Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam od jakiegoś czasu problem. Mianowicie, przeważnie jeżdżę po mieście ale jak już wyjadę na trasę i jadę 120 km/h jakiś czas i chcę przyśpieszyć, to jedyne co czuję to tylko moją stopę naciskającą na gaz a samochód jak jechał 120 to tak jedzie. Ale za parę chwil jak spuszczę nogę z gazu, dam mu odetchnąć, prędkość spadnie to jest możliwość, że rozpędzając, raz będę dalej się rozpędzał aż do blokady, dwa wskazówka znów zatrzyma się na 120. :cry:

dodam, że dzieje mu się coś ze spalinami( dałem go kiedyś na komputer). Może to EGR_

Opublikowano
a z którego roku autko ? bo może masz coś w komputerku namieszane kolega ma e90 i jak tam w komputerku "napstryka" to przy jakiejś tam prędkości auto mówi stop i może sobie gazować ile chce. to tylko moje gdybanie nie linczować mnie od razu :wink:
Opublikowano (edytowane)

w kompie nic nie mieszałem, ale nie jest tak, że w ogóle nie mogę przekroczyć jakiegoś progu prędkości, tylko raz jedzie dobrze i mogę sunąć nawet 190 a drugim razem tylko 120 czy 140. Licho

Rocznik 2000

Edytowane przez tarkano
Opublikowano

Trzeba przeprowadzić standardową operację przywracania mocy :wink:

Do wymiany:

- wężyki podciśnienia

- 2 elektrozaworki - od sterowania podciśnieniem dla turbiny i egr (100zł za sztuke na allegro)

Przeczyścić:

- egr

[opcjonalnie]

- czujnik ciśnienia doładowania (z tyłu kolektora)

- intercooler

Po tych zabiegach autko zacznie przyspieszać jak nowe:)

Pozdrawiam

Opublikowano

jak byłem na kompie jakiś czas temu to właśnie wyszło: czujnik doładowania i najprawdopodobniej egr.

Dzięki bardzo i pozdrawiam

Opublikowano
jak byłem na kompie jakiś czas temu to właśnie wyszło: czujnik doładowania i najprawdopodobniej egr.

Dzięki bardzo i pozdrawiam

Kolego ten czujnik doładowania często nie łączy poprawnie.Zdejmij kostke zapsikaj konektorem do elektryki i podepnij-może pomoże,bo nie zdarza sie żeby czujnik tak padał sobie,częsciej żle nasunięta kostka,żle łączy.

PS może przeczyść najpierw.BTW ja jeszcze stawiam na pompe progową :mrgreen: -objawy identyczne.POzdr

Opublikowano
w jakim miejscu znajduje się ten czujnik, łatwy dostęp?

Znajduje się na kolektorze ssącym z tyłu przy ściance kabiny,musisz włożyć ręke pomiędzy samochód a silnik i znajdziesz kostke nasuniętą na czujnik http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL01&mospid=47540&btnr=11_2837&hg=11&fg=40 to silnik 2.5d ale zasada ta sama-nr18 na rysunku.POzdr