.
Opublikowano
mi obroty falowały jak miałem mało wody, a swój silniczek krokowy "wyłączyłem" z obiegu tj, założyłem sobie ręczne ustawianie wolnych obrotów i śmiga aż miło:) Ponadto sam w każdej chwili mogę skorygować wolne obroty:)
Opublikowano
mi obroty falowały jak miałem mało wody, a swój silniczek krokowy "wyłączyłem" z obiegu tj, założyłem sobie ręczne ustawianie wolnych obrotów i śmiga aż miło:) Ponadto sam w każdej chwili mogę skorygować wolne obroty:)

Weź człowieku nie kompromituj się takimi bredniami jakie wypisujesz bo jeszcze ktoś to weźmie na poważnie :duh: :mlotek:

Opublikowano
Ja mam pytanko ale tylko z czystej ciekawości jak można wyłączyć silniczek krokowy i zrobić ręczne ustawianie obrotów :shock: :?:
Opublikowano

ja chyba wiem

wyciągasz krokowca i wsadzasz palec do środka albo głębiej albo płycej i tak to ręcznie regulujesz wolne obroty :clap: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ps. A tak dla mniej kumatych to żartowałem

Opublikowano

Weź człowieku nie kompromituj się takimi bredniami jakie wypisujesz bo jeszcze ktoś to weźmie na poważnie :duh: :mlotek:

hmm... pewnie jesteś inżynierem bmw i wszystkie rozumy pozjadałeś... i pewnie w małym palcu masz wszystkie problemy i rozwiązania dotyczące samochodów jak i pewnie promów kosmicznych- nie wnikam, Twoja sprawa i Twoje zdanie, ale... daruj sobie swoją jakże przeuroczą kulturę i nie uwidaczniaj swojego wychowania bo... ja tylko opisuję co i jak u mnie wygląda... nie wierzysz? film Ci nagrać ? Jak mówię, że tak u mnie jest, to tak jest... nic nie poradzę na to. Więc nie drwij ze mnie człowieku, bo jedyną osobą z której możesz, jesteś Ty sam

Poza tym nie napisałem, że go wyjąłem tylko wyłączyłem z obiegu, przeczytaj jakąś książkę to się dowiesz, a jutro dla wszystkich 'znawców' mechaniki pojazdowej, zrobię zdjęcia i będzie cud nad wisłą, ręczne ustawianie wolnych obrotów... wow, u lala, łooo.... cuda na kiju...

Opublikowano

hmm... pewnie jesteś inżynierem bmw i wszystkie rozumy pozjadałeś... i pewnie w małym palcu masz wszystkie problemy i rozwiązania dotyczące samochodów jak i pewnie promów kosmicznych- nie wnikam, Twoja sprawa i Twoje zdanie, ale... daruj sobie swoją jakże przeuroczą kulturę i nie uwidaczniaj swojego wychowania bo... ja tylko opisuję co i jak u mnie wygląda... nie wierzysz? film Ci nagrać ? Jak mówię, że tak u mnie jest, to tak jest... nic nie poradzę na to. Więc nie drwij ze mnie człowieku, bo jedyną osobą z której możesz, jesteś Ty sam

Poza tym nie napisałem, że go wyjąłem tylko wyłączyłem z obiegu, przeczytaj jakąś książkę to się dowiesz, a jutro dla wszystkich 'znawców' mechaniki pojazdowej, zrobię zdjęcia i będzie cud nad wisłą, ręczne ustawianie wolnych obrotów... wow, u lala, łooo.... cuda na kiju...

A to może być ciekawe, ja osobiście chciałbym zobaczyć ten film.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano

Z uwagi na padający deszcz filmu nie nakręciłem, ale trzasnąłem fotkę. Jednak nie widzę problemu w nakręceniu filmu i z pewnością go nagram. Dodatkowo załączam zdjęcie z kokpitu hyundaia h100, w którym to fabrycznie dodano opcję regulowania wolnych obrotów silnika (pokrętło zaznaczone kółeczkiem), więc śmiało stwierdzę, iż ręczna regulacja wolnych obrotów jest możliwa bez wykorzystania ściśle chronionej technologii NASA :)

moje bmw:

http://images47.fotosik.pl/959/923ace0fdbd96d28m.jpg

Na zdjęciu widać wyłączony z obiegu silniczek krokowy i odpięte od niego przewody połączone magicznym wynalazkiem.

hyundai h100:

http://images39.fotosik.pl/942/452cb9db10fd2abam.jpg

Pozdrawiam

P.S.

