Skocz do zawartości

WYCIERACZKI,SZYBY,LICZNIK NIVO GŁUPIEJE-POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nowych kolegów (jestem nowy na forum no i od dwóch miesięcy właścicielem BMW e39-1999r-2,8 benz-gaz). Witam wszystkich

Prośba o pomoc , może ktoś się już spotkał z moim problemem i może pomóc

Do czasu było wszystko w porządku i nie wiem czy wymiana elektromagnesu rozrusznika miała jakiś wpływ, jednak właśnie po tej wymianie przez elektryka-od razu kiedy wyjechałem z warsztatu przestały działać :wycieraczki, podnoszenie szyb, prędkościomierz, ekonomizer i zaczęło cały czas podczas jazdy włączać się nivo.

Być może to zbieg okoliczności. Wróciłem do elektryka który sprawdził wszystko przy rozruszniku i stwierdził że wszystkie podłączenia wokół są jak były i niczego nie mógł rozczepić Pojechałem na komputer i żadnych błędów nie ma. Wykazało jedynie usterkę złącza-z tego co dobrze pamiętam to nr 145, jednak ten co robił badanie komp. nie wiedział gdzie ono jest.

Dodam, że licznik i ekonomizer nie działają cały czas w czasie jazdy

otwieranie szyb i wycieraczki działają dopiero po ok 1min po włączeniu silnika

Nivo załancza się najczęściej na nierównościach

Wiem że już były podobne posty dotyczące prędkościomierza i ekonomizera jednak u mnie jeszcze parę rzeczy głupieje

Proszę więc o pomoc i z góry dzięki

Opublikowano
pewne na stówę elektryk nie odłączył klemy z akumulatora a niestety elektronika jest b. delikatna ,mógł jeszcze zakładać klemę przy przekręconej stacyjce ,to kolejny przykład żeby nie naprawiać samochodu u "kowala"oszczędzamy złotówki a wydajemy tysiące za błędy nieodpowiedzialnych fachowców
Opublikowano

Sprobuj odlaczyc akumulator na kilka godzin, moze pomoze, na pewno nie bedzie gorzej... :D

[...]mógł jeszcze zakładać klemę przy przekręconej stacyjce[...]

Pewno muzyki sluchal, dran... , akumulatora w ogole nie odlaczal... :duh:

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Na komputerze nic nie wyszło

Dzwoniłem do serwisu, jednak wiadomo jaka odpowiedź: trzeba przyjechać i wymienimy co się zepsuło-zero sięgania pamięcią do podobnych przypadków

Że dociekliwy jestem znalazłem na forum warsztat zajmujący się BMW w Wejherowie który cieszy się bdb znajomością tej marki. Opisałem elektromechanikowi problem a on zapytał:"czy elektromagnes który został wymieniony był dopasowany po modelu do Pana samochodu?"

No jak bym w ryja dostał, bo elektromagnes elektryk założył boscha, jednak uniwersalny od VW (mówił że będzie grało-taki tylko dostępny był od ręki)

Gość z warsztatu w Wejherowie powiedział, że na 100 procent wina to nie taki elektromagnes.

Mam zamówiony już taki jaki powinien być od mojego modelu i w środę idzie do wymiany-zobaczymy czy wszystko dojdzie do normy. Wierzyć mi się nie chce , ale sprawdzić muszę-fortuny nie kosztuje. O efektach napiszę. Jeżeli będzie to, to znowu będziemy wiedzieć coś więcej o naszych maszynkach

Opublikowano
A co ma piernik do wiatraka (oprócz 7 liter) :?: Ja obstawiam że jakiś moduł dostał po dupie ale warto zacząć od sprawdzenia bezpieczników oraz przewodów, mam na myśli masy do silnika (nie wiadomo co on tam odkręcał-może silnik wyjmował do rozrusznika :D) i przewody do rozrusznika. Daj znać co i jak :)
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano

elektromagnes ma prąd tylko w chwili kręcęnia rozrusznika więc też jestem ciekaw co będzie po wymianie na ori

może nawet lakier będzie się lepiej błyszczał ...

Opublikowano
elektromagnes ma prąd tylko w chwili kręcęnia rozrusznika więc też jestem ciekaw co będzie po wymianie na ori

może nawet lakier będzie się lepiej błyszczał ...

Stopień sprężania także może ulec zwiększeniu :P

"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano

A więc koledzy i ci którzy próbowali szydzić :evil: -żarcik, wiem że każdy się tu uczy. i chce dowiedzieć więcej na temat naszych zabawek

Właśnie przyczyną był elektromagnes- brawo dla mechanika P. Tomka z WFK w Wejherowie który mi pomógł

Po wymianie elektromagnesu rozrusznika na taki jaki powinien być wszystko wróciło-wszystko działa :shock: Też się zdziwiłem

Kiedy oglądaliśmy z elektrykiem ten oryginalny w porównaniu z tym który był założony tj. uniwersalny od VW to od BMW ma zmostkowane dwa wyjścia (masa) które nawet

po odpaleniu samochodu mają przejście. W tym VW nie było mostka -no i oto przyczyna

Opublikowano

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

człowiek się uczy całe życie :)

Opublikowano
A więc koledzy i ci którzy próbowali szydzić :evil: -żarcik, wiem że każdy się tu uczy. i chce dowiedzieć więcej na temat naszych zabawek

Właśnie przyczyną był elektromagnes- brawo dla mechanika P. Tomka z WFK w Wejherowie który mi pomógł

Po wymianie elektromagnesu rozrusznika na taki jaki powinien być wszystko wróciło-wszystko działa :shock: Też się zdziwiłem

Kiedy oglądaliśmy z elektrykiem ten oryginalny w porównaniu z tym który był założony tj. uniwersalny od VW to od BMW ma zmostkowane dwa wyjścia (masa) które nawet

po odpaleniu samochodu mają przejście. W tym VW nie było mostka -no i oto przyczyna

czyli jak by był uniwersalny ale odpowiedni do modelu to też by było OK

no to super że zadziałało