Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie wiedziałem gdzie zadać to pytanie więc postanowiłem je napisać tutaj :)

Chciałem Was zapytać, jaką skrzynie automatyczną posiada bmw 320d e90 po liftingu z 2009 roku ? Nie jestem pewny, a zmiana biegów następuje bardzo szybko i czy to możliwe że to zwykła skrzynia steptronic ? w trybie manualnym przy przezucaniu biegu wogóle nie odczuwalne jest jakiekolwiek opóźnienie, zmiana następuje natychmiastowo. Jeśli sie myle poprawcie mnie.

A oto link jak zmienia szybko biegi:

http://www.youtube.com/watch?v=KKCTsAXsswQ

Opublikowano

Co prawda nie ten silnik i nie ten rok ale skrzynia taka sama czyli GA6HP19Z od ZF.

Przerzucanie biegow czuc bardzo slabo i wg mnie robi to naprawde szybko.

W trybie manualnym moze nie jest to natychmiastowe, ale nie czuc jak w manualu przy wysprzeglaniu rzutu w przod i ponownego wciskania w fotel przy wrzuceniu nastepnego biegu.

Generalnie chyba z tego faktu bierze sie odczucie, ze jazda w automacie jest mniej dynamiczna - przeciazenia na ciele sa o wiele mniejsze.

Bardzo czesto trudno sie zorientowac na jakim biegu jedzie samochod, jesli nie podejrzysz w trybie M/S.

Podsumowujac polecam.

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

Opublikowano

Zgadza sie, nie ma szarpnięć i przez to wydaje sie mniej dynamiczny samochód, ale w praktyce jeździłem tylko manualnymi, a teraz pierwszy raz automatem i moje odczucie jest zupełnie odwrotne. Fakt może nie czuć zrywu i szarpnięcia w przód, ale efektywność myśle że tutaj jest sporo lepsza, wystarczy spojrzeć na licznik, który gwałtownie reaguje. Niejednokrotnie przyszło mi w trybie sport przycisnąć gwałtownie i zmiana jest natychmiastowa i ciąg odrazu maksymalny i można spokojnie wyprzedzać autka, myśle że sprawniej niż przy manualu, w którym musimy sie zastanowić, wysprzęglić zmienić i załączyć sprzęgło ponownie.

Jedynie nie byłem pewny co do tej skrzyni, myślałem że tutaj może wprowadzili już smg, czy któryś z nowszych typów. W takim razie w tej chwili wiem, że to zwykła skrzynia tylko zapewne nafaszerowana troche bardziej elektroniką, co pozwala szybciej i płynniej zmieniać biegi.

Dzieki za pomoc :)

Opublikowano
jak jeszcze nie kupiłeś to sobie obadaj temat ewentuanych kosztów serwisu automatu - jak kupiłeś to nie koniecznie :) leiej się cieszyć jazdą niż martwić a co jeśli...
Opublikowano
jak jeszcze nie kupiłeś to sobie obadaj temat ewentuanych kosztów serwisu automatu - jak kupiłeś to nie koniecznie :) leiej się cieszyć jazdą niż martwić a co jeśli...

Gdybys zawsze na to patrzyl, bys jechal Rowerem :-)

Opublikowano

Ale rozsadnie jest jednak wiedziec co sie kupuje (mniej dotyczy to samochodow nowych) - troche jak z kredytem w chf'ach

Ja wiedzialem co robie ale co z tymi zdziwionymi teraz?? Zawsze najlepiej miec pretensje do siebie...

Opublikowano

A ja widzę, że jak zwykle o automatach wypowiadają się osoby które go nie mają, bo drogi w naprawach bo to bo tamto.

Jak będziesz używał go tak jak trzeba to bedzie słóżył bardzo długo, w rodzinie mamy 124 na licznku 280 tys olej zmieniamy co 60 tys i działa sam miałęm 525i tez ok 220 tys miało jak sprzedawałem i tez działa skrzynia.

W automatycznej skrzyni wiekszość elementów napędzana jest cisnieniem oleju nie stykają sie ze sobą więc nie występuje tarcie co wpływa na zwiekszenie żywotności w stosunku do manualnej, w której trzeba wymianiać sprzęgło sachs z dwumasem kosztuje ok 1700zl .

Opublikowano
A ja widzę, że jak zwykle o automatach wypowiadają się osoby które go nie mają, bo drogi w naprawach bo to bo tamto.

Jak będziesz używał go tak jak trzeba to bedzie słóżył bardzo długo, w rodzinie mamy 124 na licznku 280 tys olej zmieniamy co 60 tys i działa sam miałęm 525i tez ok 220 tys miało jak sprzedawałem i tez działa skrzynia.

W automatycznej skrzyni wiekszość elementów napędzana jest cisnieniem oleju nie stykają sie ze sobą więc nie występuje tarcie co wpływa na zwiekszenie żywotności w stosunku do manualnej, w której trzeba wymianiać sprzęgło sachs z dwumasem kosztuje ok 1700zl .

A ja posiadam automat czy manual?

Opublikowano

Jak tak mówicie o kosztach serwisowania to dziwie się że nie jeździcie komunikacją miejską :D Przynajmniej koszty eksploatacji i spadku wartości by was omineły :norty:

Czy tego chcemy czy nie w ciągu najbliższych 4-6 lat 95% samochodów będzie sprzedawana w skrzyniach automatycznych w standardzie. Manual będzie opcją jak w US.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to wiem z czym sie może wiązać zakup automatu, bo z samochodami małymi i dużymi mam doświadczenie od młodych lat :).

Tak naprawde to nie przejmowałem się tym bardzo, poniewaz jest to mlode autko i jest mniej narazone na jakas awarie, z przyczyn niezaleznych odemnie, bo jestem jego 1szym wlascicielem.

Natomiast wczesniej, jeden z kolegów dobrze powiedział, że automat jeśli nie zostanie wykonczony z "naszej" winy to bedzie służył latami... mam przykład na moim bracie ktory smiga na takiej samej skrzyni 530d, ktora ma jeszcze wiekszy moment i moc, autko ma prawie 8 lat-przebieg ok 350tys oryginalny, i skrzynia hula aż miło, nie szarpie, plynnie i ladnie wrzuca biegi. nie mial zadnej awarii, ale oczywiscie olej, okresowe przeglady na czas i slyszalem ze te skrzynie sa akurat bardzo zywotne. Takze wybor nalezy tutaj do własnej oceny, no i wiadomo ze kupujac uzywane autko z duzym przebiegiem, przy automacie mamy wysokie ryzyko ze cos z nim jest juz nie tak.

pozdrawiam.

Opublikowano
I tylko oto mi chodzilo...swiadomosc jest wazna (a zepusuc to i sie nowka moze)

no niestety, ale w dzisiejszych czasach - święte słowa. Wychodzisz ze sklepu kupując oryginalną, niekiedy sporo kosztująca rzecz, a okazuje sie uszkodzony bubel :/

Opublikowano
Jak tak mówicie o kosztach serwisowania to dziwie się że nie jeździcie komunikacją miejską :D Przynajmniej koszty eksploatacji i spadku wartości by was omineły :norty:

Czy tego chcemy czy nie w ciągu najbliższych 4-6 lat 95% samochodów będzie sprzedawana w skrzyniach automatycznych w standardzie. Manual będzie opcją jak w US.

Komunikacja miejska jesli dysponuje nowszym sprzetem to chyba tylko w automacie.

:D

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gdybys zawsze na to patrzyl, bys jechal Rowerem :-)

Proponuję WIGRY 2 - jest prosty i łatwy w naprawie :mrgreen: .