Film wrzucę jak tylko go nagram, a nagram na pewno.

I jeszcze jedno do wszystkich 'szpeców' (bezosobowo- niech każdy sam zdecyduje do kogo to kierowane) : może tak zamiast za samochody, weźcie się za taczki.

Opublikowano
No i niewiem czym tu się popisałeś wstawiając zamiast krokowego śrubę regulacyjną obrotów od gazu . Jak dla mnie i podejżewam wielu innych forumowiczów uważa to za stodołowe druciarstwo . No i nie wiem ku czemu ma służyć fotka z zaznaczoną dzwignią ssania w jakimś śmierdzącym dieslu
Opublikowano
Skoro tobie to działa to spoko i nic nie mam przeciwko, ale ja chyba pozostanę przy oryginale (bez modyfikacji) i po prostu wymienię go na nowy albo używany a sprawdzony i sprawny, bo jeśli coś będzie sprawne to musi śmigać ...
Opublikowano
Ja bym to na Twoim miejscu opatentował ! zamiast produkować krokowca wystarczy zawór regulacyjny - duża oszczędność przy produkcji i w przyszłości. :twisted:
tel. 514.99.46.99
Opublikowano

za chwile pewnie będziesz wsadzać kurek z kranu bo regulacja będzie bardziej płynna :norty:

Jeśli krokowiec jest elektrycznie sprawny wystarczy go wymoczyć w ropie tudzież benzynie ekstrakcyjnej i znowu będzie chodził jak ta lala - nie hyundai :nienie:

Opublikowano
No i niewiem czym tu się popisałeś wstawiając zamiast krokowego śrubę regulacyjną obrotów od gazu . Jak dla mnie i podejżewam wielu innych forumowiczów uważa to za stodołowe druciarstwo . No i nie wiem ku czemu ma służyć fotka z zaznaczoną dzwignią ssania w jakimś śmierdzącym dieslu

Tym się popisałem, że udowodniłem Ci, że ręczna regulacja wolnych obrotów jest możliwa, a w tym śmierdzącym dieslu to nie dźwignia ssania, napisałem co to jest i w jakim celu załączyłem to zdjęcie, więc daruj sobie i przyjmij do wiadomości, że to nie ja, lecz Ty się wygłupiłeś drwiąc z moich słów i zarazem ze mnie. Poza tym nigdy nie powiedziałem, że jest to profesjonalne rozwiązanie więc możesz sobie to nazywać jak tylko chcesz, działa? - DZIAŁA! i o to w tym zabiegu chodziło.

Skoro tobie to działa to spoko i nic nie mam przeciwko, ale ja chyba pozostanę przy oryginale (bez modyfikacji) i po prostu wymienię go na nowy albo używany a sprawdzony i sprawny, bo jeśli coś będzie sprawne to musi śmigać ...

Jest to Twoja decyzja :) Ja sam pewnie też założę krokowca, ale jeszcze nie teraz. Podałem tylko opcjonalne rozwiązanie, które może zaoszczędzić czy jak kto woli odsunąć wydatek na nowego krokowca :)

I jak wam ludzie dogodzić? Napisałem koledze jak u mnie wygląda sprawa z falującymi wolnymi, na co otrzymałem drwiny, a następnie sarkazm i ironię. Co was tak boli? Nikogo nie zmuszam do stosowania moich rozwiązań, więc łaskawie odpapierkujcie się ode mnie :) Jak dla mnie, możecie jeździć do ASO i tam serwisować swoje auta, wasz wybór, a forum jest do dyskusji i dzielenia się rozwiązaniami, i to właśnie zrobiłem, dlatego też uważam, że zamiast prowadzić bezsensowne i bezowocne dyskusje lepiej zając się czymś pożytecznym.