Skocz do zawartości

Felgi, opony, dystanse, ET, do E65/66 - porady i pytania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
jestem właścicielem BMW E65 745i 2001r. warto pomyśleć o jakiś oponach na zimę no i w ogóle stalowych kołach... Czy mógłby mi ktoś doradzić jakie koła powinienem założyć (słyszałem że podobno 16") i gdzie można je kupić... nowe lub używane... bo na allegro mysle ze nie mam co liczyć...;) Proszę o szybką odp.;)

Do E65 stosuje się tylko felgi aluminiowe. Na zimę możesz stosowac 2 rozmiary ogumienia:

1. Robisz przekładkę dwa razy w roku na felgach które masz obecnie ( opony zimowe 245/50/18)

2. Kupujesz felgi (koła) 225/60/17 cali np. http://fahrzeugteile.shop.ebay.de/Komplettrader-/9892/i.html?rt=nc&Reifenart=Winterreifen&_nkw=e65&_dmpt=Auto_Komplettr%C3%A4der&_fln=1&_ssov=1&_trksid=p3286.c0.m282 i zmieniasz kompletne koła.

Pozdr.

Edytowane przez solarisbus
  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Polecam Dunlop Wintersport - dobrze nadają się na polskie zimy. jeździłem na takich w chryslerze 300m, już 2 sezony w E65 i to co mogę powiedzieć to że są niezawodne (prędkości w zimie przy minusowych temperaturach ok. 200-220 km/h bez problemu) i niewiele się scierają (w sezonie zimowym przejeżdżam na nich ok. 15000 km)
Opublikowano

nie wiem jak u Was chłopaki ale ja jezdze juz 3 rok na oryginalnie zamontowanych 18tkach i nie wyobrazam sobie wiekszej cyfry na drogach warmii i mazur.. na 18tkach jest cicho i wygodnie

chyba ze jestem w bledzie, w sumie myslalem o wiekszej feldze bo 18tka wyglada niespecjalnie z e65..

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Mam zamiar kupić nowy komplet opon na lato ceny zaczynają się od okolo 900 zł za sztuke z małym wyjątkiem opony kumho 245/50 18 czy ktos ma moze takie opony mozecie mi cos o nich powiedziec kosztują około 600zł podobno są dobrej jakości - roznica cenowa jest spora biorąc pod uwagę że komplet opon właściwie wystarcza na jeden sezon. Proszę o opinię użytkowników.

ps. oczywiście wiem ze mozna kupić opone używaną lub chinską nową za grosze - ale to nie wchodzi w grę

Opublikowano
....ja tydzien temu kupilem na allegro roczne oponki Goodyear run-flat za 2tys zł co do tak egzotycznych marek opon podchodze z dystansem.....
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Jeździcie samochodami tylnonapędowymi o dużej mocy i dużej masie, które stykają się z asfaltem w czterech miejscach powierzchnią mniej więcej kartki pocztowej. Gratuluje pomysłów oszczędnościowych :duh:
Opublikowano
Tu nie chodzi o oszczędność poprostu pytam o tę konkretną markę ( to wcale nie jest wynalaek ta firma zajmuje się produkcją opon od lat sześćdziesiątych ) - tylko jest w Polsce mniej znana. Jak wynika z testów przeprowadzonych ostatnio chyba w auto świecie wychodzi na to że jest lepsza m.in. od DUNLOPA i BRIDGESTONE (podobno w latach 2003 - 2006 była montowana seryjnie w mercedesach). Proszę o opinię użytkowników posiadających takie opony. Jeśli rzeczywiście jest kiepska nie bede sie zastanawiał ani chwili i kupie - właśnie co ? proszę o ewentualne podpowiedzi - jakie opony i co jest seryjnie montowane w bmw ja ma rozmiar 245/50 18
Opublikowano
....ja tydzien temu kupilem na allegro roczne oponki Goodyear run-flat za 2tys zł co do tak egzotycznych marek opon podchodze z dystansem.....

Gratuluję run-flatów, proponuję zaopatrzyć się w drugi komplet felg lub bardziej ekstremalnie ( nie polecam ) zaprzyjaźnić się zakładem spawającym aluminium :D

Pzdr,

Wojtek

Opublikowano

Gratuluję run-flatów, proponuję zaopatrzyć się w drugi komplet felg lub bardziej ekstremalnie ( nie polecam ) zaprzyjaźnić się zakładem spawającym aluminium :D

....zimowki tez mam run-flaty zrobilem na nich ponad 5 tys km i jakos nic sie nie dzieje....i znow jakies kurxxxxxx mity z tymi oponami jeszcze jakos nie slyszalem aby komus felga sie rozleciala chyba ze opony byly zakladane w szopie u pana edzia przy pomocy majzla i mlotka.....nie wiem co masz do tych opon ale ja nie dam o nich zlego slowa powiedziec..........

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja unikam kierunkowych opon bo zawsze po jakimś czasie zaczynają być głośne w toczeniu, unikam opon run flat ale nie ze względu na pękające felgi bo to totalna bzdura (pod warunkiem że felga to oryginał a nie z doliny żółtej rzeki!!!) tylko na komfort jazdy na polskim ugorze!Ja polecam BRIDGESTONE.
Opublikowano
to jak w kwesti kumho ma to ktos moze ? proszę powiedcie jakiej marki opona była montowana fabrycznie w 730d 2004 18 cali ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fabrycznie w rozmiarze 245/50/18 100W montowane były BRIDGESTONE turanza ER30, MICHELIN pilot primacy i PIRELLI Pzero rosso.
Opublikowano

Run flaty złe i niedobre...

