Skocz do zawartości

330d M57TU Olej Valvoline vs. Motul

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam 330d M57TU z 2004 roku z przebiegiem 250 tys.

Zastanawiam się jaki dobrać olej...

Wyszukiwarka oleju Valvoline doradza mi Valvoline Maxlife Synthetic SAE 5W-40 ale jeśli się nie mylę ten olej nie posiada normy LL-04 oraz jego cena jest dość mała a ja szukam oleju raczej z wyższej półki...

Wyszukiwarka Motula doradza mi Motul Specific LL-04 5W-40 jednak nigdzie nie ma wzmianki o tym że ten olej przeznaczony jest również do silników diesla...

Pomóżcie! Jaki olej wybrać o gęstości 5W-40 oraz z normą LL-04...? Mogą być inne marki bądź inne oleje...

http://zsp10.pless.pl/zapis/bykom.jpg
Opublikowano
Witam posiadam 330d M57TU z 2004 roku z przebiegiem 250 tys.

Zastanawiam się jaki dobrać olej...

Wyszukiwarka oleju Valvoline doradza mi Valvoline Maxlife Synthetic SAE 5W-40 ale jeśli się nie mylę ten olej nie posiada normy LL-04 oraz jego cena jest dość mała a ja szukam oleju raczej z wyższej półki...

Wyszukiwarka Motula doradza mi Motul Specific LL-04 5W-40 jednak nigdzie nie ma wzmianki o tym że ten olej przeznaczony jest również do silników diesla...

Pomóżcie! Jaki olej wybrać o gęstości 5W-40 oraz z normą LL-04...? Mogą być inne marki bądź inne oleje...

LL-04 to tylko norma dla diesli z filtrami cząstek stałych, zapewne nie posiadasz tego 'wynalazku'?

Kazdy olej nadaje sie do benzyny i do diesla (w koncu tu i tu jest stal, ktora trzeba smarowac)

LL-0x dotyczy takze wydluzonych przebiegow miedzy wymianami oleju. Jak wlewasz olej bez LL to zmieniasz czesciej (co 15tys).

Co prócz motula i valvo mozesz wlac?

- Liqui Moly 5w-40

- Mobil 1 0w-40

- Millers XFS 0w-40

- ELF EXCELLIUM LDX 5W40

i inne.

Ja na twoim miejscu zapodal bym albo tego motula albo millersa. Obie te marki produkują oleje oparte na bazach olejowych syntetycznych, co jest juz coraz rzadszym procederem (wieksze koszty).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tobie jest niepotrzebna specyfikacja LL-04 bo nie masz DPF-a tak że nie patrz na to, LL-01 spokojnie może być.