W e91 na zimę mam 17 Dunlopy, na lato 18 Michelin i sobie chwalę. (nie tylko atrybuty bezpieczeństwa, ale komfort i prowadzenie też) Wieczne mity RF :mad2:

http://img408.imageshack.us/img408/6363/individualvisualizer3to.jpg

¿Te gusta conducir?

The Ultimate Driving Machine

Freude am Fahren

Opublikowano
Run flaty złe i niedobre...

W e91 na zimę mam 17 Dunlopy, na lato 18 Michelin i sobie chwalę. (nie tylko atrybuty bezpieczeństwa, ale komfort i prowadzenie też) Wieczne mity RF :mad2:

Rezulteo: Opona Runflat miała zawsze problem z komfortem jazdy. Czy nadal tak jest?

Philippe Degeer: Rzeczywiście, słabym punktem opony runflat był brak komfortu, ponieważ zasadą jej konstrukcji są boki nośne. W Genewie prezentujemy nową generację opon Runflat. Opona ta została przetestowana przez TÜV (neutralny i niezależny ośrodek certyfikacji). Wyniki testów potwierdzają, że poziom komfortu jest w przypadku tej opony jest równie wysoki jak w oponach konwencjonalnych, a ponadto ma ona niskie opory toczenia. Oto dlaczego możemy dziś mówić o produkcie nowym. Zapewnia on najlepszy kompromis między ekologią i bezpieczeństwem, a pod względem komfortu jest porównywalny z oponą konwencjonalną. Ta technologia jest dziś całkowicie gotowa do przemysłowego wdrożenia, gdyż osiągnęła etap dojrzałości

...............................to tyle jesli chodzi o nowe run flat..........

Opublikowano
SEBOL. podróżujesz autem po Polsce, czy po zachodniej europie?

.....7tysiakow w polsce jakies 5 zachod.....

Opublikowano
SEBOL. podróżujesz autem po Polsce, czy po zachodniej europie?

.....7tysiakow w polsce jakies 5 zachod.....

nic mi nie bije nie puka itp lato Goodyear 245/50/18 zima Dunlop 245/50/18
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

jaki rozmiar opon najlepiej waszym zdaniem zalozyc na felgi 19''? tylne felgi sa szersze i maja chyba 8.5 cala, a przednie 7.5 lub 8 cali.

wiem ze pomimo roznicy rozmiaru tylu i przodu, wysokosc kol musi byc ta sama.

samochod to bmw 730, 2004 rok, moel e65

prosze o fachowa porade

BMW RULEZ !!!
Opublikowano

Polecam

PRZÓD: 9X19 ET-24 5X120

TYŁ: 10X19 ET-24 5X120

PRZÓD: 245/45/19

TYŁ: 275/40/19

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Dołączę się do tematu. Jestem bliski zakupienia felg style 166 rozmiar 19 http://allegro.pl/oryginalne-felgi-bbs-m-power-e60-bmw-m-5x120-19-i1681367417.html lub popularnych spiderów też w rozmiarze 19 http://allegro.pl/kola-alufelgi-19-m-power-bmw-5-e60-e61-m5-i1703603648.html. Posiadam E60 2004r. Czy ten rozmiar co podałeś wyżej ADASIO także będzie odpowiedni do mojego auta? Chodzi mi także delikatnie o komfort. Zmaksymalizować do tego rozmiaru felg komfort jazdy. Pozdrawiam, czekam na fachową odpowiedź :)

MAM JUŻ ODPOWIEDŹ, znalazłem w innym temacie. Pozdrawiam :)

http://images41.fotosik.pl/926/98ae1625f3bfad85med.jpg
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Ja miałem taki zamiar na zime i w focie po wielkim rabacie coś ok 1500netto za szt. 275/40/19.Po namysłach jednak zakupiłem 245/50/18 i kpl.felg.za nokiana A3 zapłaciłem 720netto za sztuke.A i jeszcze jedno cziężko w tym rozmiarze o zwykłe opony.Wszystko prawie ran flad!!!!!!! jak na tym sie jezdzi to nie musze mówić.Głównie to zaważyło na + za 18''
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na zime w tym rozmiarze Tylko RUN FLAT ceny sa troche kosmiczne za nowe gumy ja dałem 1k za sztuke netto pirelli sotto Zima 245R18 :mad2: przy tej mocy w e65 bedzie na 1 sezon zima,

Poszukuje opini o RUN FLAT na Lato felga 20"?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Moim skromnym zdaniem do e65 max to 19 cali i w żadnym wypadku runflaty! Gwarantuje, że każdy kto przesiądzie się z runflatów na normalne opony już nigdy nie będzie chciał do nich wracać, różnica w komforcie znaczna.

A co do zimówek to nie myślałeś o zmniejszeniu rozmiaru felg? Koszt zakupu dodatkowej pary felg zwróci Ci się szybko bo różnica w cenie opon 19'', a np 17'' jest znacząca.